Uutiset Ukrainan konflikti

Suomelta 150 000 euroa Ukrainan demokratian tukemiseen

Euroopan neuvoston kautta kanavoitavalla avulla selvitetään ihmisoikeusloukkauksia ja vahvistetaan muun muassa vähemmistöjen asemaa ja kansaisyhteiskuntaa.
(Kuva: Nicolas Raymond / cc 2.0)

Suomi on lähdössä mukaan Euroopan neuvoston ihmisoikeus- ja demokratia-apuohjelmaan 150 000 eurolla, kertoo ulkoministeriö.

Neuvoston vetämän ohjelman tarkoituksena on edistää muun muassa Ukrainassa tapahtuneiden ihmisoikeusloukkausten selvittämistä, kansallisten vähemmistöjen asemaa, perustuslakiuudistusta sekä vahvistaa vaalityötä ja kansaisyhteiskuntaa. Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu on parhaillaan Ukrainassa ja toivoo pääsevänsä myös Krimille.

Neuvoston paikallinen asiantuntijaverkosto on jatkossa myös suomalaisten asiantuntijoiden käytössä, ulkoministeriöstä sanotaan.

Ukrainan kriisissä on epäilty toistuvia ihmisoikeusrikkomuksia niin Maidan-aukion mielenosoituksissa kuin maan itäosien taisteluissa.

Tällä viikolla nähtiin myös käänteitä EU:n ja Ukrainan välisissä suhteissa. Europarlamentti ja Ukrainan parlamentti ratifioivat tiistaina videon välityksellä järjestetyssä yhteisessä kokouksessa strategisen sopimuksen poliittisten suhteiden tiivistämisestä. Samalla sopimukseen kuuluvalle vapaakauppapykälälle asetettiin vuoden jäähy, jotta diplomaattisesti herkkä tilanne Venäjän kanssa ei järkkyisi.

Ukrainan parlamentti on myös myöntänyt maan itäosien kapinallisille erityisaseman. Sopimuksen puitteissa Donetskin ja Luhanskin kapinallisille on myönnetty rajattu itsehallinto kolmeksi vuodeksi, joiden aikana ne saavat muun muassa muodostaa omat poliisivoimat ja järjestää paikallisvaaleja. Henkilöille, jotka eivät ole syyllistyneet selviin sotarikoksiin, kuten MH17-koneen alasampumiseen, luvataan lisäksi yleisarmahdus, jos he luopuvat aseista.

Sopimus on osa Venäjän ja Ukrainan välistä rauhansopimusta. Ukrainan mukaan Itä-Ukrainassa on edelleen 3 000 venäläistä sotilasta.

Uutislähteiden mukaan väkivaltaisuudet Donetskissa ovat jatkuneet sopimuksesta huolimatta tällä viikolla.

ihmisoikeudetkehityspolitiikka Ukraina Ulkoministeriö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.