Suomessa aloitetaan historiallisen suuri soiden ja metsien ennallistamisohjelma – tavoitteena torjua ilmastonmuutosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomessa aloitetaan historiallisen suuri soiden ja metsien ennallistamisohjelma – tavoitteena torjua ilmastonmuutosta

Suomalainen osuuskunta Lumimuutos ryhtyy ennallistamaan luontoarvonsa menettäneitä soita ja metsiä. Tavoitteena on suojella luonnon monimuotoisuutta sekä torjua ilmastonmuutosta.

Metsää ja suota

Suomessa on menetetty miljoonia hehtaareita suoluontoa. Uusi hanke pyrkii ennallistamaan osan soista ja metsistä. Kuva: Juho Holmi / CC BY-ND 2.0.

Suomessa aloitetaan mittava soiden ja metsien ennallistamisohjelma, jonka tarkoituksena on hidastaa luonnon monimuotoisuuden hupenemista, ehkäistä ilmastonmuutosta ja torjua sen vaikutuksia.

Kyseessä on Suomen historian suurin yksityismailla käynnistyvä ennallistamisohjelma.

”Tarvitsemme Suomessa uusia konkreettisia ja kustannustehokkaita keinoja hiilinielujen lisäämiseen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Tämän lisäksi aloite tuo työllisyyttä ja tukee kylien virkistys- ja elinkeinotoimintaa ohjelman kohdealueilla. Vastaavaa ei Suomessa ole tällä tavalla aiemmin tehty”, sanoo ohjelman kansallinen tiedevastaava, dosentti Tero Mustonen tiedotteessa.

Hankkeen toteuttavat suomalainen ympäristöosuuskunta Lumimuutos sekä hollantilainen Rewilding Europe -järjestö. Suurin tukija on Euroopan investointipankki.

Käytännössä Lumimuutos ostaa ja ennallistaa luontoarvonsa menettäneitä alueita Euroopan investointipankin lainalla. Vuosille 2018–2023 ohjelmassa on varattu 1,2 miljoonaa euroa ennakkoon valituille pilottikohteille. Tavoitteena on ennallistaa vuoteen 2020 mennessä 2 500 hehtaaria metsää ja soita ja 2020-luvulla kymmeniä tuhansia hehtaareita.

Ennallistettaviin alueisiin kuuluu esimerkiksi hakattua metsää sekä luontoarvonsa menettäneitä soita. Niistä on tarkoitus tehdä hiilinieluja, jotka sitovat hiilidioksidipäästöjä ja hidastavat näin ilmastonmuutosta. Samalla suojellaan luonnon monimuotoisuutta, kun esimerkiksi lintujen elinympäristöt kohenevat.

Vuonna 2018 ohjelman budjetti on noin 275 000 euroa. Ennallistettavat alueet sijaitsevat saamelaisalueella, Pirkanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Saamelaisalueella on tarkoitus hyödyntää myös alkuperäiskansojen perinteistä tietoa ennallistamisessa.

Pilottikohteena on toiminut Linnunsuon kosteikko Pohjois-Karjalassa. Vuonna 2012 ennallistettu kosteikko on muodostunut merkittäväksi lintukohteeksi, jolla on vieraillut 185 eri lintulajia, Lumimuutos kertoo.

Suomessa on menetetty vuosina 1945–2018 Suomessa on menetetty noin viisi miljoonaa hehtaaria suoluontoa. Esimerkiksi Etelä-Suomessa suojeltuja soita on vain noin kaksi prosenttia.

Lisää uusi kommentti