Tutkimus: Uusiutuvan energian tukipolitiikka liian hajanaista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Uusiutuvan energian tukipolitiikka liian hajanaista

Tukijärjestelmän tulisi tukea suoraan uusiutuvan energian tuotantoa ollakseen kustannustehokas, sanoo väitöstutkimus. 

Uusiutuvaa energiaa tuetaan Suomessa liian pirstaloituneilla tavoilla mikä on johtanut siihen, että tukitoimet eivät ole kustannustehokkaita, selviää uudesta väitöstutkimuksesta.

"Suomen tämän hetken tukijärjestelmä on sirpaloitunut, joten se on sekä ympäristön että talouden kannalta tehoton", sanoo väitöstutkimuksen kirjoittaja, WWF Suomen ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.

Kankaan tuoreessa väitöskirjassa todetaan, että tukijärjestelmän tulisi tukea suoraan uusiutuvan energian tuotantoa, jotta se olisi kustannustehokas.

Tutkimuksen mukaan tehokkaimmat tavat tukea puupohjaisia energianlähteitä ovat tuotantotuki tai syöttöpreemio. Molemmat ovat lopputuotteen, esimerkiksi sähkön tai nestemäisen biopolttoaineen, hinnan päälle maksettavia korvauksia uusiutuvan energian tuotannosta.

Väitöskirjan tulosten perusteella uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön tukitaso kannattaa sitoa päästöluvan hintaan: kun päästöluvan hinta on korkealla, on tukitaso matala ja päinvastoin.

Uusiutuvien energiamuotojen tukeminen on tulevaisuuden kannalta tärkeää sillä Suomen tavoitteena on tuottaa 38 prosenttia energiasta uusiutuvilla energianlähteillä vuoteen 2020 mennessä.

WWF:n mukaan energiantuotannon tulisi perustua kokonaan uusiutuviin energialähteisiin vuoteen 2050 mennessä. Sähkön ja lämmön tarve tulisi kattaa ei-puupohjaisilla energianlähteillä, kuten maalämmöllä ja tuulisähköllä joiden tuotannossa ei käytetä polttoainetta. Järjestön mukaan maltillinen lisäys puun energiakäytössä, esimerkiksi turpeen korvaajana on lyhyellä aikavälillä perusteltua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia