Ukrainan sota iski Egyptin matkailuteollisuuteen – Hotellien varausasteet romahtivat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ukrainan sota iski Egyptin matkailuteollisuuteen – Hotellien varausasteet romahtivat

Egypti on ollut sekä venäläisten että ukrainalaisten turistien suosima kohde. Näistä kahdesta maasta on tullut yhteensä noin kolmasosa kaikista Egyptin matkailijoista.

Kioski-kahvila Egyptissä.

Kahvila Egyptin Hurghadassa mainostaa jäätelön ja virvoitusjuomien ohella venäläisiä pelmeneitä. Punaisenmeren rannalla sijaitseva Hurghada on venäläisten suosima lomakohde. Kuva: Sergey Tchernyakov / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0.

(IPS) -- Matkailu on ollut Egyptin bruttokansantuotteelle yhtä elintärkeä kuin Niili maan kansalaisille. Matkailuala ei kuitenkaan ole vuosiin voinut hyvin: ensin oli vuoden 2015 venäläisen matkustajakoneen maahansyöksy, sitten koronapandemia, ja nyt Ukrainan sota ampui luodin alan sydämeen.

Ukrainan sodan pitkittyminen uhkaa useita turistikohteita, jotka ovat olleet riippuvaisia venäläisistä vieraista. Venäläisten suosituimpien lentokohteiden joukossa ovat Egyptin lisäksi Turkki, Uzbekistan, Yhdistyneet Arabiemiraatit, Tadžikistan, Armenia, Kreikka, Kazakstan ja Kypros.

Egyptin talous on ollut riippuvainen niin venäläisistä kuin ukrainalaisista turisteista. Näistä kahdesta maasta on tullut yhteensä noin kolmasosa kaikista Egyptin matkailijoista. Venäläisten, ukrainalaisten ja valkovenäläisten jäätyä pois hotellien käyttöasteet ovat pudonneet Hurghadassa 40–45 prosenttiin ja Sharm El-Sheikhissä alle 35 prosenttiin.

Turismi työllistää yli miljoona egyptiläistä

Suurin osa tuloista saadaan rantaturismista, joka kattaa matkailusektorin tuloista 90 prosenttia. Kulttuuriturismin osuus on vain viisi prosenttia.

”Ennen vuoden 2015 lento-onnettomuutta venäläisiä turisteja tuli noin 3,2 miljoonaa vuodessa. Ennen sodan puhkeamista venäläisturistien määrän ennakoitiin yltävän 400 000:een kuukaudessa. Ukrainalaisia turisteja puolestaan oli viime vuonna noin kolme miljoonaa”, kansanedustaja Hany Alassal kertoo.

”Ukrainan kriisin vaikutusta Egyptin turismiin ei voi yliarvioida, etenkään Sharm El-Sheikissä ja Hurghadassa”, matkaopas Faten Ibrahim sanoo. Hänellä on 28 vuoden kokemus matkailualalta.

”Meillä oli vaikea pysähtyneisyyden kausi koronapandemian myötä maaliskuusta 2020 maaliskuuhun 2021. Sen jälkeen useimmat turismiteollisuuden työläiset ovat työskennelleet puolella palkalla”, Ibrahim kertoo. Alalla toimii 1,25 miljoonaa ihmistä.

”Näen työssäni päivittäin venäläisten ja ukrainalaisten puuttumisen vaikutuksen museoihin ja historiallisiin kohteisiin. Niissä vierailevien turistien määrä on lähes puolittunut”, hän lisää.

Maahan jumiin jääneitä autetaan

Egyptin turismin tila heikkeni dramaattisesti jo tammikuussa, kun joulukuussa valloilleen ryöpsähtänyt koronan omikron-muunnos aiheutti paljon matkavarausten peruutuksia.

Covid-19 romautti turismisektorin Egyptin bruttokansantuotteeseen tuomaa osuutta 55 prosenttia. Vuonna 2017 turismin panos bruttokansantuotteeseen oli 374,6 miljardia Egyptin puntaa (18,6 miljardia euroa). Sen ennustettiin vuoteen 2028 mennessä nousevan noin 601 miljardiin Egyptin puntaan (noin 30 miljardia euroa).

Egyptin turisminedistämislautakunnan johtaja Amr El-Kady kertoo, että Egyptin viranomaiset avustavat maahan jumiin jääneitä venäläisiä ja ukrainalaisia turisteja joko palaamaan kotimaihinsa tai pysymään turvassa täällä.

”Elämme vaikeita aikoja, mutta selviämme niistä loistavasti. Tämä on väkevä propagandakampanja Egyptin puolesta. Nyt korostuu se, ettei maa ole vain turistikohde, vaan myös maa, joka huolehtii vieraistaan vaikeina aikoina.”

El-Kady selittää, että virasto työskentelee avatakseen uusia markkinoita. Nyt kun koronan aiheuttamia matkustusrajoituksia puretaan, toiveita asetetaan erityisesti Saksaan, Britanniaan, Tshekkiin, Italiaan ja Sveitsiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia