Talvesta on tulossa kova syyrialaispakolaisille – Tulvat, sateet ja jääkylmä sää kurittavat huterissa suojissa eläviä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talvesta on tulossa kova syyrialaispakolaisille – Tulvat, sateet ja jääkylmä sää kurittavat huterissa suojissa eläviä

Kylmä talvisää vaikeuttaa syyrialaispakolaisten elämää Libanonissa ja Syyriassa. Talvesta pelätään tulevan epätavallisen vaikea, sillä pakolaisten olosuhteet ovat yhä huonommat.

Asumuksia, pyykkinaru pakolaisleirissä Libanonissa

Talvesta on tulossa vaikea Libanonissa eläville syyrialaispakolaisilla. Kuva Bekaan laaksosta vuodelta 2017. Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0.

Avustusjärjestöt ovat huolissaan syyrialaispakolaisista Idlibin maakunnassa ja Libanonissa, jotka kumpikin ovat viime päivinä kärsineet sateista ja kylmästä talvisäästä. Huterat suojat eivät pidä kylmää säätä ja sadetta loitolla.

Libanonissa ainakin 70 000 pakolaista on vaarassa, kertoo avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC). Talvimyrsky Norma iski maahan viime viikonloppuna ja toi mukanaan tulvia, lunta ja sadetta. Myrsky vaikutti noin 11 000 pakolaisen elämään ja kymmeniä asumuksia jouduttiin evakuoimaan.

”Pelkäsimme, että kova tuuli puhaltaisi telttamme kumoon. Vesi tippui katosta ja pakotti meidät siirtymään paikasta toiseen samaan aikaan, kun yritimme nukkua”, kertoi eräs syyrialaispakolainen järjestölle.

NRC:n mukaan talvesta on tulossa yksi kovimmista syyrialaispakolaisille, sillä viime vuoden aikana yhä useampi on joutunut muuttamaan yhä alkeellisempaan suojaan.

Tilanne on vaikea myös Syyrian Idlibin maakunnassa, jossa elää vajaat kolme miljoonaa pakolaista, osa muualta tulleita, osa Idlibissä valmiiksi asuneita. Pelastakaa Lapset arvioi eilen, että ainakin 11 000 lasta kärsii tulvien runtelemilla pakolaisleireillä. 

Rankkasateet ovat aiheuttaneet kovia tulvia leireillä. Paikalla olevien avustustyöntekijöiden mukaan tuhannet lapset joutuvat elämään huterissa teltoissa ja keskeneräisissä rakennuksissa, joissa ei ole ikkunoita tai ovia. Sairauksia havaitaan yhä enemmän, ja pahimmin kärsineillä alueilla perheet ovat eristyksissä. Ihmiset eivät pysty lähtemään leireiltä saadakseen terveyspalveluita. Joillakin alueilla myös kouluja on suljettu.

Pelastakaa Lapset aikoo jakaa alueella lähipäivinä muun muassa tuhat huopaa, nukkuma-alustoja sekä hygieniapakkauksia.

Aiempina vuosina pieniä lapsia on paleltunut kuoliaaksi leireillä. Tänä talvena riskit ovat entistä suuremmat, sillä pelkästään viimeisen vuoden aikana 1,5 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan, järjestö muistuttaa. 

Viime syksynä pelättyä suurhyökkäystä Idlibissä ei ole tapahtunut, ja Pelastakaa Lasten mukaan on elintärkeää, ettei sitä tapahdukaan. Konfliktin vähäinenkin paheneminen johtaisi tuhansien pakenemiseen, se muistuttaa.

Yhteensä yli 13,1 miljoonan syyrialaisen arvioidaan tarvitsevan humanitaarista apua. 5,7 miljoonaa on paennut maan rajojen ulkopuolelle ja 6,2 miljoonaa on sisäisenä pakolaisena.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia