Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Trumpin siirtolaispolitiikka hirvittää Latinalaisen Amerikan maissa

"Ei se minua pysäytä. Yhdysvaltoihin on aina ollut vaikea päästä, mutta ei se mahdotonta ole", toteaa nicaragualainen Juan Donald Trumpin vaalivoitosta.
Meksikossa Las Patronas -ryhmä auttoi aiemmin junalla matkustavia paperittomia siirtolaisia. (Kuva: Movimiento Migrante Mesoamericano / IPS)

(IPS) -- "Donald Trump ei estä minua menemästä Yhdysvaltoihin", vakuuttaa Meksikoon asti päässyt nicaragualainen Juan. USA:n naapureilla ja siirtolaisjärjestöillä on tulevaisuudesta vähemmän varmoja käsityksiä.

Kotimaassaan katukaupustelulla elänyt Juan 35, myöntää pelästyneensä Trumpin vaalivoittoa. "Ei se minua pysäytä. Yhdysvaltoihin on aina ollut vaikea päästä, mutta ei se mahdotonta ole."

Juan lähti syyskuussa Nicaraguasta, minne jäivät vaimo ja poika. Meksikoon päästyään hän onnistui livahtamaan neljän valvontapisteen ohi mutta joutui jalkamiehenä Oaxacan osavaltiossa huppumiesten ryöstämäksi. Häneltä vietiin rahat, vaatteet ja kengät.

Juan pelastui katolisen yhteisön pitämään Hermanos en el Camino -turvakotiin Ixtepecissä, josta hän antoi IPS:lle puhelinhaastattelun. Hän on anonut humanitaarista viisumia, joka oikeuttaisi kulkemaan Meksikon läpi. Sellainen voidaan myöntää terveyssyistä sekä luonnonkatastrofin uhreille ja kotimaassaan vaarassa oleville.

Tilanne mutkistuu Meksikossa

Juanilla on kaksi kaveria USA:n Illinois'ssa. Hän suunnittelee työskentelevänsä siellä kolme vuotta ja palaavansa sitten kotiin.

Trump uhkasi vaalikampanjassaan karkottaa 11 miljoonaa paperitonta siirtolaista. Vaalit voitettuaan hän on luvannut lähettää heti kotiin kolme miljoonaa rikoksiin syyllistynyttä ulkomaalaista.

"Trumpin politiikka vaikeuttaa siirtolaistilannetta", arvioi Alberto Donis Hermanos en el Camino -turvakodista. Sen suojissa on hänen mukaansa parhaillaan noin 200 henkeä pääasiassa Guatemalasta, Hondurasista ja El Salvadorista.

"Trumpin vaalivoiton jälkeen osa Yhdysvaltoihin pyrkineistä jää Meksikoon. Täälläkin heitä odottaa pidätys ja karkotus", Donis pohtii.

Obama laillisti ja karkotti

Yhdysvaltain väistyvän presidentin Barack Obaman siirtolaispolitiikka on ollut ristiriitaista. Vuonna 2012 hän lopetti lapsena maahan tulleiden karkotukset. 2014 hän päätti helpottaa lasten paperittomien vanhempien asemaa, mutta hanke on jäissä ja Trumpin uskotaan peruvan sen.

Toisaalta Obama on myös karkottanut ennätysmäärän siirtolaisia. Vuodesta 2009 lähtien häädön on saanut yli kaksi miljoonaa pääasiassa Meksikosta ja Keski-Amerikasta tullutta.

Pelkästään viime vuonna Yhdysvallat karkotti liki 150 000 meksikolaista, mikä oli 56 prosenttia edellisvuotista enemmän.

Meksikon etelärajan yli tulee vuosittain puolisen miljoonaa Yhdysvaltoihin aikovaa. Tämän vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana Meksiko karkotti yli 100 000 keskiamerikkalaista.

Talous kärsii molemmin puolin

Siirtolaisten oikeuksia puolustavat järjestöt ovat ymmällään Trumpin linjasta. "Luulisi, ettei hän liikemiehenä halua luopua halvasta työvoimasta. Muukalaisviha ja rasismi kuitenkin korostuvat", Movimiento Migrante Mesoamericanon johtaja Marta Sánchez aprikoi.

Meksikon ja Keski-Amerikan valtioiden hallitukset eivät ole valmistautuneet uuteen tilanteeseen. Siirtolaisten rahalähetysten kutistuminen iskee heti talouteen. El Salvadorissa lähetykset muodostavat 17 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Meksikolaisella Donisilla on resepti valmiina: "Pitää sijoittaa työpaikkojen luomiseen, maaseudulle sekä infrastruktuuriin ja ihmisiin. Sillä tavalla siirtolaisuus saadaan vähenemään."

Kärsijöihin kuluu myös Yhdysvaltojen talous. Ensimmäisten laskelmien mukaan siirtolaisten joukkokarkotus haukkaisi kaksi prosenttia kansantuotteesta.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus siirtolaisuuspolitiikka MeksikoNicaraguaYhdysvallat Suomen IPS

Lue myös

Joukko miehiä istumassa tuoleilla riveissä, osa kumartuneina.

Palautettujen siirtolaisten pelätään levittävän koronavirusta Keski-Amerikassa – Yhdysvallat ja Meksiko ovat karkottaneet siirtolaisia ilman testejä

Maailman pahin korona-alue, Yhdysvallat, ja siirtolaisten läpikulkumaa Meksiko ovat alkuvuodesta passittaneet tuhansia keskiamerikkalaisia kotiin testaamatta näitä. Esimerkiksi Guatemalassa jopa puolet tartunnoista on Yhdysvalloista karkotetuilla.
Sivulta kuvattu teddykarhu ikkunan edessä

Näkymättömät lapset eivät kadonneet koronan myötä

Korona-ajan aiheuttama epävarmuus on monelle uutta, mutta vastaanottokeskusten pakolaisperheet ovat kohdanneet samanlaisia tunteita jo aiemmin. On pohdittava, miten tuetaan poikkeusoloissa lapsia, jotka jäävät muutenkin näkymättömiin, kirjoittaa Pelastakaa Lasten erityisasiantuntija Eveliina Viitanen.
Pakolaisille tarkoitettu teltta, jonka edessä pahvihahmoja

Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan

Maailman maat ottivat viime vuonna UNHCR:n kautta vastaan yli 63 000 pakolaista, jotka saivat pysyvän oleskeluluvan. Uudelleensijoituspaikkaa vailla on kuitenkin noin 1,4 miljoonaa pakolaista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puunrankoja lumen keskellä, taustalla tunturi.

Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi

Ympäristötietoinen matkaaja voi nykyisin osallistua vaikkapa merikilpikonnien suojeluun. Keskivertoturistin on kuitenkin vaikea tietää, mikä on oikeaa ekomatkailua. Matkailututkimuksen tutkijatohtorin Tarja Salmelan mukaan kaikesta matkailusta pitäisi pyrkiä tekemään ekologista.
Musta-puna-vihreä Malawin lippu taivasta ja pilviä vasten.

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä

Ihmiskaupan uhreiksi joutuu Malawissa etenkin maaseudun naisia ja tyttöjä. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että tekijät selviytyvät usein vain sakoilla tai kokonaan ilman rangaistusta. ”Lainvalvojat eivät täysin ymmärrä lakia ja miten sitä pitäisi tulkita”, kritisoi ihmiskaupan vastaisten järjestöjen verkoston toiminnanjohtaja Caleb Thole.
Lapsi piirustusvälineiden kanssa kuvattuna ylhäältäpäin.

Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa

Koronaviruskriisistä seuraava ihmisten toimeentulon ja peruspalveluiden heikkeneminen voi syöstä lisää lapsia köyhyyteen. ”Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, muistuttaa Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.
Hengityssuojaimella suojautunut asiakas ja huivilla suojautunut myyjä vihannestorilla.

Afrikan mailla on arvokasta kokemusta kriisinhallinnasta, mutta se unohtuu länsimaisessa koronauutisoinnissa

Kun koronavirus julistettiin maaliskuussa pandemiaksi, huolestuneet katseet kohdistuivat Afrikkaan. Länsimaiset mediat ylläpitävät koronauutisoinnillaan köyhyyden ja kurjuuden värittämää Afrikka-narratiivia. Todellisuudessa manner on pärjännyt koronan vastaisessa taistelussa varsin hyvin, kirjoittavat Essi Nordbäck ja Linda Lammensalo.
Farkut lähikuvassa roikkumassa narulla.

Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset

Huonolaatuisen ja epäeettisen pikamuodin haitat tunnetaan, mutta silti sen ostaminen houkuttaa kuluttajia. Muotoilun ja muodin professori Kirsi Niinimäki ja vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme kertovat, miksi näin on ja miten siitä voi päästä eroon.

Tuoreimmat

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä
Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa
Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi
Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset
Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”
Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa
Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti
Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”
YK: Maailman kehitys voi tänä vuonna kääntyä taaksepäin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Koulutus on 1980-luvun tasolla
Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Luetuimmat

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla
Voisiko vaatteita valmistaa ekologisesti ja ilman hikipajoja? – Siihen tähtää uusi tutkimushanke
Kehitysyhteistyöstä tuli koronaviruksen torjuntaa – Moni suomalaisjärjestö jakaa nyt apua pandemian vaikutuksista kärsiville, mutta samalla pelätään lahjoitusten vähenemistä
Aavikkokulkusirkka on ”eloonjäämisen mestari”, jonka parvet voivat syödä päivässä 35 000 ihmisen ruuat – ”Ihmiset eivät uskalla viljellä, koska he tietävät, että ne ovat tulossa”, kertoo avustusjärjestön työntekijä Etiopiasta
”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo
Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty
Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion
Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”