Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa

Raskauskomplikaatiot ovat Keniassa yleinen nuorten naisten kuolinsyy. Heillä pitäisi olla samat oikeudet seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin kuin aikuisillakin, mutta käytännössä näin ei tapahdu, sanoo yhteisöjärjestö Umoja Women Mobile Health Caren perustaja Georgina Nyambura.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennuksia.
Georgina Nyambura sanoo, että leimautumisen ja syrjinnän pelko estää tyttöjä ja nuoria naisia hakeutumasta seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden ääreen. Vanhoillinen, uskonnollisten johtajien ohjailema yhteiskunta ei oikein sulata ajatusta tytöistä, jotka tekevät omaa ruumistaan koskevia päätöksiä. (Kuva: Miriam Gathigah / IPS)

(IPS) -- Eva Muigai, 17, oli jo kahdeksannella kuulla raskaana, kun hänen perheelleen paljastui, että tyttö odotti lasta. Eva oli koko paljastumista edeltäneen raskausaikansa pukeutunut niin löysiin vaatteisiin, ettei vartalon pyöristymistä huomattu.

”Tarkoitukseni oli tehdä abortti, mutta pelkäsin liikaa. Luokkatoverini teki abortin viime vuonna, ja hän melkein kuoli. Kun olin kerännyt rohkeutta viisi kuukautta, serkkuni vei minut ostoskeskuksessa abortteja tekevän miehen luo. Hän kieltäytyi, sillä raskaus oli jo liian pitkällä”, Eva Muigai kertoo.

Guttmacher-instituutin tilastojen mukaan kenialaisten teiniäitien raskauksista 63 prosenttia on vahinkoja, ja vahinkoraskauksista 35 prosenttia päättyy aborttiin. Kaikista vahinkoraskauksista teiniäitien osuus on noin 86 prosenttia.

Huhtikuussa, kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa Eva Muigai kiidätettiin sairaalaan ankarien alavatsakouristusten vuoksi. Sairaalassa hänet vietiin suoraan leikkaussaliin keisarileikkausta varten. Lapsi ei selvinnyt hengissä.

Toukokuun puolivälissä Eva joutui uudestaan sairaalaan uusien komplikaatioiden vuoksi. Neurokirurgin urasta haaveillut kympin tyttö makaa nyt itse opetussairaalassa. Hän ei ole mikään yksittäistapaus.

Estettävissä olevat kuolemat

”Raskaudenaikaiset ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovat 15–19-vuotiaiden naisten johtava estettävissä olevien kuolemien syy Keniassa”, White Ribbon Alliance for Safe Motherhood -järjestön toimitusjohtaja Angela Nguku sanoo. Järjestö edistää nuorten terveyttä ja oikeutta saada seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita.

Guttmacherin tutkimukset osoittavat, että 54 prosenttia seksuaalisesti aktiivisista naisista jää vaille nykyaikaista raskaudenehkäisyä, vaikka he haluaisivat lykätä raskaaksi tulemistaan. Tutkimukset osoittavat myös, että ehkäisyvälineiden saattaminen teinien ulottuville johtaisi 73 prosentin laskuun vahinkoraskauksissa.

Jos ehkäisyvälineitä toimitettaisiin niitä tarvitseville nuorille ja lisäksi annettaisiin riittävää huolenpitoa kaikille odottaville nuorille sekä heidän vastasyntyneille vauvoilleen, teiniäitien kuolemat vähenisivät 76 prosenttia.

Uskonnolliset johtajat vastustavat valistusta

Sukupuolten tasa-arvoa globaalisti puolustavan Women Deliver -järjestön nuorisovastaava Tamara Windau-Melmer sanoo, että nuoret tytöt usein sivuutetaan, koska heitä palvelemaan tarkoitettuja toimintaohjelmia ja investointeja ei ole suunniteltu vastaamaan heidän todellisia tarpeitaan.

”Tyttöjen ja nuorten naisten täytyy olla mukana tekemässä päätöksiä, jotka koskevat heidän omaa elämäänsä, varsinkin tietoa ehkäisyvälineistä sekä niiden saatavuutta”, Windau-Melmer painottaa.

”Sukupuolikasvatus on oleellista, sillä se tarjoaa mahdollisuuden välittää teinitytöille tärkeitä tietoja ja taitoja, joilla he voivat ottaa elämänsä hallintaan ja tavoitella valoisampaa tulevaisuutta itselleen, perheelleen ja yhteisölleen”, Windau-Melmer sanoo.

Kenian vaikutusvaltaiset uskonnolliset johtajat kuitenkin kiivaasti vastustavat sukupuolivalistusta, eikä se vielä kuulu virallisiin teini-ikäisten seksuaali- ja lisääntymisterveyslinjauksiin. Kenian hallitus tosin jo vuonna 2012 lupasi toimittaa nuorille korkealaatuisia lisääntymisterveyspalveluita, mutta Ngukun mukaan lupaus on jäänyt vain paperille.

”Yhteiskuntamme on hyvin uskonnollinen, joten vaikka virallisen linjan mukaan nuorilla tytöillä on oikeus samoihin seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin kuin aikuisillakin naisilla, käytännössä tilanne on aivan toinen. Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä”, yhteisöjärjestö Umoja Women Mobile Health Caren perustaja Georgina Nyambura sanoo.

Keniassa tytöt ovat jääneet naisten aseman parantumisen jalkoihin. Koronapandemian odotetaan vain leventävän kuilua aikuisten naisten ja teinityttöjen saamien lisääntymisterveyspalveluiden välillä.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys genderseksuaalisuussukupuolten tasa-arvonuorisoterveys Kenia Suomen IPS

Lue myös

Sairaanhoitaja ja potilas kirjoituspöydän ääressä.

YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä

57 maata kattavan tutkimuksen mukaan yli puolella naisista ei ole täyttä kehollista itsemääräämisoikeutta. Sen pitäisi järkyttää meitä kaikkia, sanoo YK:n väestörahasto Unfpan pääjohtaja Natalia Kanem.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla YK:n logoja sinisellä pohjalla.

Arvio: Korona johti noin 1,4 miljoonaan ei-toivottuun raskauteen kehittyvissä maissa – Pahimmat skenaariot vältettiin

Muun muassa terveyspalvelujen häiriöt ja matkustusrajoitukset ovat johtaneet ei-toivottujen raskauksien kasvuun matalan tulotason ja keskitulotason maissa. Samaan aikaan rikkaissa maissa syntyvyys on laskenut.
Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Bidenin hallinto luopuu Trumpin kauden tuhoisasta kehitysyhteistyön aborttisäännöstä – Vaikutukset jatkuvat vielä pitkään

Trumpin aikana kansainväliset järjestöt eivät ole saaneet Yhdysvaltain rahoitusta, jos ne ovat edes puhuneet työssään abortista. Säännön hyödyt ovat olleet minimaaliset ja haitat valtavat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä