Uutiset

Tyynenmeren saarilla kärsitään vedenpuutteesta – Tuvalussa perinteinen tietämys auttaa paikantamaan pohjavesilähteitä

Tyynellämerellä sijaitsevassa Tuvalussa ei virtaa jokia ja juomavetenä käytetään pääasiassa sadevettä. Nyt sen Vaitupu-saarelle on rakenteilla vesijohto, jonka rakentamisessa on hyödynnetty perinteisten johtajien tietämystä.
Palmujen silhuetteja.
Tyynenmeren saarivaltioiden, kuten Tuvalun, ympärillä on valtavasti suolavettä, mutta juomaveden puute on huutava. Monilla saarilla makeaa vettä saadaan vain taivaalta. (Kuva: Michael Coghlan / CC BY-SA 2.0)

(IPS) -- Tyynenmeren saarivaltiot sijaitsevat keskellä miljoonia neliökilometrejä valtameren vesiä, mutta alueen 12 miljoonasta asukkaasta vain vähän yli puolella on vaivatta saatavillaan puhdasta juomavettä. Osuus on pienin maailmassa.

Yhdeksästä saaresta muodostuva Tuvalu on yksi näistä valtioista.

Tuvalun saaret ovat alavia, korkein kohta on 4,6 metriä merenpinnasta. 10 580 ihmistä asuttaa 26:ta neliökilometriä kuivaa maata. Maanpäälliset makean veden varannot ovat erittäin niukat, sillä saarilla ei virtaa jokia. Saarelaiset turvautuvat pääasiassa sadeveteen, jota juodaan ja käytetään ruuanlaittoon sekä peseytymiseen.

”Tuvalua on siunattu runsailla sateilla. Sadeveden kerääminen ja asianmukainen säilyttäminen on ollut ainoa keino turvata väestön vedensaanti”, Vaitupun vesiturvallisuusprojektin projektijohtaja Uatea Salesa sanoo. Saaret ovat kuitenkin kokeneet myös sellaisia kuivia kausia, jolloin sadevesi ei ole riittänyt.

Atollivaltio on erittäin altis El Niño ja La Niña -nimillä tunnetuille sääilmiöille, jotka vaikuttavat muun muassa valtameren lämpötiloihin ja sateisiin. Esimerkiksi vuonna 2011 Tuvalu kärsi niin ankarasta La Niñan aiheuttamasta kuivuudesta, että hallitus julisti hätätilan ja ulkomaiset lahjoittajat rahtasivat saarille makeaa vettä ilmateitse.

Niukkoja vesivaroja kuormittaa myös väestönkasvu. Tällä hetkellä saarilla asustaa keskimäärin 408 ihmistä neliökilometrillä. Veden kysyntä on tarjontaan nähden huikeaa.

Vesiturvan kohentaminen on Tuvalun hallituksen tärkeysjärjestyksen kärkisijoilla. Sitä varten on tutkittu myös suolan poistamista merivedestä.

”Suolanpoistolaitoksia on asennettu muutamille saarille turvajärjestelmäksi kuivuuden varalta. Suolan poistaminen on kuitenkin kallista, eikä siitä voi kestävästi tulla vaihtoehtoista veden lähdettä”, Salesa toteaa.

Tiede todisti perinnetiedon

Tuvalun Vaitupu-saarelle on rakenteilla vesijohto. Saaren pohjoisosasta pumpataan pohjavettä putkien ja säiliöiden verkostoon, joka vie veden saaren eteläosan kylien 1 500 asukkaalle. Hanke huipentaa vuosien yhteistyön saaren perinteisten johtajien ja alueellisen kehitysjärjestön Pacific Communityn välillä.

Pacific Communityn tekniset asiantuntijat ammensivat kylänvanhimpien perinnetiedosta ja paikansivat sen avulla vesilähteitä sekä suorittivat tutkimuksia. Tutkimusten perusteella Vaitupu-saaren pohjavesipotentiaali kartoitettiin ja mitattiin ensimmäistä kertaa.

”Tarkistimme heidän kertomansa paikat. Oli hienoa nähdä, kun tiede todisti paikallistiedon paikkansapitävyyden”, Salesa sanoo.

Kun Tumaseun ja Asaun kylät vuoden 2022 kesään mennessä alkavat saada vetensä hanasta, asukkaiden elämä muuttuu monin tavoin. Terveyttä edistävän puhtauden ylläpitäminen helpottuu. Lisäksi kyläläiset saavat aikaa tuottavampaan toimintaan kuin veden kuljettamiseen teitä pitkin.

kehitysvesi ja viemäröinti Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä