Tutkimus: Moni nainen ei voi tehdä itse päätöstä terveyspalveluiden käytöstään – tai edes kieltäytyä seksistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Moni nainen ei voi tehdä itse päätöstä terveyspalveluiden käytöstään – tai edes kieltäytyä seksistä

YK:n väestörahaston tutkimuksen mukaan seksuaali- ja lisääntymisterveyttä rajoitetaan etenkin Afrikan maissa. Ongelmana on myös tilastotietojen puute.

Nainen sivukuvassa käsi ojossa, taustalla muita naisia

Yhteisötyöntekijä ja vertaiskouluttaja kertoo lisääntymisterveysasioista Sierra Leonessa. Sierra Leonessa 60 prosenttia naisista voi Unfpan tilastojen mukaan päättää itse terveyspalveluiden käytöstään. Kuva: Abbie Trayler-Smith / H6 Partners / CC BY-NC-ND 2.0.

Noin neljäsosa naisista 57 maassa ei voi tehdä itsenäisesti päätöstä terveyspalveluiden käytöstään eikä kieltäytyä seksistä. Lähes yksi kymmenestä ei myöskään voi tehdä päätöstä ehkäisyn käytöstä, selviää YK:n väestörahasto Unfpan keräämistä tilastoista, jotka julkaistiin tutkimuksena tällä viikolla.

”Ennen tämän datan saantia tiesimme, että naisten mahdollisuuksissa päättää seksuaali- ja lisääntymisterveydestään oli suuria haasteita ja että niitä rajoitetaan laeilla, mutta vasta nyt siitä on todisteita. Tiedot osoittavat, että työtä naisten oikeuksien ja toimijuuden vahvistamiseksi on vahvistettava nopeasti”, sanoo järjestön ihmisoikeusasiantuntija Emilie Filmer-Wilson tiedotteessa.

Tutkimuksessa käsitellyt maat ovat pääosin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta; esimerkiksi Euroopasta ovat mukana vain Ukraina ja Albania, Lähi-idästä vain Jordania. Tutkimus käsittelee 15–49-vuotiaita, avio- tai avoliitossa eläviä naisia.

Maiden välillä on suurta vaihtelua. Senegalissa vain 19 prosenttia naisista voi kieltäytyä seksistä, Ecuadorissa ja Panamassa 95 prosenttia. Nigerissä vain noin runsas viidennes naisista voi päättää terveyspalveluiden käytöstään, Filippiineillä 97 prosenttia.

Yli 40 prosentissa maista tilanne joko ei parane tai peräti pahenee aiempiin vuosiin verrattuna.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös sitä, onko maissa voimassa lakeja, jotka takaavat naisten seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet. Mukana oli 107 maata. Niissä lähes kolme neljäsosaa tärkeistä laeista on voimassa, mutta toisaalta monet maat myös rajoittavat etenkin naisten ja nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten hyvin maailma on edistynyt tavoitteessa, jonka mukaan seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet varmistetaan kaikille vuoteen 2030 mennessä. Tavoite kuuluu vuonna 2015 hyväksyttyyn YK:n kestävän kehityksen tavoitepakettiin.

Ongelmana tutkimuksen mukaan on kuitenkin se, että tietoa ei ole riittävästi saatavilla: yli sadasta maasta ei ole saatavilla tietoa naisten päätöksentekomahdollisuuksista tai laeista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia