Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa

Raskauskomplikaatiot ovat Keniassa yleinen nuorten naisten kuolinsyy. Heillä pitäisi olla samat oikeudet seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin kuin aikuisillakin, mutta käytännössä näin ei tapahdu, sanoo yhteisöjärjestö Umoja Women Mobile Health Caren perustaja Georgina Nyambura.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennuksia.
Georgina Nyambura sanoo, että leimautumisen ja syrjinnän pelko estää tyttöjä ja nuoria naisia hakeutumasta seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden ääreen. Vanhoillinen, uskonnollisten johtajien ohjailema yhteiskunta ei oikein sulata ajatusta tytöistä, jotka tekevät omaa ruumistaan koskevia päätöksiä. (Kuva: Miriam Gathigah / IPS)

(IPS) -- Eva Muigai, 17, oli jo kahdeksannella kuulla raskaana, kun hänen perheelleen paljastui, että tyttö odotti lasta. Eva oli koko paljastumista edeltäneen raskausaikansa pukeutunut niin löysiin vaatteisiin, ettei vartalon pyöristymistä huomattu.

”Tarkoitukseni oli tehdä abortti, mutta pelkäsin liikaa. Luokkatoverini teki abortin viime vuonna, ja hän melkein kuoli. Kun olin kerännyt rohkeutta viisi kuukautta, serkkuni vei minut ostoskeskuksessa abortteja tekevän miehen luo. Hän kieltäytyi, sillä raskaus oli jo liian pitkällä”, Eva Muigai kertoo.

Guttmacher-instituutin tilastojen mukaan kenialaisten teiniäitien raskauksista 63 prosenttia on vahinkoja, ja vahinkoraskauksista 35 prosenttia päättyy aborttiin. Kaikista vahinkoraskauksista teiniäitien osuus on noin 86 prosenttia.

Huhtikuussa, kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa Eva Muigai kiidätettiin sairaalaan ankarien alavatsakouristusten vuoksi. Sairaalassa hänet vietiin suoraan leikkaussaliin keisarileikkausta varten. Lapsi ei selvinnyt hengissä.

Toukokuun puolivälissä Eva joutui uudestaan sairaalaan uusien komplikaatioiden vuoksi. Neurokirurgin urasta haaveillut kympin tyttö makaa nyt itse opetussairaalassa. Hän ei ole mikään yksittäistapaus.

Estettävissä olevat kuolemat

”Raskaudenaikaiset ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovat 15–19-vuotiaiden naisten johtava estettävissä olevien kuolemien syy Keniassa”, White Ribbon Alliance for Safe Motherhood -järjestön toimitusjohtaja Angela Nguku sanoo. Järjestö edistää nuorten terveyttä ja oikeutta saada seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita.

Guttmacherin tutkimukset osoittavat, että 54 prosenttia seksuaalisesti aktiivisista naisista jää vaille nykyaikaista raskaudenehkäisyä, vaikka he haluaisivat lykätä raskaaksi tulemistaan. Tutkimukset osoittavat myös, että ehkäisyvälineiden saattaminen teinien ulottuville johtaisi 73 prosentin laskuun vahinkoraskauksissa.

Jos ehkäisyvälineitä toimitettaisiin niitä tarvitseville nuorille ja lisäksi annettaisiin riittävää huolenpitoa kaikille odottaville nuorille sekä heidän vastasyntyneille vauvoilleen, teiniäitien kuolemat vähenisivät 76 prosenttia.

Uskonnolliset johtajat vastustavat valistusta

Sukupuolten tasa-arvoa globaalisti puolustavan Women Deliver -järjestön nuorisovastaava Tamara Windau-Melmer sanoo, että nuoret tytöt usein sivuutetaan, koska heitä palvelemaan tarkoitettuja toimintaohjelmia ja investointeja ei ole suunniteltu vastaamaan heidän todellisia tarpeitaan.

”Tyttöjen ja nuorten naisten täytyy olla mukana tekemässä päätöksiä, jotka koskevat heidän omaa elämäänsä, varsinkin tietoa ehkäisyvälineistä sekä niiden saatavuutta”, Windau-Melmer painottaa.

”Sukupuolikasvatus on oleellista, sillä se tarjoaa mahdollisuuden välittää teinitytöille tärkeitä tietoja ja taitoja, joilla he voivat ottaa elämänsä hallintaan ja tavoitella valoisampaa tulevaisuutta itselleen, perheelleen ja yhteisölleen”, Windau-Melmer sanoo.

Kenian vaikutusvaltaiset uskonnolliset johtajat kuitenkin kiivaasti vastustavat sukupuolivalistusta, eikä se vielä kuulu virallisiin teini-ikäisten seksuaali- ja lisääntymisterveyslinjauksiin. Kenian hallitus tosin jo vuonna 2012 lupasi toimittaa nuorille korkealaatuisia lisääntymisterveyspalveluita, mutta Ngukun mukaan lupaus on jäänyt vain paperille.

”Yhteiskuntamme on hyvin uskonnollinen, joten vaikka virallisen linjan mukaan nuorilla tytöillä on oikeus samoihin seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin kuin aikuisillakin naisilla, käytännössä tilanne on aivan toinen. Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä”, yhteisöjärjestö Umoja Women Mobile Health Caren perustaja Georgina Nyambura sanoo.

Keniassa tytöt ovat jääneet naisten aseman parantumisen jalkoihin. Koronapandemian odotetaan vain leventävän kuilua aikuisten naisten ja teinityttöjen saamien lisääntymisterveyspalveluiden välillä.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys genderseksuaalisuussukupuolten tasa-arvonuorisoterveys Kenia Suomen IPS

Lue myös

Mies esittelee joukolle tyttöjä kuukautiskuppia.

Kuukautiset eivät ole enää vaiettu aihe – Itä-Afrikassa edistetään kuukautisterveyttä vähentämällä häpeää

Kuukautisten merkitys naisten terveyden kannalta ymmärretään yhä paremmin, mutta asiaan liittyvä häpeä ei ole kadonnut. Ongelmana on myös etelän naisiin ja tyttöihin kohdistuva toiseuttava viestintä, joka painottaa liikaa uusien kuukautistuotteiden merkitystä rakenteisiin puuttumisen sijasta, kirjoittaa joukko asiantuntijoita.
Sairaanhoitaja ja potilas kirjoituspöydän ääressä.

Ennuste: Koronaviruspandemia voi viedä miljoonilta ehkäisyn ja lisätä lapsiavioliittoja

Koteihin eristäytyminen ja terveyspalveluiden rajoitukset vaikuttavat etenkin naisten ja tyttöjen terveyteen. Esimerkiksi parisuhdeväkivaltatapaukset voivat lisääntyä 31 miljoonalla, varoittaa YK:n väestörahasto.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ihminen puolilähikuvassa.

Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán

Unkarin parlamentti nuiji keväällä läpi lain, jonka mukaan sukupuoli on pysyvä ominaisuus eikä nimeäkään voi enää vaihtaa. Transvanilla-järjestössä toimiva Tina Kolos Orbán toivoo kansainvälistä tukea mutta muistuttaa, että paras tapa edistää transsukupuolisten oikeuksia on tukea oman maan transihmisiä – myös Suomessa.
Vuoria meren takana.

Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Korona on aiheuttanut taloustaantuman, josta selviytyäkseen osa Tyynenmeren saarten kaupunkilaisista on ryhtynyt kalastamaan. Konflikteilta ei ole vältytty, kun osa kalastaa suojeltuja lajeja tai menee väärille apajille.
Keramiikkapisaroita riippuu puista.

Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”

Töölönlahden ympäristössä on näytteillä kestävän kehityksen tavoitteita käsitteleviä teoksia aina biotaiteesta performansseihin ja osallistavaan taiteeseen. Kantavana teemana on ihmisen vastuun ymmärtäminen, kertoo näyttelyn kuratoinut taiteilija Marika Tomu Kaipainen.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla puita.

Vuoden YK:n ystävä -tunnustus professori Eeva Furmanille

”Vakka tilanne on erittäin vakava, siirtyminen kestäville poluille on vielä mahdollinen. Omilla toimillani haluan luoda lapsille uskoa tulevaisuuteen”, sanoo YK-liiton kunniamaininnalla palkittu Suomen kestävyyspaneelin johtaja Eeva Furman.
Riisiä ja papuja pahvilautasella.

Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta

Jos eteläsudanilaisen perusruoka-annoksen hinta suhteutettaisiin yhdysvaltalaiseen tulotasoon, ateriasta saisi pulittaa peräti 336 euroa.

Tuoreimmat

Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”
Vuoden YK:n ystävä -tunnustus professori Eeva Furmanille
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta
Koronavirus lisännyt rajusti lasten humanitaarisen avun tarvetta Länsi-Afrikassa – Mauritaniassa ruoka-avun tarve on nelinkertaistunut
Intian vertaisvalistajat auttavat pakkotyön uhreja, jotka voivat olla jopa sukupolvien mittaisessa velkavankeudessa
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Saudi-Arabia ei päässyt YK:n ihmisoikeusneuvostoon – Kiinallekin aiempaa vähemmän ääniä
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Oikeus määräsi Kenian viranomaiset jättikorvauksiin lyijymyrkytyksen uhreille – Kaikki sai alkunsa Phyllis Omidosta, joka on nyt monien sankari
Koronavirus lisännyt rajusti lasten humanitaarisen avun tarvetta Länsi-Afrikassa – Mauritaniassa ruoka-avun tarve on nelinkertaistunut
Maan sisäisten pakolaisten määrä kasvanut tänä vuonna – ”Suurin osa säähän liittyvistä katastrofeista vasta tulossa”