Uutiset Koronavirus

Tutkijat: Koronavirus voi olla vielä luultuakin suurempi kansanterveysriski kehittyvissä maissa – Malaria-, hiv- ja tuberkuloosikuolemat uhkaavat lisääntyä

Koronavirus paitsi ylikuormittaa terveysjärjestelmiä, myös haittaa muiden tautien hoitoa. Seuraavien viiden vuoden aikana esimerkiksi malariakuolleisuus voi kasvaa peräti 36 prosenttia, jos lääkkeitä ei saada jaettua, varoitetaan tuoreissa raporteissa.
Kaksi naista ottaa verikoetta lapselta.
Vapaaehtoiset terveystyöntekijät ottivat malarianäytteen lapselta Ghanassa vuonna 2016. (Kuva: scottgunn / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Koronavirus voi lisätä kuolleisuutta myös muihin tauteihin merkittävästi. Hiv-kuolemat voivat seuraavien viiden vuoden aikana tietyillä alueilla kasvaa kymmenen prosenttia, tuberkuloosikuolemat 20 prosenttia ja malariakuolemat peräti 36 prosenttia, varoitetaan kahdessa tuoreessa raportissa.

”Koronavirusepidemia voi olla vieläkin suurempi uhka kansanterveydelle kuin olemme ajatelleet. -- Epidemia voi lisätä myös muita sairauksia, jotka on jo saatu hallintaan”, sanoo professori Timothy Hallett tiedotteessa.

Raporttien taustalla ovat Maailman terveysjärjestö sekä muun muassa brittiläinen huippuyliopisto Imperial College London, jotka ovat mallintaneet koronaviruksen vaikutuksia yleisiin tauteihin matalan tulotason ja keskitulotason maissa.

Tutkijat muistuttavat, että koronavirus kuormittaa terveyspalveluita jo tautitapausten vuoksi, mutta se myös vähentää ehkäisevää terveystyötä sekä häiritsee lääketoimituksia.

Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tapahtuu noin 90 prosenttia maailman malariakuolemista, joita oli vuonna 2018 noin 380 000. Taudin ehkäisyssä on edistytty, sillä ihmisille jaetaan nykyisin hyönteismyrkyillä käsiteltyjä hyttysverkkoja, joita oli tarkoitus jakaa tänäkin vuonna.

Mikäli koronaviruksen aiheuttamien rajoitustoimien vuoksi jakaminen keskeytetään, myöhemmin voidaan nähdä lisää malariakuolemia, tutkijat ennustavat.

”Verkot, jotka aiottiin jakaa tänä vuonna, pitää jakaa ennen kuin korona ylikuormittaa terveysjärjestelmät. Näin voidaan estää se, että yhteisöjen pitää selvitä useista terveyshätätiloista yhtä aikaa”, sanoo tohtori Thomas Churcher Imperial Collegesta.

Tuberkuloosikuolemat taas saattavat kasvaa, koska diagnooseja ei välttämättä tehdä ajoissa eikä tapauksia hoideta. Hivin kohdalla taas pelätään lääkkeiden toimitusvaikeuksia, mikä vaikuttaisi myös kuolleisuuteen.

Jos joillakin alueilla esiintyy kaikkea kolmea tautia, vaikutukset voivat olla yhtä suuret kuin itse viruksenkin, tutkijat varoittavat.

”Häiriöt voivat lisätä merkittävästi koronavirustaakkaa ja viedä hallintapyrkimyksiä taaksepäin vuosien ajaksi. Tärkeä osa koronavirusepidemian kokonaisvaikutusten minimointia monissa olosuhteissa on pitää yllä tärkeimmät hiv-, tuberkuloosi- ja malariaohjelmat, joista niin moni ihminen on riippuvainen”, Hallett sanoo.

Koronavirus kehitysterveyshiv/aidssairaus/lääkintä

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria