Uutiset

Tutkimus: Talouskasvu ei takaa hyvinvointia

Yhteiskunnallista edistystä mittaavan indeksin kärjessä on enimmäkseen vauraita maita, mutta moni vauras maa alisuoriutuu hyvinvoinnin lisäämisessä, kritisoivat tutkijat.
Poikia pelaamassa jalkapalloa Nepalissa
Nepal kuuluu maihin, joissa yhteiskunnallinen edistys on parempaa kuin bruttokansantuote antaisi ymmärtää. Kuvassa koululaisia Bandipurissa. (Kuva: Wellington College / CC BY-NC 2.0)

Hyvinvointi ja elämänlaatu ovat viime vuosina parantuneet ympäri maapallon, mutta kehitys on ollut epätasa-arvoista ja liian hidasta maiden vaurauteen verrattuna, summataan tuoreessa Social Progress Index -tutkimuksessa.

Yhdysvaltalaisen Social Progress Imperative -järjestön sekä Harvardin yliopiston ja Massachusettsin teknillisen korkeakoulun tekemässä indeksissä mitataan ”yhteiskunnallista edistystä”: muun muassa lääkkeiden, ruuan, veden ja sanitaation saatavuutta, turvallisuutta, terveyttä, poliittisten vapauksien tilaa sekä suvaitsevaisuutta maahanmuuttajia ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Mukana on 128 maata, ja edistystä verrataan vuoteen 2014.

Viime viikolla julkaistun indeksin kärjessä, erittäin korkean yhteiskunnallisen edistyksen luokassa, on pelkästään vauraita maita, joista parhaita Tanska, Suomi, Islanti, Norja ja Sveitsi. Huonoimmassa, erittäin alhaisen yhteiskunnallisen edistyksen luokassa, ovat muun muassa Keski-Afrikan tasavalta, Afganistan, Tšad, Angola ja Niger.

Tutkijoiden mukaan korkea bruttokansantuote ja hyvinvointi eivät kuitenkaan kulje käsi kädessä.

”Talouskasvu ei yksinään riitä luomaan edistystä ja parantamaan kansalaisten elintasoa. Todellinen menestys ja inklusiivinen kasvu vaativat sekä taloudellisen että yhteiskunnallisen edistyksen saavuttamista”, sanoo Harvardin yliopiston professori Michael E. Porter tiedotteessa.

Yleisesti ottaen maailman maat alisuoriutuvat hyvinvoinnin edistämisessä verrattuna bruttokansantuotteeseensa, raportissa todetaan. Esimerkiksi Angola, Saudi-Arabia, Keski-Afrikan tasavalta, Kuwait ja Tšad pärjäävät huonommin kuin taloustilanteen perusteella voisi olettaa. Keskimääräistä parempia maita taas ovat Costa Rica, Kirigsia, Moldova, Nepal ja Senegal.

Tutkijat ovat huolissaan myös siitä, että ylipäätään yhteiskunnallinen hyvinvointi on edennyt maailmalla viime vuosina hitaasti ja osittain jopa heikentynyt. Poliittiset oikeudet sekä ilmaisunvapaus ovat heikentyneet useammassa maassa kuin parantuneet, muun muassa Turkissa, Thaimassa ja Unkarissa. Henkilökohtainen turvallisuus on huonontunut lähes yhtä monessa maassa kuin se on parantunutkin. Suvaitsevaisuus maahanmuuttajia, seksuaalivähemmistöjä ja uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan puolestaan vaihtelee.

Toisaalta edistystä on tapahtunut 113 maassa tutkitusta 128 maasta. Koulutusta ja tietoa saa yhä useampi: esimerkiksi netin käyttö on muutamassa vuodessa noussut 8 prosentista 49:ään, raportissa kerrotaan.

kehityspolitiikka

Kommentit

Lähettänyt Lassi Salvi (ei varmistettu) 28.6.2017 - 10:25

Ristiriitaista: talouskasvu ei takaa hyvinvointia, mutta silti hyvivoinnin kärjessä pelkästään pitkän talouskasvun kokeneita maita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset