Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Trumpin siirtolaispolitiikka hirvittää Latinalaisen Amerikan maissa

"Ei se minua pysäytä. Yhdysvaltoihin on aina ollut vaikea päästä, mutta ei se mahdotonta ole", toteaa nicaragualainen Juan Donald Trumpin vaalivoitosta.
Meksikossa Las Patronas -ryhmä auttoi aiemmin junalla matkustavia paperittomia siirtolaisia. (Kuva: Movimiento Migrante Mesoamericano / IPS)

(IPS) -- "Donald Trump ei estä minua menemästä Yhdysvaltoihin", vakuuttaa Meksikoon asti päässyt nicaragualainen Juan. USA:n naapureilla ja siirtolaisjärjestöillä on tulevaisuudesta vähemmän varmoja käsityksiä.

Kotimaassaan katukaupustelulla elänyt Juan 35, myöntää pelästyneensä Trumpin vaalivoittoa. "Ei se minua pysäytä. Yhdysvaltoihin on aina ollut vaikea päästä, mutta ei se mahdotonta ole."

Juan lähti syyskuussa Nicaraguasta, minne jäivät vaimo ja poika. Meksikoon päästyään hän onnistui livahtamaan neljän valvontapisteen ohi mutta joutui jalkamiehenä Oaxacan osavaltiossa huppumiesten ryöstämäksi. Häneltä vietiin rahat, vaatteet ja kengät.

Juan pelastui katolisen yhteisön pitämään Hermanos en el Camino -turvakotiin Ixtepecissä, josta hän antoi IPS:lle puhelinhaastattelun. Hän on anonut humanitaarista viisumia, joka oikeuttaisi kulkemaan Meksikon läpi. Sellainen voidaan myöntää terveyssyistä sekä luonnonkatastrofin uhreille ja kotimaassaan vaarassa oleville.

Tilanne mutkistuu Meksikossa

Juanilla on kaksi kaveria USA:n Illinois'ssa. Hän suunnittelee työskentelevänsä siellä kolme vuotta ja palaavansa sitten kotiin.

Trump uhkasi vaalikampanjassaan karkottaa 11 miljoonaa paperitonta siirtolaista. Vaalit voitettuaan hän on luvannut lähettää heti kotiin kolme miljoonaa rikoksiin syyllistynyttä ulkomaalaista.

"Trumpin politiikka vaikeuttaa siirtolaistilannetta", arvioi Alberto Donis Hermanos en el Camino -turvakodista. Sen suojissa on hänen mukaansa parhaillaan noin 200 henkeä pääasiassa Guatemalasta, Hondurasista ja El Salvadorista.

"Trumpin vaalivoiton jälkeen osa Yhdysvaltoihin pyrkineistä jää Meksikoon. Täälläkin heitä odottaa pidätys ja karkotus", Donis pohtii.

Obama laillisti ja karkotti

Yhdysvaltain väistyvän presidentin Barack Obaman siirtolaispolitiikka on ollut ristiriitaista. Vuonna 2012 hän lopetti lapsena maahan tulleiden karkotukset. 2014 hän päätti helpottaa lasten paperittomien vanhempien asemaa, mutta hanke on jäissä ja Trumpin uskotaan peruvan sen.

Toisaalta Obama on myös karkottanut ennätysmäärän siirtolaisia. Vuodesta 2009 lähtien häädön on saanut yli kaksi miljoonaa pääasiassa Meksikosta ja Keski-Amerikasta tullutta.

Pelkästään viime vuonna Yhdysvallat karkotti liki 150 000 meksikolaista, mikä oli 56 prosenttia edellisvuotista enemmän.

Meksikon etelärajan yli tulee vuosittain puolisen miljoonaa Yhdysvaltoihin aikovaa. Tämän vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana Meksiko karkotti yli 100 000 keskiamerikkalaista.

Talous kärsii molemmin puolin

Siirtolaisten oikeuksia puolustavat järjestöt ovat ymmällään Trumpin linjasta. "Luulisi, ettei hän liikemiehenä halua luopua halvasta työvoimasta. Muukalaisviha ja rasismi kuitenkin korostuvat", Movimiento Migrante Mesoamericanon johtaja Marta Sánchez aprikoi.

Meksikon ja Keski-Amerikan valtioiden hallitukset eivät ole valmistautuneet uuteen tilanteeseen. Siirtolaisten rahalähetysten kutistuminen iskee heti talouteen. El Salvadorissa lähetykset muodostavat 17 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Meksikolaisella Donisilla on resepti valmiina: "Pitää sijoittaa työpaikkojen luomiseen, maaseudulle sekä infrastruktuuriin ja ihmisiin. Sillä tavalla siirtolaisuus saadaan vähenemään."

Kärsijöihin kuluu myös Yhdysvaltojen talous. Ensimmäisten laskelmien mukaan siirtolaisten joukkokarkotus haukkaisi kaksi prosenttia kansantuotteesta.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus siirtolaisuuspolitiikka MeksikoNicaraguaYhdysvallat Suomen IPS

Lue myös

Pakolaisille tarkoitettu teltta, jonka edessä pahvihahmoja

Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan

Maailman maat ottivat viime vuonna UNHCR:n kautta vastaan yli 63 000 pakolaista, jotka saivat pysyvän oleskeluluvan. Uudelleensijoituspaikkaa vailla on kuitenkin noin 1,4 miljoonaa pakolaista.
Kirgisian lippu ja ratsastajapatsas

Kirgisiasta tuli ensimmäinen kansalaisuudettomuuden poistanut maa – YK:n pakolaisjärjestö palkitsi yli 10 000:ta ihmistä auttaneen lakimiehen

Keski-Aasiaan syntyi Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena satojen tuhansien ihmisten ryhmä, jolla ei ollut minkään maan kansalaisuutta. Heinäkuussa Kirgisiasta tuli ensimmäinen ongelman ratkaissut maa, osittain lakimies Azizbek Ashurovin ansiosta.
Johannesburgin pilvenpiirtäjiä

Poliitikkojen vihamieliset lausunnot lietsovat ulkomaalaisvastaisia hyökkäyksiä Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa on viime aikoina hyökkäilty ulkomaalaisten omistamia yrityksiä vastaan. Tutkijoiden mukaan huomattava osa väestöstä syyttää ulkomaalaisia maan sosiaalisista ja taloudellisista ongelmista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä