Tansania saa osan jäädytetyistä apurahoista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tansania saa osan jäädytetyistä apurahoista

Avunantajat lupaavat maksaa osan budjettituesta, joka on ollut korruptioskandaalin vuoksi jäädytettynä viime syksystä asti.

Korruptioskandaalissa rypevän Tansanian avunantajamaiden ryhmä on luvannut maksaa maalle osan viime syksynä jäädytetystä suorasta budjettituesta. 44 miljoonan dollarin eli noin 41 miljoonan euron summa maksetaan avunantajien tällä viikolla antaman lausunnon mukaan välittömästi.

Tuen jäädytys viime syksynä johtui maan energiasektorilla paljastuneesta yli sadan miljoonan dollarin korruptioskandaalista, johon myös maan johtajien epäiltiin sekaantuneen. Suora budjettituki maksetaan korvamerkitsemättömänä valtion budjettiin, joten välillisesti kyse oli myös avunantajien rahoista. Suomen johtama avunantajamaaryhmä ilmoittikin, että tuki palautetaan vasta, kun tapauksen tutkinta on edennyt.

Suomen Tansanian suurlähettiläs Sinikka Antila arvioi maailma.netille joulukuussa, että korruptiotapauksen tutkinta on edennyt valtionhallinnossa hyvin, mutta seuraavaksi on nähtävä, miten väärinkäytöksiin puututaan. Nyt julkaistun tiedotteen mukaan avunantajat ovat presidentin ja parlamentin toimiin tyytyväisiä.

Tähän mennessä muun muassa Tansanian yleinen syyttäjä, energiaministeri sekä maaministeri ovat joutuneet eroamaan tehtävistään skandaalin vuoksi.

Uudesta maksatuksesta huolimatta suurin osa Tansanian tilivuodelle 2014–2015 luvatusta 558 miljoonan dollarin budjettitukisummasta on edelleen maksamatta. Ennen jäädytystä vasta 15 prosenttia rahoista oli ehditty maksaa. Jäädytyksen onkin kerrottu vaikuttaneen maan valuuttaan sekä vähentäneen julkisten varojen käyttöä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia