Uutiset Ympäristö

Suomessa aloitetaan historiallisen suuri soiden ja metsien ennallistamisohjelma – tavoitteena torjua ilmastonmuutosta

Suomalainen osuuskunta Lumimuutos ryhtyy ennallistamaan luontoarvonsa menettäneitä soita ja metsiä. Tavoitteena on suojella luonnon monimuotoisuutta sekä torjua ilmastonmuutosta.
Metsää ja suota
Suomessa on menetetty miljoonia hehtaareita suoluontoa. Uusi hanke pyrkii ennallistamaan osan soista ja metsistä. (Kuva: Juho Holmi / CC BY-ND 2.0)

Suomessa aloitetaan mittava soiden ja metsien ennallistamisohjelma, jonka tarkoituksena on hidastaa luonnon monimuotoisuuden hupenemista, ehkäistä ilmastonmuutosta ja torjua sen vaikutuksia.

Kyseessä on Suomen historian suurin yksityismailla käynnistyvä ennallistamisohjelma.

”Tarvitsemme Suomessa uusia konkreettisia ja kustannustehokkaita keinoja hiilinielujen lisäämiseen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Tämän lisäksi aloite tuo työllisyyttä ja tukee kylien virkistys- ja elinkeinotoimintaa ohjelman kohdealueilla. Vastaavaa ei Suomessa ole tällä tavalla aiemmin tehty”, sanoo ohjelman kansallinen tiedevastaava, dosentti Tero Mustonen tiedotteessa.

Hankkeen toteuttavat suomalainen ympäristöosuuskunta Lumimuutos sekä hollantilainen Rewilding Europe -järjestö. Suurin tukija on Euroopan investointipankki.

Käytännössä Lumimuutos ostaa ja ennallistaa luontoarvonsa menettäneitä alueita Euroopan investointipankin lainalla. Vuosille 2018–2023 ohjelmassa on varattu 1,2 miljoonaa euroa ennakkoon valituille pilottikohteille. Tavoitteena on ennallistaa vuoteen 2020 mennessä 2 500 hehtaaria metsää ja soita ja 2020-luvulla kymmeniä tuhansia hehtaareita.

Ennallistettaviin alueisiin kuuluu esimerkiksi hakattua metsää sekä luontoarvonsa menettäneitä soita. Niistä on tarkoitus tehdä hiilinieluja, jotka sitovat hiilidioksidipäästöjä ja hidastavat näin ilmastonmuutosta. Samalla suojellaan luonnon monimuotoisuutta, kun esimerkiksi lintujen elinympäristöt kohenevat.

Vuonna 2018 ohjelman budjetti on noin 275 000 euroa. Ennallistettavat alueet sijaitsevat saamelaisalueella, Pirkanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Saamelaisalueella on tarkoitus hyödyntää myös alkuperäiskansojen perinteistä tietoa ennallistamisessa.

Pilottikohteena on toiminut Linnunsuon kosteikko Pohjois-Karjalassa. Vuonna 2012 ennallistettu kosteikko on muodostunut merkittäväksi lintukohteeksi, jolla on vieraillut 185 eri lintulajia, Lumimuutos kertoo.

Suomessa on menetetty vuosina 1945–2018 Suomessa on menetetty noin viisi miljoonaa hehtaaria suoluontoa. Esimerkiksi Etelä-Suomessa suojeltuja soita on vain noin kaksi prosenttia.

Ympäristö ympäristöbiodiversiteettiilmastonmuutosmetsätsuojelu Suomi

Lue myös

Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Joku luonnon keskellä, taustalla savua tupruttava tehtaanpiippu

Raportti: Euroopan vesistöt ovat huonossa kunnossa

EU on kartoittanut vesistöjensä tilaa. Varsinkaan pintavesien tilassa ei ole kehumista, EU:n ympäristökeskuksen julkaisemassa raportissa todetaan. Jäsenmaat luistavat itse sopimistaan suojelusäännöistä, moittii WWF.
Urmia-suolajärvi Iranissa

Iran vesikriisistä vesivararikkoon

Enemmistö maailman väestöstä kärsii makeanvedenpuutteesta lähivuosikymmeninä. Ilmastonmuutoksesta ja huonosta vesipolitiikasta kärsivässä Iranissa tuhot saattavat olla jo peruuttamattomia, kirjoittaa Olli-Pekka Haavisto.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.