Yhdysvaltain lennokit tappaneet kymmeniä sivullisia per isku | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvaltain lennokit tappaneet kymmeniä sivullisia per isku

Tuoreen raportin mukaan iskut 41:tä viholliskohdetta vastaan ovat vaatineet yli tuhannen sivullisen hengen.

Jokainen Yhdysvaltain lennokki-isku, joka on tarkoitettu tiettyyn kohteeseen, tappaa samalla keskimäärin myös 28 muuta ihmistä, käy ilmi yhdysvaltalaisen ihmisoikeusjärjestön Reprieven tuoreesta raportista.

Marraskuun lopulla ilmestyneen raportin mukaan 41 ihmisen tappamiseen tarkoitetut iskut ovat vieneet vuosina 2002–2014 Jemenissä ja Pakistanissa yhteensä 1 147 sivullisen hengen huolimatta siitä, että presidentti Barack Obaman hallinto korostaa iskujen olevan tarkkoja. Lisäksi osa tapettavista on ollut iskujen kohteena useita kertoja.

Esimerkiksi yrityksessä tappaa al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri kuoli myös 76 lasta ja 29 aikuista. Silti al-Zawahiri on säilynyt hengissä, raportissa kerrotaan.

Yhdysvallat aloitti miehittämättömät lennokki-iskut Jemenissä vuonna 2002 ja Pakistanissa vuonna 2004 osana terrorismin vastaista sotaansa. Ihmisoikeusjärjestöt ja YK-asiantuntijat ovat kritisoineet iskuja useaan otteeseen siviiliuhrien vuoksi. Myös iskujen laillisuus on kyseenalainen.

Virallisia tietoja iskuista on vain vähän, ja Reprieven mukaan sen arvio on ensimmäinen, joka kertoo, montako ihmishenkeä "korkea-arvoisten kohteiden" tappaminen vaatii. Arvio perustuu median sekä lennokki-iskuja tutkivan journalismin järjestön The Bureau of Investigative Journalismin (BIJ) tietoihin. BIJ arvioi aiemmin syksyllä, että Pakistanissa suurin osa iskujen uhreista on muita kuin terroristeja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia