Translain uudistaminen taas tapetilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Translain uudistaminen taas tapetilla

Uusi avioliittolaki tuo muutoksia myös translakiin. Järjestöt vaativat lain perusteellista uudistusta.

Vuonna 2017 voimaan astuva tasa-arvoinen avioliittolaki on muuttamassa myös Suomen translakia, jonka laajempi uudistus jäi viime hallituskaudella kesken.

Hallitus antoi eilen eduskunnalle esityksen laeista, joita on muutettava, jotta tasa-arvoinen avioliittolaki tulisi voimaan. Yksi laeista on translaki, joka säätelee transsukupuolisten sukupuolen juridista vahvistamista. Uuden esityksen mukaan laista poistettaisiin naimattomuusvaatimus, joka on edellyttänyt, että sukupuolen juridista vahvistamista hakeva ei saa olla naimisissa eikä rekisteröidyssä parisuhteessa.

Suomalaiset ihmisoikeusjärjestöt pitävät uudistusta edistysaskeleena, mutta niiden eilen julkaiseman kannanoton mukaan se on täysin riittämätön. Ne vaativat, että laista poistetaan myös vaatimukset lisääntymiskyvyttömyydestä ja täysi-ikäisyydestä. Käytännössä oman ilmoituksen pitäisi niiden mukaan riittää sukupuolen vahvistamiseen, kuten esimerkiksi Maltalla ja Irlannissa.

"Jos lakia sorvataan nyt, se on tehtävä kunnolla, transihmisten ihmisoikeuksia kunnioittaen. Ja kun Suomi ajaa kansainvälisessä ihmisoikeuspolitiikassaan aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, niin eikö tämän pitäisi näkyä myös sisäpolitiikassa?" Amnestyn Suomen osaston asiantuntija Pia Puu Oksanen kysyy.

Translaki oli määrä uudistaa jo viime hallituskaudella, ja sosiaali- ja terveysministeriö asetti työryhmän pohtimaan asiaa. Taustalla olivat muun muassa kansainvälisten ihmisoikeuselinten Suomelle antamat huomautukset. Hallituspuolueet eivät kuitenkaan saaneet jätettyä aiheesta yksimielistä esitystä, ja se jäi pöydälle.

Työryhmä jätti viime keväänä työstään loppuraportin, jossa se suositteli naimattomuusvaatimuksen lisäksi muun muassa myös lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista laista sekä sen selvittämistä, voisiko sukupuolen jatkossa vahvistaa ilman lääketieteellistä selvitystä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia