Uutiset

Tytöt yllättivät yo-kokeissa Pakistanin rajaseudulla

Talebanin terrorista huolimatta kokeisiin osallistuminen oli laajaa ja tulokset parempia kuin pojilla.
(Kuva: Ground Report / cc 2.0)

Islamistinen Taleban-liike sai pitkän nenän Pakistanin rajaseudulla, missä se on pyrkinyt estämään tyttöjen koulunkäyntiä. Tytöt pärjäsivät tänä vuonna poikia paremmin ylioppilastutkintoa vastaavassa päättökokeessa.

Afganistanin rajalla sijaitsevilla ongelmallisilla heimoalueilla ja Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa kokeisiin osallistui 265 000 nuorta, joista yli 115 000 oli tyttöjä. Parhaiten suoriutuneen 15 joukkoon ei mahtunut yhtään poikaa.

"Se on valtavan hienoa, kun ajatellaan, miten Taleban asennoituu tyttöjen kouluttamiseen", Khyber Pakhtunkhwan tiedotusministeri Mian Ifthikar Hussain riemuitsee.

Hän muistuttaa, että Taleban tuhosi seudulla 700 koulua viiden vuoden aikana.

"Taleban pakotti minut istumaan toimettomana 1,5 vuotta, mutta olen opiskellut hurjasti siitä asti, kun sissit lyötiin 2009", kertoo Farzana Bibi, joka suoriutui tutkinnosta toiseksi parhaiten Swatin alueella.

"Tavoitteeni on lukea lääkäriksi ja ryhtyä hoitamaan kotiseutuni naisia", nuori nainen jatkaa.

Harva nainen osaa lukea

Tulosten huikeutta vahvistaa tieto, että Khyber Pakhtunkhwan naisista on lukutaitoisia vain 17 prosenttia, kun osuus maassa keskimäärin on noin 40 prosenttia.

"Moni perhe on siirtynyt konfliktialueilta maakunnan pääkaupunkiin Peshawariin tai muihin turvallisempiin paikkoihin mahdollistaakseen tyttäriensä opintien", päättötutkintoa Peshawarissa valvonut Islamuddin Khan kertoo.

Hän torjuu yleisen käsityksen, jonka mukaan seudulla valtaväestönä olevat pataanit vastustavat naisten koulutusta.

"Pataanit käyttävät enemmän rahaa naisten kuin miesten koulutukseen", Khan vakuuttaa.

Hänen mukaansa tutkintotulokset mahdollisti se, että armeija, poliisi ja alueen asukkaat torjuivat yhdessä talebanit.

Sissit ovat toimineet vuodesta 2006 aktiivisesti Khyber Pakhtunkhwan Mardanin alueella. "He tuhosivat 23 tyttökoulua ja polttivat  150 musiikkikauppaa", alueen opetusviranomainen Dildar Ali kertoo.

"Kaupungissa tapahtui useita itsemurhapommi-iskuja, joista kaksi kohdistui armeijan koulutuskeskuksiin. Tyttöjen koulumenestys antaa toivoa paremmasta tulevaisuudesta", hän jatkaa.

Haaveena ura poliisina

Tutkinnon kolmanneksi parhaana läpäissyt Jamila Begum haluaa käydä Talebanin kimppuun. Hän aikoo pyrkiä poliisiksi voidakseen suojella kouluja.

"Valtion on sijoitettava enemmän voimavaroja naisten koulutukseen ja estettävä Talebanin pelotteluyritykset", Jamila Begum vaatii. Hänen mielestään koetulokset osoittavat, etteivät naiset ole säikkyneet pelottelua.

Kokeiden valvontaan Mardanissa osallistunut Javid Khan korostaa, että nyt tarvitaan lisää naisopettajia ja -lääkäreitä. Hän muistuttaa, että pitäessään Swatin aluetta otteessaan Taleban kielsi naislääkäreiden ja sairaanhoitajien julkisen toiminnan.

Peshawarin yliopiston kasvatustieteilijä Mubarak Shah arvioi, että Taleban toimi lopulta naisten hyväksi.

"Tyttöjen enemmistö koki, että koulutus on jotakin hyvin arvokasta, josta heidät yritetään pitää loitolla. Se vain vahvisti heidän opinhalujaan."

Seuraava askel on turvata naisten pääsy hyville työurille, hän muistuttaa.

Talebanin nousu ja tuho

Islamistinen Taleban hallitsi Afganistania 1996-2001. Syyskuun 2001 terrori-iskuja seurannut Yhdysvaltain hyökkäys syöksi talebanit vallasta, mutta nostatti sympatia-aallon Pakistanissa.

Rajaseudun heimoalueet tarjosivat sisseille tukikohtia. Sissi-iskut siellä ja naapurimaakunnassa Khyber Pakhtunkhwassa ovat johtaneet Pakistanin armeijan laajoihin vastatoimiin.

Pakistanin keskusjohdon hallinnassa olevilla seitsemällä heimoalueella asuu noin viisi miljoonaa henkeä, joista kymmenesosan arvioidaan lähteneen pakoon levottomuuksia. Khyber Pakhtunkhwan asukasluku on noin 20 miljoonaa.

Talebaneja suosiva uskonnollinen MMA-vaaliliitto sai Pakistanin aluevaaleissa lokakuussa 2001 enemmistön Khyber Pakhtunkhwan ja Balochistanin maakunnissa ja piti valtaa viisi vuotta.

Pakistanin vaaleissa 2002 MMA sai 11 prosenttia äänistä, mutta kuusi vuotta myöhemmin alle neljäsosan siitä. Talebanin kannatusta ovat verottaneet väkivalta ja julmuudet, joiden kohteena ovat olleet niin naiset kuin uskonoppineetkin. 

Pakistanin Faktat:

  • Valtio Etelä-Aasiassa
  • Asukkaita 176,7 miljoonaa
  • Uskonnot: 95 % muslimeja, loput pääosin kristittyjä ja hinduja
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 22,6 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 55,5 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 145/187                                                                                            (Lähde: YK)

genderkoulutusterrorismiturvallisuus Pakistan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset