Uutiset Luonnonkatastrofit

Tulvat vaikuttaneet yli puolen miljoonan elämään Sri Lankassa

Varhainen monsuunikausi on osunut Sri Lankaan tavallista kovemmin. Avustusjärjestö pelkää denguekuume-epidemiaa, sillä tauti lisääntyy seisovassa vedessä helposti.
Monsuunisade Kolumbossa Sri Lankassa vuonna 2016.
Monsuunikausi alkaa Sri Lankan etelä- ja länsiosassa kevätkesällä. Kuva vuodelta 2016. (Kuva: maddalena monge / Flickr / CC BY-NC 2.0)

Viime viikon lopulla alkaneet tulvat ovat vaikuttaneet Sri Lankassa lähes 558 000 ihmisen elämään. Maan viranomaisten mukaan tulvissa on kuollut jo 177 ihmistä ja toistasataa on kateissa.

Tulvien syynä ovat  monsuunisateet, jotka ovat kurittaneet erityisesti maan etelä- ja länsiosia. Jokien pinnat ovat nousseet, ja tulvat ovat aiheuttaneet myös maanvyörymiä. Satoja koteja on tuhoutunut ja tuhansia vahingoittunut. Kouluja on jouduttu sulkemaan.

”Humanitaarinen tilanne on hälyttävä. Varhaisen monsuunikauden kaatosateiden vaikutukset ovat olleet tuhoisammat kuin normaalisti tähän vuodenaikaan odotetaan”, sanoo Pelastakaa Lapset -järjestön Sri Lankan johtaja Chris McIvor tiedotteessa.

Monsuunikausi on tavallisesti touko- tai kesä- ja syyskuun välillä. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan nyt kyseessä ovat rankimmat sateet sitten vuoden 2003.

Pelastakaa Lapset on erityisen huolissaan denguekuumetapauksista, sillä seisovat tulvavedet ovat hyvä sikiämisalusta tautia levittäville hyttysille. Tapauksia on nyt 150 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, se kertoo.

Noin 75 000 ihmisen on kerrottu paenneen evakuointikeskuksiin, mutta Unicef muistuttaa, että osa ihmisistä saattaa olla vielä jumissa kodeissaan tai sukulaisten luona. Avun saamista perille vaikeuttavat sähkökatkot sekä katkokset viestiliikenteessä.

Luonnonkatastrofit katastrofiapuluonnonkatastrofit Sri Lanka Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Hurrikaani Marian tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017

Hurrikaaneista kärsineille Karibian maille luvattiin miljardiapu – tuhot jopa 3,5 kertaa BKT:n verran

Irma- ja Maria-hurrikaaneista kärsineet Karibianmeren valtiot halutaan nyt rakentaa sellaisiksi, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset myös tulevaisuudessa.
Hurrikaani Irman tuhoja Brittiläisillä Neitsytsaarilla

Seuraava hurrikaani on vain kuukausien päässä – myrskyjen runtelemat Karibian saaret kaipaavat kipeästi lisää apua

Tämän syksyn hurrikaanit ovat olleet voimakkaampia kuin Karibian alueen maissa koskaan aiemmin. Keskitulotason maina ne eivät kuitenkaan saa täyttä tukea kansainväliseltä yhteisöltä. Siihen on tultava muutos, vaativat YK:n kehitysohjelman ja Karibian maiden järjestön johtajat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.