Tuotevalvontaa kiristetään Kiinassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuotevalvontaa kiristetään Kiinassa

Kansainvälinen media on viime kuukausina raportoinut kiinalaisten vientituotteiden, erityisesti elintarvikkeiden virheistä niin, että Kiinan viranomaiset ovat ryhtyneet tositoimiin tilanteen rauhoittamiseksi.

Kun ensimmäiset ongelmat tulivat yleiseen tietoisuuteen muutama kuukausi sitten, Kiinan viranomaiset olivat haluttomia puuttumaan asiaan ja yrittivät peitellä puutteita.

Viime viikkoina Kiinan hallitus on ilmoittanut tarkistavansa perinpohjaisesti elintarvike- ja lääketuotteiden turvallisuusmääräykset. Se aloittaa myös maanlaajuiset laatu- ja turvallisuustarkastukset.

Kuun vaihteessa hallitus julkisti säädöksen, joka tekee paikallisviranomaiset vastuullisiksi räikeistä ruokamyrkytystapauksista tai muista huonolaatuisten elintarvikkeiden aiheuttamista terveysvaaroista.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun kiinalaisia ainesosia sisältävät kissan- ja koiranruoat aiheuttivat huhtikuussa lemmikkieläinten kuolemia Pohjois-Amerikassa.

Tuolloin Kiinan ensireaktio oli kiistää kommunistipuolueen lippulaivassa Kansan lehdessä kiinalaistuotteen osuus tapauksiin.

"Mikään elintarvikkeiden tarkastusjärjestelmä ei ole idioottivarma", Kiinan tuonti- ja vientielintarvikkeiden turvallisuudesta vastaavan toimiston johtaja Li Yuanping sanoi.

Mutta huoli kiinalaistuotteiden turvallisuudesta on kasvanut kansainvälisesti sen jälkeen.

Kiinalainen hammastahna, autonrenkaat, merenelävät ja lelut ovat niiden tuotteiden joukossa, jotka ovat joutuneet pannaan maailmalla viime kuukausina.

Väärinmerkittyjen kiinalaisten lääkeaineiden on väitetty aiheuttaneen kuolemia ja sairastumisia Haitissa ja Panamassa.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat kohdistaneet Kiinaan poliittista painostusta vaatien takuita kiinalaistuotteiden turvallisuudesta ja laadusta.

Yhdysvallat löysi Kiinan kalankasvattamoissa tuotetuista kaloista vaarallisia kemiallisia jäämiä, ja lähetti kuun vaihteessa terveysvalvonnan päällikkönsä Mike Leavittin Kiinaan keskustelemaan maan viranomaisten kanssa.

"Yhdysvaltojen valvontaviranomaiset ovat huolestuneita Kiinan infrastruktuurin puutteellisuuksista. He pitävät sitä riittämättömänä takaamaan monien Yhdysvaltoihin tuotujen tuotteiden turvallisuuden ja laadun", Leavitt sanoi.

Viime vuonna EU:n alueelta löytyi 263 kiinalaista elintarviketta, jotka eivät täyttäneet laatuvaatimuksia.

Tästä huolestuneena EU:n komissio aloitti viime keväänä tuoteturvallisuusyhteistyön Kiinan kanssa.

EU:n kuluttajansuojakomissaari Meglena Kuneva kehotti heinäkuussa kiinalaisviranomaisia jäljittämään liian huonolaatuisten tuotteiden valmistajat ja katkaisemaan heidän tavaroidensa viennin Eurooppaan.

Euroopan ja Yhdysvaltojen lisäksi myös muut maat ovat huomanneet puutteita kiinalaisissa tuotteissa.

Japani kielsi kiinalaiset siipikarjatuotteet, pakastetun pinaatin ja teen liiallisten antibiootti- ja torjunta-ainejäämien vuoksi.

Kiinalaiset viranomaiset pelkäävät, että kasvavien valitusten kuoro voi johtaa vahingollisiin seurauksiin maan vientiteollisuudelle.

Vienti ja ulkomaiset investoinnit ovat Kiinan kukoistavan talouden moottoreita. Maailman kauppajärjestö WTO:n mukaan Kiinan elintarvikeviennin arvo oli vuonna 2005 lähes 180 miljardia euroa. Summa on kahdeksankertainen vuoden 1980 vientituloihin verrattuna, jotka olivat 22,5 miljardia euroa.

Kiinan viranomaisten hermostusta kuvastaa se, että valtion elintarvike- ja lääkevalvontaviraston entinen päällikkö Zheng Xiaoyu teloitettiin heinäkuussa. Hän oli myöntänyt lahjuksia vastaan vuonna 2005 valtion hyväksynnän useille vaarallisille lääkkeille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia