Tuhannet ihmiset paenneet vaaliväkivaltaa Norsunluurannikolla – Istuva presidentti voitti kolmannen kauden | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhannet ihmiset paenneet vaaliväkivaltaa Norsunluurannikolla – Istuva presidentti voitti kolmannen kauden

Norsunluurannikon istuva presidentti Alassane Ouattara on voittanut kolmannen kauden opposition boikotoimissa vaaleissa. Moni muistaa nyt vuosien 2010–2011 tapahtumat, jolloin yli 3 000 ihmistä kuoli vaaliväkivaltaisuuksissa.

Mies puhujanpenkissä, taustalla ihmisiä.

Alassane Ouattara YK:n turvallisuusneuvoston tapaamisessa vuonna 2018. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo.

Yli 3 200 ihmistä, pääosin naisia ja lapsia, on paennut Norsunluurannikolta sen naapurimaihin Liberiaan, Ghanaan ja Togoon. Syynä on viime viikon presidentinvaalien jälkeen puhjennut väkivalta.

Norsunluurannikolla järjestettiin viime lauantaina presidentinvaalit, jotka voitti noin 94 prosentin äänimäärällä istuva presidentti Alassane Ouattara.

Oppositio boikotoi vaaleja, sillä kyseessä on jo tämän kolmas kausi. Opposition mukaan perustuslaki sallii vain kaksi kautta, Ouattaran mukaan taas vuoden 2016 perustuslakimuutoksen ansiosta hän voi asettua ehdolle. Ouattara päätti asettua ehdolle sen jälkeen, kun hänen seuraajakseen suunniteltu ehdokas kuoli yllättäen viime kesänä.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n siteeraamien vaalitarkkailijoiden mukaan osaa äänestysasemista ei avattu lainkaan ja vaalivirkailijoita kohtaan hyökättiin. Opposition kannatusalueilla äänestysasemia ryöstettiin ja vaalimateriaalia poltettiin.

Aiemmin suurin osa Ouattaran vastaehdokkaista diskattiin, kertoo puolestaan The New Humanitarian.

Vaalien jälkeen oppositio perusti rinnakkaishallituksen, jota armeija esti tiistaina lähtemästä kodeistaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan mellakkapoliisi on tulittanut kyynelkaasulla opposition kannattajia, ja maan keskiosissa on ollut viidakkoveitsihyökkäyksiä.

Yhteensä ennen vaaleja, niiden aikana ja niiden jälkeen jopa 40 ihmistä on kuollut.

Tilanne herättää huolta monissa kansalaisissa, sillä ihmiset muistavat yhä vuoden 2010 vaalien jälkeisen väkivallan.

”Tiedämme, että ihmiset muistelevat vuosia 2010–2011, jolloin väkivalta johti yli 3 000 kuolleeseen, yli 300 000 ihmisen pakenemiseen maasta ja noin miljoonaan pakolaiseen maan sisällä”, sanoi UNHCR:n edustaja Boris Cheshirkov tiistaina.

Väkivalta puhkesi vuoden 2010 vaalien jälkeen, kun istuva presidentti Laurent Gbagbo ei suostunut luopumaan vallasta. Tuolloin Ouattara voitti vaalit.

Gbagbo joutui kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen, mutta häntä ei tuomittu. Hän olisi halunnut asettua ehdolle myös viime viikon vaaleissa, mutta häntä ei hyväksytty.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia