Uutiset Ympäristö

Suomessa aloitetaan historiallisen suuri soiden ja metsien ennallistamisohjelma – tavoitteena torjua ilmastonmuutosta

Suomalainen osuuskunta Lumimuutos ryhtyy ennallistamaan luontoarvonsa menettäneitä soita ja metsiä. Tavoitteena on suojella luonnon monimuotoisuutta sekä torjua ilmastonmuutosta.
Metsää ja suota
Suomessa on menetetty miljoonia hehtaareita suoluontoa. Uusi hanke pyrkii ennallistamaan osan soista ja metsistä. (Kuva: Juho Holmi / CC BY-ND 2.0)

Suomessa aloitetaan mittava soiden ja metsien ennallistamisohjelma, jonka tarkoituksena on hidastaa luonnon monimuotoisuuden hupenemista, ehkäistä ilmastonmuutosta ja torjua sen vaikutuksia.

Kyseessä on Suomen historian suurin yksityismailla käynnistyvä ennallistamisohjelma.

”Tarvitsemme Suomessa uusia konkreettisia ja kustannustehokkaita keinoja hiilinielujen lisäämiseen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Tämän lisäksi aloite tuo työllisyyttä ja tukee kylien virkistys- ja elinkeinotoimintaa ohjelman kohdealueilla. Vastaavaa ei Suomessa ole tällä tavalla aiemmin tehty”, sanoo ohjelman kansallinen tiedevastaava, dosentti Tero Mustonen tiedotteessa.

Hankkeen toteuttavat suomalainen ympäristöosuuskunta Lumimuutos sekä hollantilainen Rewilding Europe -järjestö. Suurin tukija on Euroopan investointipankki.

Käytännössä Lumimuutos ostaa ja ennallistaa luontoarvonsa menettäneitä alueita Euroopan investointipankin lainalla. Vuosille 2018–2023 ohjelmassa on varattu 1,2 miljoonaa euroa ennakkoon valituille pilottikohteille. Tavoitteena on ennallistaa vuoteen 2020 mennessä 2 500 hehtaaria metsää ja soita ja 2020-luvulla kymmeniä tuhansia hehtaareita.

Ennallistettaviin alueisiin kuuluu esimerkiksi hakattua metsää sekä luontoarvonsa menettäneitä soita. Niistä on tarkoitus tehdä hiilinieluja, jotka sitovat hiilidioksidipäästöjä ja hidastavat näin ilmastonmuutosta. Samalla suojellaan luonnon monimuotoisuutta, kun esimerkiksi lintujen elinympäristöt kohenevat.

Vuonna 2018 ohjelman budjetti on noin 275 000 euroa. Ennallistettavat alueet sijaitsevat saamelaisalueella, Pirkanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Saamelaisalueella on tarkoitus hyödyntää myös alkuperäiskansojen perinteistä tietoa ennallistamisessa.

Pilottikohteena on toiminut Linnunsuon kosteikko Pohjois-Karjalassa. Vuonna 2012 ennallistettu kosteikko on muodostunut merkittäväksi lintukohteeksi, jolla on vieraillut 185 eri lintulajia, Lumimuutos kertoo.

Suomessa on menetetty vuosina 1945–2018 Suomessa on menetetty noin viisi miljoonaa hehtaaria suoluontoa. Esimerkiksi Etelä-Suomessa suojeltuja soita on vain noin kaksi prosenttia.

Ympäristö ympäristöbiodiversiteettiilmastonmuutosmetsätsuojelu Suomi

Lue myös

Muoviroskaa vedessä

Afrikassa pohditaan keinoja muovijätteen välttelyyn - Köyhimmät heräävät, kun muovi kytketään toimeentuloon, uskovat asiantuntijat

Maailman pahimpien muovisaastuttajien joukkoon kuuluu myös viisi Afrikan maata. ”Jos muoviroskan keskellä Etelä-Afrikassa kasvaneet ihmiset keksivät, että muovi on pahaksi perheen terveydelle ja sen kierrättämisestä voi saada tuloja, tilanne muuttuu”, uskoo Sustainable Seas Trust -järjestön johtaja Tony Ribbink.
Kaksi miestä katselee puuntaimia katoksen alla

Yhteisöllinen metsätalous tuottaa tulosta Meksikossa

Meksikon yhteisöllinen metsätalous on noussut kansainväliseksi esimerkiksi, koska se pystyy tuottamaan sekä ympäristöllistä että taloudellista ja sosiaalista hyötyä.
Hökkeli ja jätteitä rannalla, ihmisiä vedessä

Viemärijäte vie kalat Tyynenmeren saarilta

Kaupungistumisen mukanaan tuomat slummit saastuttavat Tyyntämerta. Esimerkiksi Salomonsaarilla saasteet uhkaavat koko kalastuselinkeinoa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vitalina Koval

Äärioikeisto aktivoitui Ukrainassa – Ihmisoikeusaktivisti Vitalina Koval on kokenut sen konkreettisesti

Äärioikeiston edustajat kaatoivat punaista maalia Vitalina Kovalin päälle, koska hän osoitti mieltään naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Äärioikeiston iskut ovat lisääntyneet Ukrainassa viime aikoina. Koval on huolissaan mutta aikoo jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Suomen sijoitus laski neljä sijaa ilmastotoimia mittaavassa indeksissä – Kärjessä ei ole yhtään maata, sillä mikään ei vielä tee tarpeeksi

Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään monet G20-maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Suomi saa kiitosta uusiutuvasta energiasta mutta ei energiankulutuksesta.
Pinkki hattu koristeltuna rauhanlogoilla

Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti on kasvanut viidessätoista vuodessa peräti 44 prosenttia. Kärkisijoja pitää Yhdysvallat.