UNHCR: Neljä miljoonaa pakolaislasta ei käy koulua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNHCR: Neljä miljoonaa pakolaislasta ei käy koulua

Miljoonat pakolaislapset eivät pääse kouluun. Määrä on noussut puolella miljoonalla vain yhden vuoden aikana, selviää YK:n pakolaisjärjestön raportista.

Alakouluikäisiä syyrialaislapsia luokassa

Miljoonat pakolaislapset eivät pääse kouluun. Kuvassa syyrialaislapsia valmistavassa koulutuksessa Libanonissa vuonna 2014. Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0.

Yhä useampi pakolaislapsi jää ilman koulutusta, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR uudessa raportissaan.

Eilen ilmestyneen tutkimuksen mukaan koulusta poissa olevien pakolaislasten määrä on kasvanut puolella miljoonalla vain yhden vuoden aikana. Nyt jo neljä miljoonaa pakolaislasta ei käy koulua.

Raportissa tarkastellaan kotimaansa ulkopuolelle paenneiden lasten tilannetta. Maailmassa oli viime vuonna 25,4 miljoonaa pakolaista, joista 19,9 miljoonaa UNHCR:n mandaatin alla. Heistä 7,4 miljoonaa on kouluikäisiä.

Vain 61 prosenttia pakolaislapsista aloittaa alakoulun – globaalisti osuus on yli 90 prosenttia. Yläkouluun päätyy alle neljäsosa. Korkeampi koulutus on vielä harvinaisempaa.

”Mikäli välittömiä investointeja ei tehdä, nykymenolla sadat tuhannet muut lapset liittyvät näihin järkyttäviin tilastoihin”, sanoo YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi tiedotteessa.

Vuonna 2016 YK:n jäsenmaat antoivat niin sanotun New Yorkin julistuksen, jossa luvataan muun muassa varmistaa siirtolais- ja pakolaislasten koulutus muutaman kuukauden kuluessa saapumisesta. Sen ansiosta viime vuonna puoli miljoonaa aiemmin koulutuksen ulkopuolella ollutta lasta pääsi kouluun, raportissa kerrotaan.

Raportissa vaaditaan, että pakolaisia vastaanottavat maat ottavat pakolaislapset mukaan kansallisiin koulujärjestelmiin. Koska kehitysmaissa on 92 prosenttia maailman kouluikäisistä pakolaislapsista, ne tarvitsevat jatkuvaluonteista rahallista tukea kansainväliseltä yhteisöltä, ne muistuttavat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia