Talebanin kannatus murenee Pakistanin rajaseudulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talebanin kannatus murenee Pakistanin rajaseudulla

Hyökkäykset moskeijoita, kouluja ja viattomia siviilejä vastaan ovat verottaneet islamistisen Taleban-liikkeen kannatusta Afganistaniin rajoittuvalla Pakistanin heimoalueella.

Hyökkäykset moskeijoita, kouluja ja viattomia siviilejä vastaan ovat verottaneet islamistisen Taleban-liikkeen kannatusta Afganistaniin rajoittuvalla Pakistanin heimoalueella.

Alueella on viitisen miljoonaa asukasta. Etelä-Waziristan ja rajaseudun kuusi muuta levotonta heimoaluetta ovat Pakistanin keskusjohdon suorassa valvonnassa.

Talebanin kannatus alueella on romahtanut verrattuna 2000-luvun alkuun, kertoo eteläwazirstanilainen Jamilur Rehman, joka opiskelee Peshawarin yliopistossa.

Naisten ja lasten surmat ovat muiden kauhujen ohella verottaneet kapinaliikkeen kannatusta, Rehman arvioi. Hän toivoo alamäen johtavan Talebanin lopulliseen katoamiseen.

Sana taleban tarkoittaa alkujaan uskonnollisen koulun oppilasta, mutta nyt siitä on tullut väkivallan ja terrorin symboli.

Ennen oli toisin

Taleban hallitsi Afganistania 1996-2001. Syyskuun 2001 terrori-iskuja seurannut Yhdysvaltain hyökkäys syöksi talebanit vallasta, mutta nostatti sympatia-aallon Pakistanissa.

Pakistanin muslimit tukivat uhattua Afganistanin Taleban-johtoa rahallisesti. Tuhansia nuoria lähti myös taistelemaan talebanien rinnalla. Moni heistä viruu yhä Afganistanin vankiloissa, ja satoja on kadonnut.

Pakistanin heimoalueet toivottivat pakenevat talebanit tervetulleiksi ja tarjosivat näille tukikohtia, joista iskeä Pakistanin armeijaa vastaan.

Talebaneja suosiva uskonnollinen MMA-vaaliliitto sai Pakistanin aluevaaleissa lokakuussa 2001 enemmistön Khyber Pakhtunkhwan (entinen Luoteinen rajamaakunta) ja Balochistanin maakunnissa ja piti valtaa viisi vuotta.

MMA vastusti Yhdysvaltain hyökkäystä Afganistaniin ja katsoi Pakistanin taipuneen USA:n käsikassaraksi.

Kansan mieli muuttui

Pakistanin vaaleissa 2002 MMA sai 11 prosenttia äänistä, mutta kuusi vuotta myöhemmin alle neljäsosan siitä.

Kansan ihailemien uskonoppineiden murhaamisen ja muiden julmuuksien ohella Taleban on ajanut joukoittain ihmisiä evakkoon rajaseudulla.

Khyber Paktunkhwan eteläosassa Dera Ismail Khanin alueella majailee 80 000 evakkoa naapurissa sijaitsevista Etelä- ja Pohjois-Waziristanista.

"Ulkonaliikkumiskieltojen ja jatkuvien taistelujen takia lapsemme eivät voi mennä ulos. Taleban epää lapsilta leikin ja koulunkäynnin. Miten voisimme tukea sellaista", liikkeen entinen kannattaja, eteläwaziristanilainen kauppias Jamal Akbar ihmettelee.

Hänen mukaansa kansa köyhtyy entisestään Talebanin toiminnan takia.

Protestit tyrehtyivät

"Taleban iskee kouluihin ja moskeijoihin, mikä loukkaa ihmisten tunteita syvästi", Khyberin heimoalueella sijaitsevan uskonnollisen koulun nuori opettaja Wajid Ali sanoo.

Hänen mukaansa Taleban on teloittanut 54 islamin lain mukaan tuomittua henkilöä, joukossa myös naisia.

Vuosituhannen alussa heimoalueella puhkesi aina protesteja, jos Taleban-sissejä kuoli Yhdysvaltain tai Pakistanin armeijan iskuissa.

Vuoden 2005 jälkeen mielenosoituksia ei ole nähty, vaikka amerikkalaisten miehittämättömät lennokit tappavat noin 50 taistelijaa joka viikko.

"Talebanin 52 itsemurhaiskussa kuoli viime vuonna 1 224 sivullista ja 2 100 haavoittui. Se riittää etäännyttämään ihmisiä järjestöstä", Dera Ismail Khanin alueella toimiva poliisi Sajjad Shah tiivistää.

Pakistanin faktat:

  • Valtio Etelä-Aasiassa
  • Asukkaita 185 miljoonaa
  • Uskonnot: 95 % muslimeja, loput pääosin kristittyjä ja hinduja
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 22,6 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 45,8 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 125/169

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia