Ukraina romahti kansainvälisessä ihmisoikeusvertailussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ukraina romahti kansainvälisessä ihmisoikeusvertailussa

Sisäisessä maanpaossa elää noin 430 000 ihmistä. Leireissä elävät ihmiset ovat alttiina väärinkäytöksille ja ihmiskaupalle, sanoo ihmisoikeusjärjestö.

Ukrainan ihmisoikeudet ovat huonontuneet nopeiten maailmassa vuonna 2014.

Jatkuva sisäinen konflikti ja sekasorto sekä heikentyvä talous ovat asettaneet Ukrainan 44. sijalle eniten riskialttiiden maiden listalla, kerrotaan riskianalyysifirma Maplecroftin kokoamassa vuosittaisessa ihmisoikeusraportissa. Vielä viime vuonna maa sijoittui 19 paikkaa paremmin.

Raportin mukaan Krimin syntyperäisen vähemmistön häirinnästä ja katoamisista on tullut arkipäivää ja kapinaan nousseet viranomaiset osallistuvat kidnappauksiin, kidutukseen ja pikateloituksiin Donetskin ja Luhanskin alueilla.

Ukrainan olot ovat muuttuneet huonommaksi sen jälkeen, kun Kiovan joukkomielenosoitukset johtivat presidentti Viktor Yanukovichin eroon helmikuussa 2014. Maplecroftin mukaan olojen huonontuminen on kuitenkin osa laajempaa kehitystä Ukrainassa, joka on johtanut ihmisoikeuksien rapistumiseen vuoden 2011 jälkeen. Maan itäosan konfliktit ja levottomuudet ovat kuitenkin selvästi kiihdyttäneet tilannetta.

Raportin mukaan sisäisessä pakolaisuudessa elää noin 430 000 ihmistä. "Leireissä elävät ihmiset ovat alttiina väärinkäytöksille ja ihmiskaupalle," sanoo analyytikko Marilu Gresens. "He ovat viplillisten työtarjousten kohteina. Heille voidaan luvata maan sisäisen pakolaisen status, jonka jälkeen ihmiset löytävät itsensä ihmiskaupan uhreina."

On myös viitteitä siitä, että venäläismieliset kapinalliset teettävät pakkotyötä, jolle maanpaossa olevat ihmiset ovat suojattomia, raportissa sanotaan.

Raportissa alleviivataan, että ihmisoikeuksien kohdalla ilmenee merkittäviä alueellisia eroja erityisesti Kiovan ja Krimin välillä. Valtaosa eroista on suoraa seurausta meneillään olevasta hallituksen joukkojen ja venäläismielisten separatistien välisestä konfliktista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia