Uutiset

Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria

Ajatuspaja Chatham Housen raportissa on ensimmäistä kertaa selvitetty matalan ja keskitulotason maiden työntekijöiden heikon ravitsemuksen vaikutusta yrityksiin ja liike-elämään. Sen mukaan monikansalliset suuryrityksen menettävät vuosittain satoja miljardeja dollareita työntekjöiden puutteellisesta ravitsemuksesta johtuvan tuottavuuden laskun vuoksi.
Suuri vati, jossa on kellertäviä mötiköitä ja kädet hypistelemässä niitä
Työntekijöiden heikko ravitsemus aiheuttaa monikansallisille yrityksille vuosittain satojen miljardien dollarien menetyksiä tuottavuudessa. Erityisen suuri vaikutus on fyysisissä ja käsin tehtävissä töissä. Kuvassa kumin lajittelua Etiopiassa. (Kuva: Ollivier Girard / CIFOR / CC BY-NC-ND 2.0)

Suuret yritykset menettävät vuosittain 130–850 miljardia dollaria (noin 110–740 miljardia euroa) matalan ja keskitulotason maiden työntekijöiden heikon ravitsemuksen vuoksi, selviää ajatuspaja Chatham Housen tuoreesta raportista.

Raportissa selvitettiin työntekijöiden riittämättömästä tai heikkolaatuisesta ravinnosta johtuvan alipainon, ylipainon, anemian ja pienikokoisuuden vaikutusta yritysten tuottavuuteen.

Todellisuudessa kustannukset ovat suuremmat, sillä raportissa huomioitiin ainoastaan heikon ravitsemuksen suorat vaikutukset. Piilokustannuksia syntyy esimerkiksi lapsuuden aliravitsemuksen vaikutuksesta koulumenestykseen ja puutteellisesta ravinnonsaannista aiheutuvista sairauksista johtuvista sairauslomista ja -poissaoloista.

Raportissa tarkasteltiin 13 eri talouden alaa – muun muassa rakennusteollisuutta, maataloutta, kaivosalaa, terveyssektoria ja koulutusta – 19 matalan ja keskitulotason maassa. Heikko ravitsemus vaikutti negatiivisesti työntekijöiden tuottavuuteen kaikilla aloilla ja koulutustasoilla, mutta suurin vaikutus sillä oli fyysisiin ja käsin tehtäviin töihin.

Tutkituista maista työntekijöiden alipainoisuuden vaikutuksista kärsitään erityisesti Etiopiassa ja Intiassa, ylipaino taas on ongelmana Egyptissä, Albaniassa ja Hondurasissa.

Monet maat, kuten Ghana, Namibia, Tansania ja Zimbabwe, kantavat heikon ravitsemuksen ”kaksoitaakkaa”, kun väestössä on paljon sekä ali- että ylipainoisia. Esimerkiksi Namibiassa 10 prosenttia työvoimasta on alipainoisia ja 12 prosenttia ylipainoisia.

Raporttia varten haastateltiin myös monikansallisten yritysten edustajia. Selvityksen mukaan yritykset aliarvioivat heikon ravitsemuksen vaikutusta tuottavuuteen ja omia mahdollisuuksiaan tilanteen parantamiseksi. Ravinnon saantia pidettiin työntekijöiden henkilökohtaisen elämän piiriin kuuluvana asiana, vaikka tosiasiassa suuryritykset voisivat tehdä paljonkin tilanteen parantamiseksi, esimerkiksi yhteistyössä kansalaisjärjestöjen tai paikallisten viranomaisten kanssa.

Sekä maksamalla työntekijöilleen ja alihankkijoilleen normaalit elinkustannukset kattavaa palkkaa.

Ravinnon ja sen puutteen vaikutusta ihmisten terveyteen ja yhteiskuntaan yleisesti on tutkittu paljon, mutta Chatman Housen raportti on ensimmäinen, jossa on selvitetty heikon ravitsemuksen kustannuksia liike-elämälle ja suuryrityksille.

ruokatyöväestötalousliiketoimintayhtiötravinto/aliravitsemus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Ihmisiä mielenosoituskylttien kera.

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta on kärjistynyt pahimmaksi vuosikausiin. Etenkään Gazan ylikuormittunut terveysjärjestelmä ei kestä enää lisää uhreja, pelkäävät avustusjärjestöt.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.

Tuoreimmat

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö
EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”