Uutiset Ympäristö

Tutkimus: 95 prosenttia maailman väestöstä hengittää epäterveellistä ilmaa

Suomi kuuluu maailman matalimpien ilmansaastepitoisuuksien alueisiin.
Shanghain pilvenpiirtäjiä ilmansaasteiden hämärtäminä
Kiinassa tapahtuu suuri osa maailman saasteisiin liittyvistä ennenaikaisista kuolemista. Kuva Shanghaista. (Kuva: keppet / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Noin 95 prosenttia maailman väestöstä elää alueilla, joilla ilman pienhiukkasten määrä ylittää Maailman terveysjärjestön suositukset (WHO), käy ilmi uudesta maailmanlaajuisesta tutkimuksesta.

Yhdysvaltalaisen Health Effects Institute -tutkimuslaitoksen (HEI) tänään ilmestyneen raportin mukaan vuonna 2016 yli kuuden miljoonan ihmisen ennenaikainen kuolema liittyi sisä- tai ulkoilman sisältämiin pienhiukkasiin.

Yli neljä miljoonaa kuolemaa liittyi nimenomaan ulkoilman saasteisiin, ja määrä kasvoi lähes neljänneksen vuodesta 1990. Saasteiden lisääntymisen lisäksi syynä oli väestönkasvu, kaupungistuminen sekä vanhusten määrän kasvu. 

Ilmansaasteet ovat raportin mukaan maailman neljänneksi yleisin kuolemien aiheuttaja. Ne ovat osatekijä esimerkiksi halvauksissa, sydänkohtauksissa, keuhkosyövässä ja kroonisissa keuhkosairauksissa. 

”Raporttimme trendit osoittavat todellista edistystä joissakin osissa maailmaa – mutta on yhä vakavia haasteita, jotta tämä vältettävissä oleva koettelemus voitaisiin poistaa”, sanoo HEI:n varajohtaja Bob O'Keefe tiedotteessa.

Esimerkiksi Kiinassa ja EU:ssa saasteet ovat tutkimuksen mukaan 2010-luvulla vähentyneet. Intiassa, Bangladeshissa ja Pakistanissa määrä taas on kasvanut.

Raportin mukaan eniten saasteita väestötiheys huomioiden on Pohjois-Afrikassa, Länsi-Afrikassa ja Lähi-idässä, joissa saastemäärät johtuvat pääosin tuulen puhaltamasta mineraalipölystä ja joissakin maissa myös esimerkiksi kiinteistä polttoaineista. Määrällisesti suurin osa saastekuolemista tapahtuu Intiassa ja Kiinassa.

Matalimmat pitoisuudet ovat Australissa, Bruneissa, Kanadassa, Virossa, Suomessa, Grönlannissa, Islannissa, Uudessa-Seelannissa, Ruotsissa ja useissa Tyynenmeren maissa, joissa saasteosuus pysyy WHO:n suosituksen alapuolella.

Vuosittain ilmestyvässä raportissa julkaistiin nyt ensimmäistä kertaa arvioita myös siitä, miten kiinteiden polttoaineiden, kuten puun ja puuhiilen, polttaminen kodeissa vaikuttaa terveyteen. Sen mukaan 2,5 miljardia ihmistä altistui vuonna 2016 sisäilman saastumiselle. Useimmat heistä elävät Aasian ja Afrikan köyhissä maissa. Kuolleisuus sisäilman saasteisiin on kuitenkin vähentynyt vuoden 1990 jälkeen.

Ympäristö väestöterveysympäristösaastuminen

Lue myös

Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Joku luonnon keskellä, taustalla savua tupruttava tehtaanpiippu

Raportti: Euroopan vesistöt ovat huonossa kunnossa

EU on kartoittanut vesistöjensä tilaa. Varsinkaan pintavesien tilassa ei ole kehumista, EU:n ympäristökeskuksen julkaisemassa raportissa todetaan. Jäsenmaat luistavat itse sopimistaan suojelusäännöistä, moittii WWF.
Metsää ja suota

Suomessa aloitetaan historiallisen suuri soiden ja metsien ennallistamisohjelma – tavoitteena torjua ilmastonmuutosta

Suomalainen osuuskunta Lumimuutos ryhtyy ennallistamaan luontoarvonsa menettäneitä soita ja metsiä. Tavoitteena on suojella luonnon monimuotoisuutta sekä torjua ilmastonmuutosta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.