Talebanit käyttävät siviilejä ihmiskilpinä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talebanit käyttävät siviilejä ihmiskilpinä

Tuhansittain pakistanilaisia on käytännössä talebanien panttivankeina Luoteis-Pakistanissa.

Tuhansittain pakistanilaisia on käytännössä talebanien panttivankeina Luoteis-Pakistanissa. Sissit käyttävät asukkaita ihmiskilpinä armeijan hyökkäyksiä vastaan.

Vuonna 2001 Afganistanista häädetyt talebanit ja al-Qaidan taistelijat ovat perustaneet tukikohtiaan Pakistanin rajaseudun heimoalueille. Sissi-iskut siellä ja naapurimaakunnassa Khyber Pakhtunkhwassa ovat johtaneet Pakistanin armeijan laajoihin vastatoimiin.

Khyber Pakhtunkhwan pääkaupunkiin Peshawariin pakenemaan päässeet heimoalueiden asukkaat kertovat kärjistyneestä tilanteesta.

"Kävelimme kymmenen tuntia, kunnes pääsimme paikkaan, josta järjestyi kyyti Peshawariin", Bajaurin heimoalueelta tullut vihanneskauppias Abdul Jabbar kertoo.

"Talebanit halusivat meidän jäävän puskuriksi sen ja armeijan väliin", hän jatkaa.

Bajaurista paenneiden mukaan elämä seudulla on käynyt mahdottomaksi, koska basaarit on suljettu ja kaikki toiminta pysähdyksissä.

Perinteinen strategia

"Tuhannet miehet, naiset ja lapset ovat odotelleet poispääsyä teiden varsilla sen jälkeen, kun tuli tieto armeijan suunnittelemasta suuroperaatiosta", ihmisoikeusaktivisti Jawad Ali kertoo.

Alin mukaan talebanliike toimii samoin kuin vuonna 2007, kun armeija hyökkäsi sitä vastaan Swatin alueella Khyber Pakhtunkhwassa. Silloinkin tuhansia ihmisiä jäi nalkkiin, kun sissit estivät heiltä läpikulun tarkastusasemillaan.

"Talebanien perinteinen strategia on käyttää ihmisiä suojakilpenään", Ali sanoo.

Heimoalueet ovat Pakistanin keskusjohdon hallinnassa. Niillä on laajuutta 47 000 neliökilometriä ja asukkaita viitisen miljoonaa. Alueita on kaikkiaan seitsemän, ja kuudessa on käynnissä armeijan operaatio. Ulkopuolella on vain Pohjois-Waziristan, jossa armeijan toiminta on aiheuttanut levottomuutta.

"Hallitus on tehnyt laajoja valmisteluja niiden majoittamiseksi, jotka joutuvat pakenemaan Pohjois-Waziristaniin suunniteltua hyökkäystä, mutta talebanit eivät päästä heitä lähtemään", Khyber Pakhtunkhwan tiedotusministeri Mian Iftikhar Hussain kertoo.

"Viivytystaistelua"

Etelä-Waziristanin poliittista johtoa edustava Javid Khan vahvistaa talebanliikkeen käyttävän asukkaita kilpenään. Hänen mukaansa armeijan valvonnassa on 96 prosenttia alueesta, mutta se odottaa loppujenkin asukkaiden turvaan pääsyä ennen kuin hyökkää.

Khanin mukaan talebanit ovat heikentyneet eikä kykene enää taistelemaan armeijaa vastaan, mutta se käy viivytystaistelua panttivankien avulla.

Mohmandin heimoalueella on asukkaiden mukaan pulaa kuljetuskalustosta, koska liikennöitsijät pelkäävät sissejä.

Joillakin seuduilla talebanit ovat pystyttäneet barrikadeja estämään liikennettä ja ulos pyrkivät ajoneuvot tarkastetaan, kertoo Etelä-Waziristanista paennut Shafiq Shah.

USA pidätti siviilejä sisseinä

Yhdysvaltain Afganistanin-joukkojen komentaja kenraali David Petraeus on ylpeillyt sillä, että amerikkalaiset pidättivät yli 4 000 ja surmasivat 2 000 talebantaistelijaa Afganistanissa viime vuoden touko-marraskuussa.

Bagramin lentotukikohdassa sijaitsevan Yhdysvaltain pidätyskeskuksen antamien tietojen mukaan yli 80 prosenttia kiinniotetuista "talebaneista" vapautettiin kuitenkin muutaman päivän kuluessa, koska he osoittautuivat viattomiksi siviileiksi.

Petraeus halusi lausunnoillaan ilmeisesti mainostaa SOF-erikoisjoukkojen toiminnan tehokkuutta. IPS:n saamien tietojen mukaan hän tiesi jo lausuntoja antaessaan, että valtaosa pidätetyistä oli vapautettu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia