Tasa-arvoministeri: Vallankumous ei horjuta Tunisian naisten asemaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tasa-arvoministeri: Vallankumous ei horjuta Tunisian naisten asemaa

Suomessa vieraillut Tunisian tasa-arvoministeri ei usko, että Tunisialle käy kuten Iranille tai Algerialle.

(Kuva: Antoine Walter / cc 2.0)

Tunisian tammikuinen kansannousu oli monille naisille mahdollisuus saada äänensä kuuluviin, mutta vallanvaihdoksen jälkeen moni pelkää konservatiivisuuden nousua, kirjoittaa global.finland.fi.

Naisten asema on ollut Tunisiassa perinteisesti parempi kuin useimmissa muissa arabimaissa. Myös maan tammikuussa syrjäytetty itsevaltainen presidentti Zine el-Abidine Ben Ali tuki naisten oikeuksia, tosin lähinnä siksi, että sen varjolla hän pystyi työntämään syrjään maan muut ihmisoikeusloukkaukset sekä perustelemaan islamistiliikkeiden vainon.

Nyt islamilaisten puolueiden perustaminen on maassa taas sallittu, ja moni nainen pelkää oikeuksiensa kaventumista. Maassa on jo keskusteltu naisten kotiin jäämisestä ratkaisuna työttömyyteen.

Suomessa vieraillut Tunisian väliaikaishallinnon tasa-arvoministeri Lilia Labidi ei usko, että naisten asemaa noin vain horjutetaan.

Hänen mukaansa ilmassa on tosin pelkoa siitä, että Tunisialle käy kuten takavuosina Algerialle ja Iranille – konservatiiviset voimat ottivat vallankumouksen jälkeen vallan ja naisten asema heikkeni.

"Pelot ovat normaaleja, koska emme tarkalleen tiedä, mitä maassa tulee tapahtumaan. Meillä ei kuitenkaan ole samanlaista historiaa kuin näillä mailla. Vanha perustuslaki ja tasa-arvoasetus istuvat hyvin tiukassa Tunisian yhteiskunnallisessa ajattelussa. Ei niitä vastaan voi hyökätä", hän sanoo.

Haasteena on nyt saada naiset osallistumaan yhteiskunnan kehittämiseen. Tunisiassa pidetään lokakuun 23. päivänä vaalit, ja ehdokaslistoilla on määrä olla yhtä paljon naisia ja miehiä. Naisista kuitenkin vain harva on rekisteröitynyt äänestäjäksi eikä heitä ole juuri näkynyt mukana poliittisissa keskusteluissakaan.

Lisää uusi kommentti