Täysimittainen nälänhätä vältettiin Somaliassa, mutta vain toistaiseksi, sanoo YK – Tilanne yhä ”äärimmäisen hälyttävä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Täysimittainen nälänhätä vältettiin Somaliassa, mutta vain toistaiseksi, sanoo YK – Tilanne yhä ”äärimmäisen hälyttävä”

Miljoonat ihmiset kärsivät vakavasta ruokapulasta Somaliassa. YK:lta on vaadittu maahan nälänhätäjulistusta, sillä se herättää usein kansainvälisen huomion. Aihe on kuitenkin poliittisesti herkkä, eikä julistusta ole saatu aikaan. YK:n mukaan jo ensi keväänä osassa Somaliaa aliravitsemusluvut voivat taas olla nälänhädän luokkaa.

Kolme lippua vierekkäin.

Afrikan unionin, Somalian ja siihen kuuluvan Jubalandin liput. Kuva: Mukhtar Nuur / ATMIS Photo / CC0 1.0.

Somalia on toistaiseksi välttänyt täysimittaisen nälänhädän, mutta hätätila ei ole poistunut. Tilanne on ”äärimmäisen hälyttävä”, ja jo ensi keväänä ja alkukesästä osissa maata saatetaan kärsiä nälänhädästä, varoittavat YK ja ruokaturvaa tarkkailevat toimijat. 

Noin 7,8 miljoonaa ihmistä kärsii tällä hetkellä kuivuuden vaikutuksista Somaliassa. Määrä on kaksinkertaistunut tämän vuoden aikana. Useamman peräkkäisen sadekauden epäonnistumisen lisäksi syynä ovat myös sisäisen konfliktin aiheuttama pakolaisuus, hintojen nousu ja muut Ukrainan sodan epäsuorat vaikutukset.

YK:n lastenrahaston Unicefin edustaja James Elder arvioi eilen, että etenkin lapsia on jo kuollut nälkään ja siihen liittyviin sairauksiin, vaikka tarkkoja arvioita ei vielä olekaan.

”Pakolaisleirien naiset ovat näyttäneet minulle kumpuja, joihin he ovat haudanneet kaksi- ja kolmevuotiaansa. Olen tavannut naisia, jotka ovat tehneet päätöksen siitä, kenet jättää jälkeen. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö suuri määrä lapsia olisi kuollut”, hän sanoi.

Somaliaan on odotettu pitkin syksyä nälänhätäjulistusta, josta päättävät YK ja maan hallitus. Sillä tarkoitetaan ruokakriisin synkintä vaihetta, jossa ainakin 20 prosenttia ihmisistä kärsii äärimmäisestä ruokapulasta, ainakin 30 prosenttia lapsista kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja ainakin kaksi 10 000:sta ihmisestä kuolee päivittäin nälkään tai siihen liittyviin syihin. 

Nälänhädällä on painoarvoa, sillä usein se herättää kansainvälisen yhteisön ja saa aikaan avun lisääntymisen. Valtiolle itselleen se on kuitenkin poliittisesti arka asia, sillä se osoittaa sen kyvyttömyyden huolehtia kansalaisistaan. 

Somaliassa työskentelevät avustustyöntekijät sanoivat jo marraskuun lopulla, että Somaliassa on jo alueita, jolla nälänhädän kynnys on ylittynyt. Maan hallitus on kuitenkin pelännyt, että julistus vähentäisi sen suosiota, pelottaisi sijoittajat ja siirtäisi ulkomaanapua pois pitkäaikaisista kehitysprojekteista, kertoo uutistoimisto Reutersin Context News -uutispalvelu.

YK:n mukaan nälänhätä on vältetty viranomaisten ponnistelujen ja avun lisäämisen ansiosta. Ihmishenkiä pelastavaa apua on onnistuttu toimittamana 6,8 miljoonalle ihmiselle. 

Tuoreimman ennusteen mukaan ensi keväänä sateet epäonnistuvat kuitenkin jälleen, ja nälästä kärsivien määrä nousee 8,3 miljoonaan ihmiseen. Nälänhätä voi koskettaa 727 000:ta ihmistä, ellei apua pystytä ylläpitämään ja lisäämään.

YK:n Somalian humanitaarinen koordinaattori Adam Abdelmoula vetosikin avun lisäämisen puolesta. Somalian humanitaarisen avun vetoomuksesta puuttuu tällä hetkellä yli miljardi dollaria.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia