Ugandassa homoseksuaaleja ohjataan kyseenalaisiin käännytysterapioihin – terapioita antava sairaalaverkosto saa kehitysapua USAID:ltä, joka ei tue anti-lgbti-politiikkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ugandassa homoseksuaaleja ohjataan kyseenalaisiin käännytysterapioihin – terapioita antava sairaalaverkosto saa kehitysapua USAID:ltä, joka ei tue anti-lgbti-politiikkaa

Valepukuiselle toimittajalle kaupattiin kyseenalaisia käännytysterapioita, vaikka virallisesti niiden olemassaolo kiistetään. Terveyskeskukset, joissa terapioita annetaan, ovat osa sairaalaverkostoa, joka saa avustusta yhdysvaltalaiselta USAID-järjestöltä. Avunsaajien toimintaa aiotaan tutkia nyt tarkemmin.

Kaksi ugandalaista pitää kädessä pridelippua, kasvoillaan karnevaalinaamiot.

Kehitysapua saattaa Ugandassa ohjautua laitoksille, jotka tarjoavat haitallisia käännytysterapioita homoseksuaalisille miehille, joiden halutaan muuttuvan heteroiksi. Ilmapiiri on niin vihamielinen, että pride-kulkueeseen osallistuminen kysyy todellista rohkeutta. Kuva: Amy Fallon / IPS.

Hiv-klinikan vastaanottovirkailija Ugandan suurimmassa julkisessa sairaalassa Mulagossa kertoo asiakkaalle, että tämän 17-vuotias veli voidaan parantaa homoseksuaalisuudesta. Hiv-klinikka on tarkoitettu kaikkein syrjäytyneimmille ja suurimmassa vaarassa oleville väestöryhmille, mukaan lukien LGBT+-ihmiset. Asiakas on valepukuinen toimittaja.

”Jos joku haluaa lopettaa homoseksuaalina olemisen, me yhdistämme heidät ulkopuolisten neuvonantajien kanssa. Pastori Solomon Male lukeutuu heihin”, virkailija valistaa asiakkaaksi tekeytyvää toimittajaa. Lisäksi virkailija antaa klinikalla potilaana olleen miehen puhelinnumeron. ”Mies oli ennen homoseksuaali, mutta ei ole enää.”

Pastori Solomon Male on paikallisesti tunnettu homovastainen aktivisti.

Hiv-klinikka on vain yksi monista terveyskeskuksista, joiden henkilökunta ohjaa asiakkaita kyseenalaisiin homovastaisiin ”terapioihin”. Esimerkiksi Ugandan katolisen kirkon lääketieteellisen verkoston (UCMB) ylläpitämissä kolmessa sairaalassa näin tapahtuu.

Freudia ja Raamattua

Ugandan suurimmassa yksityisessä sairaalassa, katolisessa Nsambyassa henkilökunta ohjaa valepukuiset toimittajat Cabrine Muklibin yksityiseen toimistoon Kampalan reunoilla. Muklibi on myös sairaalan palkkalistoilla.

Muklibin diagnoosi on sekoitus freudilaisia teorioita, raamattusitaatteja ja homovastaisia tölväisyjä. Hän kertoo, että seksi ilman lisääntymistarkoitusta ”muuttuu pahaksi”. Hän suosittelee ”altistusterapiaa” eli 18-20 -vuotiaan hehkeän naispuolisen kotiapulaisen hankkimista. Homoudesta kärsivä teiniveli voisi tuntea vetoa tätä kohtaan ja siten parantua.

Muklibin mukaan homoseksuaalisuus usein johtuu ”ratkaisemattomasta kilpailusta” toista sukupuolta olevan vanhemman huomiosta lapsen ja samaa sukupuolta olevan vanhemman välillä lapsen ”fallisen vaiheen” aikana.

Hänen nimilapussaan lukee ”kliininen psykologi”, ja sellaiseksi häntä on tituleerattu myös paikallismediassa. Muklibi kertoo juuri saaneensa päätökseen kliinisen psykologian maisteriopinnot Ugandan Marttyyrien yliopistossa, mutta katoliseen kirkkoon yhteyksissä olevassa yliopistossa ei tarjota sellaisia opintoja.

Nsambyan sairaalan johtaja Peter Sekweyama sanoo Muklibin vain tarjoavan neuvontaa ja että hänen koulutuksensa on lähinnä humanistisilta aloilta.

Anti-LGTBI -terapiaa antava yhteyshenkilö kiistää virallisesti kyseenalaiset toimet

UCMB:n ylläpitämän Kisubin sairaalan ”nuorisoystävällisellä” klinikalla neuvonantaja tarjoaa istuntoa 50 000 Ugandan shillingillä (12 euroa). ”Seitsemäntoistavuotias on vielä niin pieni lapsi, että voimme muokata häntä.”

Lubagan sairaalassa Matthias Ssetuba esittelee itsensä laitoksen ”keskeiseksi mielenterveyshenkilöksi”. Hän väittää, että homoseksuaalisuus johtuu monista tekijöistä, vertaispaineesta internetiin, ja että seksuaalista suuntautumista voidaan muuttaa.

”On kyse mielenterveydestä. Jos alat harjoittaa seksiä oman sukupuolesi kanssa, meidän yhteiskunnassamme se on epänormaalia, vaikka valkoiset sanovat sen olevan normaalia. Kaikki, mikä liittyy epänormaaliuteen, liittyy myös mielenterveyteen”, Ssetuba sanoo.

Hän painottaa, että henkilön itsensä täytyy hyväksyä, että hän tarvitsee apua kääntymiseen. Myöhemmissä sähköposteissa Ssetuba myös väittää, että valepukuisen toimittajan esittelemä tapaus oli ensimmäinen laatuaan tässä sairaalassa ja ettei sairaalassa koskaan ole harjoitettu minkäänlaista anti-LGBT -terapiaa. Jatkokysymyksiin hän ei enää vastaa.

Kehitysavun saajia

Ugandassa homoseksuaalisuus on kriminalisoitu ja lainsäädäntöä on vastikään pyritty jopa tiukentamaan. On epäselvää, kuinka paljon kyseenalaisia käännytysterapioita terveyskeskuksissa annetaan.

Yllä mainittujen sairaaloiden verkosto saa kansainvälistä kehitysapua muun muassa Yhdysvaltain USAID-apujärjestöltä, jonka virallisena linjana on Trumpin kauden jälkeen tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. On kuitenkin epäselvää, onko apu mennyt juuri edellä mainituille sairaaloille.

Yhdysvaltain Kampalan suurlähetystön tiedottaja Anthony Kujawa kertoo, että käännytysterapia on vastoin Yhdysvaltain pyrkimyksiä lopettaa seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoliseen identiteettiin ja sen ilmaisemiseen kohdistuva väkivalta.

”USAID ei rahoita tai edistä anti-LGBT+ -käännytysterapiaa. Tulemme tutkimaan jokaisen raportin siitä, mitä meidän yhteistyökumppanimme tekevät”, Kujawa sanoo.

Lisää uusi kommentti