Tutkimus: Yhdysvaltain politiikka on lisännyt abortteja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Yhdysvaltain politiikka on lisännyt abortteja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa

Yhdysvaltain republikaanipresidentit ovat 1980-luvulta lähtien kieltäneet ulkomaanavun järjestöiltä, jotka edes mainitsevat abortin. Tuoreen, vuosia 1995–2014 käsittelevän tutkimuksen mukaan tulokset ovat olleet päinvastaiset kuin toivottiin. Trumpin aikana politiikka on kiristynyt.

Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Chicagossa osoitettiin viime vuonna mieltä Trumpin aborttipolitiikkaa vastaan. Kuva: Charles Edward Miller / CC BY-SA 2.0.

Yhdysvaltain abortin vastainen politiikka on johtanut käytännössä päinvastaisiin tuloksiin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan rahoituksen vähentäminen perhesuunnittelujärjestöiltä on vähentänyt ehkäisyn käyttöä, johtanut ei-toivottuihin raskauksiin ja lopulta lisännyt abortteja.

Yhdysvaltain republikaanipresidentit ovat viime vuosina soveltaneet Global Gag Ruleksi nimettyä käytäntöä. Se kieltää Yhdysvaltain ulkomaanavun järjestöiltä, jotka tekevät abortteja tai edes mainitsevat sen perhesuunnittelukeinona.

Linjaus otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1984 presidentti Ronald Reaganin aikana. Demokraattipresidenttien aikana se on kuitenkin peruttu.

Tutkijat selvittivät noin 750 000 naisen terveystietoja Bill Clintonin, George W. Bushin ja Barack Obaman presidenttikausilla vuosina 1995–2014. Mukana oli naisia 26:sta Saharan eteläpuolisen Afrikan maasta.

Tutkimuksen mukaan republikaanipresidentti Bushin aikana ehkäisyn käyttö väheni 14 prosenttia, raskaudet lisääntyivät 12 prosenttia ja abortit 40 prosenttia Clintonin ja Obaman kausiin verrattuna. Syynä oli se, että järjestöjen rahoitus väheni eivätkä ne voineet enää tarjota yhtä paljon ehkäisyä kuin ennen. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa järjestöt ovat usein tärkeimpiä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden tuottajia.

Tutkimuksen mukaan vaikutukset voivat olla vielä tutkittuakin pahemmat.

“Tämän politiikan takia tehdyt abortit ovat todennäköisemmin vaarallisia ja saattavat vahingoittaa naisia myös muulla tavoin”, sanoo tutkija Nina Brooks tiedotteessa.

Myös Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump otti kautensa alussa vuonna 2017 käyttöön vanhan politiikan. Trumpin politiikan on pelätty olevan vielä aiempaakin tuhoisampaa, sillä se ulottuu myös muihin terveysjärjestöihin, ei vain perhesuunnittelu- ja lisääntymisterveysjärjestöihin.

Politiikan seurauksena esimerkiksi suuret järjestöt, kuten Marie Stopes International ja International Planned Parenthood Federation, ovat menettäneet valtavia summia tukea. Uhattuna on seksuaali- ja lisääntymisterveyden lisäksi myös malarian ja hivin vastainen työ.

Kansainvälinen naisten terveyskoalitio IWCH kertoi aiemmin tässä kuussa ilmestyneessä raportissaan, että Trumpin politiikka on jo johtanut naisten henkien menetykseen. Osa muista länsimaista on luvannut lisätä tukeaan kattaakseen menetetyt rahat, mutta kaikkea tukea ei pystytä korvaamaan.

Stanfordin yliopiston tutkimus julkaistiin The Lancet Global Health -lehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia