Suomen luonto jatkaa köyhtymistään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen luonto jatkaa köyhtymistään

Lajien uhanalaistuminen on voimakkainta linnuilla. Samalla esimerkiksi sudenkorentojen tilanne on parantunut.

Lajien uhanalaistuminen jatkuu Suomessa. Huolestuttavinta uhanalaistuminen on linnuilla, osoittaa Conservation Biology -aikakausjulkaisussa ilmestynyt ensimmäinen Suomen luonnosta tehty uhanlaisuusarvio

Lintujen lisäksi myös nisäkkäiden, putkilokasvien, sammalien ja jäkälien uhanalaistuminen on lisääntynyt viime vuosikymmenen aikana. Toisaalta kovakuoriaisten, luteiden, sudenkorentojen ja kääpien uhanalaisuustilanne on parantunut. Myös rantakäärmeen kanta on indeksin mukaan elpynyt.

Uhanalaisuusindeksin muutos kertoo, onko lajiston tilanne kokonaisuutena menossa parempaan vai huonompaan suuntaan. Indeksin ovat kehittäneet kansainväliset tutkijat ja sitä pidetään luotettavana laskentamenetelmänä.

Indeksissä tutkittiin kymmentä eri eliöryhmää ja noin 7900 lajin uhanalaisuuden muutoksia.

"Tutkimus on kansainvälisesti uraauurtava, sillä uhanalaisuusindeksi on laskettu ensimmäistä kertaa näin monesta eri eliäryhmästä", Luonnontieteellisen keskusmuseon eläintieteen yksikön johtaja Aino Juslén kertoi Helsingin yliopistolle.

Suomi on sitoutunut kansainväliseen tavoitteeseen pysäyttää monimuotoisuuden köyhtyminen vuoteen 2020 mennessä. Asiantuntijat ovat jo aiemmin korostaneet, että tavoitteisiin pääsy vaatii monimuotoisuuden säilyttämiseen tähtääviä toimia myös suojelualueiden ulkopuolella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia