Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Trumpin siirtolaispolitiikka hirvittää Latinalaisen Amerikan maissa

"Ei se minua pysäytä. Yhdysvaltoihin on aina ollut vaikea päästä, mutta ei se mahdotonta ole", toteaa nicaragualainen Juan Donald Trumpin vaalivoitosta.
Meksikossa Las Patronas -ryhmä auttoi aiemmin junalla matkustavia paperittomia siirtolaisia. (Kuva: Movimiento Migrante Mesoamericano / IPS)

(IPS) -- "Donald Trump ei estä minua menemästä Yhdysvaltoihin", vakuuttaa Meksikoon asti päässyt nicaragualainen Juan. USA:n naapureilla ja siirtolaisjärjestöillä on tulevaisuudesta vähemmän varmoja käsityksiä.

Kotimaassaan katukaupustelulla elänyt Juan 35, myöntää pelästyneensä Trumpin vaalivoittoa. "Ei se minua pysäytä. Yhdysvaltoihin on aina ollut vaikea päästä, mutta ei se mahdotonta ole."

Juan lähti syyskuussa Nicaraguasta, minne jäivät vaimo ja poika. Meksikoon päästyään hän onnistui livahtamaan neljän valvontapisteen ohi mutta joutui jalkamiehenä Oaxacan osavaltiossa huppumiesten ryöstämäksi. Häneltä vietiin rahat, vaatteet ja kengät.

Juan pelastui katolisen yhteisön pitämään Hermanos en el Camino -turvakotiin Ixtepecissä, josta hän antoi IPS:lle puhelinhaastattelun. Hän on anonut humanitaarista viisumia, joka oikeuttaisi kulkemaan Meksikon läpi. Sellainen voidaan myöntää terveyssyistä sekä luonnonkatastrofin uhreille ja kotimaassaan vaarassa oleville.

Tilanne mutkistuu Meksikossa

Juanilla on kaksi kaveria USA:n Illinois'ssa. Hän suunnittelee työskentelevänsä siellä kolme vuotta ja palaavansa sitten kotiin.

Trump uhkasi vaalikampanjassaan karkottaa 11 miljoonaa paperitonta siirtolaista. Vaalit voitettuaan hän on luvannut lähettää heti kotiin kolme miljoonaa rikoksiin syyllistynyttä ulkomaalaista.

"Trumpin politiikka vaikeuttaa siirtolaistilannetta", arvioi Alberto Donis Hermanos en el Camino -turvakodista. Sen suojissa on hänen mukaansa parhaillaan noin 200 henkeä pääasiassa Guatemalasta, Hondurasista ja El Salvadorista.

"Trumpin vaalivoiton jälkeen osa Yhdysvaltoihin pyrkineistä jää Meksikoon. Täälläkin heitä odottaa pidätys ja karkotus", Donis pohtii.

Obama laillisti ja karkotti

Yhdysvaltain väistyvän presidentin Barack Obaman siirtolaispolitiikka on ollut ristiriitaista. Vuonna 2012 hän lopetti lapsena maahan tulleiden karkotukset. 2014 hän päätti helpottaa lasten paperittomien vanhempien asemaa, mutta hanke on jäissä ja Trumpin uskotaan peruvan sen.

Toisaalta Obama on myös karkottanut ennätysmäärän siirtolaisia. Vuodesta 2009 lähtien häädön on saanut yli kaksi miljoonaa pääasiassa Meksikosta ja Keski-Amerikasta tullutta.

Pelkästään viime vuonna Yhdysvallat karkotti liki 150 000 meksikolaista, mikä oli 56 prosenttia edellisvuotista enemmän.

Meksikon etelärajan yli tulee vuosittain puolisen miljoonaa Yhdysvaltoihin aikovaa. Tämän vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana Meksiko karkotti yli 100 000 keskiamerikkalaista.

Talous kärsii molemmin puolin

Siirtolaisten oikeuksia puolustavat järjestöt ovat ymmällään Trumpin linjasta. "Luulisi, ettei hän liikemiehenä halua luopua halvasta työvoimasta. Muukalaisviha ja rasismi kuitenkin korostuvat", Movimiento Migrante Mesoamericanon johtaja Marta Sánchez aprikoi.

Meksikon ja Keski-Amerikan valtioiden hallitukset eivät ole valmistautuneet uuteen tilanteeseen. Siirtolaisten rahalähetysten kutistuminen iskee heti talouteen. El Salvadorissa lähetykset muodostavat 17 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Meksikolaisella Donisilla on resepti valmiina: "Pitää sijoittaa työpaikkojen luomiseen, maaseudulle sekä infrastruktuuriin ja ihmisiin. Sillä tavalla siirtolaisuus saadaan vähenemään."

Kärsijöihin kuluu myös Yhdysvaltojen talous. Ensimmäisten laskelmien mukaan siirtolaisten joukkokarkotus haukkaisi kaksi prosenttia kansantuotteesta.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus siirtolaisuuspolitiikka MeksikoNicaraguaYhdysvallat Suomen IPS

Lue myös

Ihmisiä ja telttoja leirillä.

Maan sisäisten pakolaisten määrä kasvanut tänä vuonna – ”Suurin osa säähän liittyvistä katastrofeista vasta tulossa”

Sekä konfliktit että luonnonkatastrofit ovat ajaneet ihmisiä pakolaiseksi kotimaidensa sisällä enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Koronavirus pahentaa tilannetta, sillä osa ihmisistä pelkää saavansa tartunnan evakuointikeskuksissa, kertoo tuore raportti.
Buddhalainen temppeli, jonka yllä värikkäitä rukouslippuja.

Korona ei vähentänyt siirtolaisten rahalähetyksiä Nepaliin, ainakaan vielä – Moni reagoi kriisin lähettämällä lisää rahaa

Pandemian alkukuukausina keväällä rahalähetykset notkahtivat, mutta ovat sittemmin lähteneet taas kasvuun. Kasvua on selitetty sillä, että siirtotyöläiset reagoivat kotimaan perheidensä talousahdinkoon lähettämällä enemmän rahaa sekä sillä, että aiemmin koronasulkujen pidättämät varat ovat päässeet perille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla pensasaita.

Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö

Maailma.net aloittaa juttusarjan suomalaisista, jotka ovat päätyneet kansainvälisiin kehitys- ja ihmisoikeustehtäviin. Anna Autio on edistänyt Pohjois-Afrikan lehdistönvapautta, johtanut Maailmanpankin ihmisoikeusrahastoa ja tutkinut Kosovon ihmisoikeusloukkauksia. Hän on oppinut työssään realismia – mutta ei kyynisyyttä.
Sarvikuono kadulla ihmisten ympäröimänä.

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys

Nepal on onnistunut suojelemaan sarvikuonoja monilta uhilta, mutta uusi haaste ovat muun muassa tulvat ja kuivuus. Keväisin juomavettä on liian vähän, monsuuniaikana sarvikuonoja hukkuu jokiin. Lisäksi tulokaskasvit uhkaavat korvata niiden lempiruuan.
Muuri, jossa piirroksia.

Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”

Israelin armeija pidättää vuosittain satoja alaikäisiä. Lasten pidättäminen sotatilalain nojalla pitäisi lopettaa, sanoo Pelastakaa Lapset. Monelle lapselle kokemus on tuoreen selvityksen mukaan nöyryyttävä.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.

Tuoreimmat

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”