Tutkimus: Siirtolaisten salakuljetuksen tuotolla rahoittaisi koko EU:n humanitaarisen avun – lailliset reitit yksi ratkaisu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Siirtolaisten salakuljetuksen tuotolla rahoittaisi koko EU:n humanitaarisen avun – lailliset reitit yksi ratkaisu

Salakuljettajat mainostavat toimintaansa usein pakolaisleireillä tai sosiaalisissa verkostoissa, käy ilmi ensimmäisestä globaalista ihmissalakuljetusta käsittelevästä tutkimuksesta.

Ihmisiä rautatien liepeillä

Välimeren reitti on maailman vaarallisin salakuljetusreitti. Kuvassa Makedoniaan päässeitä siirtolaisia vuonna 2015. Kuva: Stephen Ryan / IFRC / CC BY-NC-ND 2.0.

Ainakin 2,5 miljoonaa siirtolaista salakuljetettiin vuonna 2016. Salakuljetusta tapahtui kaikkialla maailmassa, ja tuotot olivat jopa seitsemän miljardia dollaria (5,97 miljardia euroa), selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Summa on saman verran kuin Yhdysvaltain tai EU:n humanitaarinen apu samana vuonna, sanoo tutkimuksen tehnyt YK:n rikos- ja huumevirasto UNODC. Kyseessä on sen mukaan ensimmäinen globaali tutkimus siirtolaisten salakuljetuksesta.

Tutkimuksessa kartoitetaan 30:tä salakuljetusreittiä ympäri maailman. Niihin kuuluvat esimerkiksi Välimeren reitti, Afrikan sisäiset reitit, Aasiasta Eurooppaan ja Lähi-itään suuntautuvat reitit sekä Latinalaisen Amerikan ja Pohjois-Amerikan väliset reitit.

Salakuljetusverkostot ovat usein mukana systemaattisessa korruptiossa ja niiden toimintamuotoihin kuuluvat esimerkiksi valeavioliitot, väärennetyt henkilöllisyystodistukset ja viranomaisten värvääminen mukaan.

Salakuljettajat mainostavat toimiaan usein siirtolaisten keskuudessa, pakolaisleireillä tai netin sosiaalisissa verkostoissa. Salakuljettajat ovat usein etnisesti sidoksissa joko toiminta-alueisiinsa tai uhreihinsa. Joistakin salakuljetetuista tulee itsestään salakuljettajia, raportissa kerrotaan.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan salakuljetus johtaa vuosittain tuhansien ihmisten kuolemaan. UNODC:n tutkimuksen mukaan tappavin on Välimeren reitti ja yleisin kuolinsyy hukkuminen. Lisäksi siirtolaiset joutuvat väkivallan, kaappausten ja ihmiskaupan kohteiksi. Etenkin yksin kulkevat lapset ovat uhattuina.

”Tämä kansainvälinen rikos uhkaa haavoittuvimmista haavoittuvimpia”, tiivistää järjestön asiantuntija Jean-Luc Lemahieu tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan pelkät maantieteelliset toimintatavat eivät riitä, vaan salakuljetusta pitäisi ehkäistä esimerkiksi luomalla ihmisille laillisia reittejä sekä lisäämällä tietoisuutta lähtömaissa. Tiedonkeruu aiheesta on lapsenkengissä, ja siksi tarvitaan kansainvälinen elin tukemaan poliittista päätöksentekoa, raportissa todetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia