Uutiset

Ulkomaiset kotiorjat yhä ahtaalla arabimaissa

Eriarvoisuus ja epäoikeudenmukaisuus ovat olleet pontimina arabimaiden kansannousuille, mutta kaikkein sorretuin ryhmä - ulkomaiset kotiapulaiset - ei ole vielä korottanut ääntään.

Eriarvoisuus ja epäoikeudenmukaisuus ovat olleet pontimina arabimaiden kansannousuille, mutta kaikkein sorretuin ryhmä - ulkomaiset kotiapulaiset - ei ole vielä korottanut ääntään.

Arabimaissa työskentelee arviolta kolme miljoonaa Aasiasta tai Afrikasta tullutta apulaista, joista moni on riiston, raiskausten ja muun väkivallan kohteena.

He ovat kuitenkin "näkymättömiä", ja julmuudet tapahtuvat enimmäkseen yksityiskotien suojissa.

"Indonesian Jordanian-lähetystössä voi nähdä sadoittain työantajiaan paenneita naisia. Minäkin pakenin huonoa kohtelua. Haluaisin palata Indonesiaan, mutta lähetystöllä ei ole varaa kustantaa matkaamme", kertoo Jordaniassa kotiapulaisena työskentelevä nainen, joka on siirtynyt keikkatyöhön.

Lait puuttuvat

Saudiarabialaisen Sayidaty-lehden selvitys paljastaa,  että kotiapulaisten olot arabimaissa lähenevät orjuutta.

Sen mukaan esimerkiksi Kuwaitissa, Bahrainissa, Saudi-Arabiassa ja Libanonissa ei ole lakeja, jotka säätelisivät apulaisten ja työnantajien suhteita. Siksi väärinkäytökset saavat jatkua.

"Meillä ei ollut yön eikä päivän lepoa, koska vauvaa oli tyynnyteltävä aina, kun se itki. Päivän aikana ei ehtinyt edes syödä tai käydä suihkussa, ja sitä jatkui 2,5 vuotta", Jordaniassa työskentelevä Potri-niminen filippiiniläisnainen kertoo.

Hänen kuukausipalkkansa oli 72 euroa, muta työnantaja verotti erikseen maksun ruoasta. "Käytännössä raadoimme ilmaiseksi", Potri sanoo.

Lentokentältä raiskattavaksi

19-vuotiaalle Dimalle kerrottiin kotona Madagaskarissa, että hän saisi Libanonista hyvän työpaikan ja palkan, josta riittäisi lähetettävää köyhälle kotiväelle. Todellisuus paljastui heti hyvin toisenlaiseksi.

"Perheen isäntä haki minut lentokentältä ja kotiin päästyämme kehotti minua menemään kylpyyn. Mies vaati, että jätän oven auki ja raiskasi minut", Dima kertoo.

Muutamaa viikkoa myöhemmin tilanne paheni entisestään. Diman mukaan hänet sidottiin ja raiskaajiin liittyi kaksi miehen ystävää.

Kuukauden jälkeen Dima pakeni. "Kun perhe oli nousemassa autoon, otin jalat alleni. En kestänyt enää."

Palveluskunta luo statusta

Viime vuosien talouskriisi on ajanut Afrikan ja Kaakkois-Aasian perheitä etsimään epätoivoisia keinoja leivän hankkimiseksi.

"Värväysfirmat mainostavat hyviä työpaikkoja ulkomailla, mutta perillä valhe paljastuu", Madagaskarista tullut Aimee sanoo.

Kotiapulaisten kysyntää kasvattaa arabinaisten siirtyminen työelämään. Lisäksi yhteiskunnallista asemaa mitataan sen mukaan, minkä verran palveluskuntaa perheellä on.

Monin paikoin siirtotyövoiman määrä ylittää roimasti kantaväestön. Kanadalaisen naistutkimuslaitoksen mukaan Qatarissa  muualta tulleiden osuus on liki 90 prosenttia, Yhtyneissä arabiemiirikunnissa 85, Kuwaitissa 82 ja Bahrainissa sekä Saudi-Arabiassa 65 prosenttia.

ihmisoikeudettyö Lähi-Itä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti