Uutiset Ukrainan konflikti

Ukraina romahti kansainvälisessä ihmisoikeusvertailussa

Sisäisessä maanpaossa elää noin 430 000 ihmistä. Leireissä elävät ihmiset ovat alttiina väärinkäytöksille ja ihmiskaupalle, sanoo ihmisoikeusjärjestö.
(Kuva: jf 1234 photostream / Flickr.com / cc 2.0)

Ukrainan ihmisoikeudet ovat huonontuneet nopeiten maailmassa vuonna 2014.

Jatkuva sisäinen konflikti ja sekasorto sekä heikentyvä talous ovat asettaneet Ukrainan 44. sijalle eniten riskialttiiden maiden listalla, kerrotaan riskianalyysifirma Maplecroftin kokoamassa vuosittaisessa ihmisoikeusraportissa. Vielä viime vuonna maa sijoittui 19 paikkaa paremmin.

Raportin mukaan Krimin syntyperäisen vähemmistön häirinnästä ja katoamisista on tullut arkipäivää ja kapinaan nousseet viranomaiset osallistuvat kidnappauksiin, kidutukseen ja pikateloituksiin Donetskin ja Luhanskin alueilla.

Ukrainan olot ovat muuttuneet huonommaksi sen jälkeen, kun Kiovan joukkomielenosoitukset johtivat presidentti Viktor Yanukovichin eroon helmikuussa 2014. Maplecroftin mukaan olojen huonontuminen on kuitenkin osa laajempaa kehitystä Ukrainassa, joka on johtanut ihmisoikeuksien rapistumiseen vuoden 2011 jälkeen. Maan itäosan konfliktit ja levottomuudet ovat kuitenkin selvästi kiihdyttäneet tilannetta.

Raportin mukaan sisäisessä pakolaisuudessa elää noin 430 000 ihmistä. "Leireissä elävät ihmiset ovat alttiina väärinkäytöksille ja ihmiskaupalle," sanoo analyytikko Marilu Gresens. "He ovat viplillisten työtarjousten kohteina. Heille voidaan luvata maan sisäisen pakolaisen status, jonka jälkeen ihmiset löytävät itsensä ihmiskaupan uhreina."

On myös viitteitä siitä, että venäläismieliset kapinalliset teettävät pakkotyötä, jolle maanpaossa olevat ihmiset ovat suojattomia, raportissa sanotaan.

Raportissa alleviivataan, että ihmisoikeuksien kohdalla ilmenee merkittäviä alueellisia eroja erityisesti Kiovan ja Krimin välillä. Valtaosa eroista on suoraa seurausta meneillään olevasta hallituksen joukkojen ja venäläismielisten separatistien välisestä konfliktista.

Ukrainan konflikti ihmisoikeudetkansalaisoikeudetpolitiikkasota ja rauha Ukraina

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset