Uutiset Myanmarin kehitys

Suomalaistutkijat vaativat vahvempaa tukea Myanmarin kansalaisyhteiskunnalle ”eurosentrisen järkeilyn” sijasta

Suomalaistutkijoiden mukaan EU:n pitää tuomita Myanmarin vallankaappaus selkeämmin ja asettaa maalle pakotteita, ei ryhtyä dialogiin vallan kaapanneen sotilasjuntan kanssa.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla
Myanmarin demokratiakehitys tyssäsi runsaat kaksi viikkoa sitten sotilasvallankaappaukseen. (Kuva: Rick Bajornas / UN Photo)

Noin 50 suomalaista akateemista tutkijaa ja aktivistia vaatii, että Suomi ja muut EU-maat tuomitsevat vahvemmin Myanmarin vallankaappauksen ja osoittavat konkreettisemmin tukensa maan demokraattisesti valitulle hallinnolle.

Ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnarille (sd), Suomen Myanmarin-suurlähettiläälle Riikka Laadulle sekä ulkoministeriön muille edustajille osoitettu vetoomus julkaistiin eilen.

Myanmarin armeija kaappasi vallan helmikuun ensimmäisenä päivänä, pidätti käytännössä koko maan siviilijohdon ja asetti uusiksi ministereiksi armeijan nykyistä tai entistä henkilökuntaa. Armeija on reagoinut väkivalloin kansalaisten vallankaappausta vastustaviin mielenosoituksiin.

Kansainvälinen yhteisö, myös EU, on tuominnut vallankaappauksen laajasti. Suomalaistutkijoiden mukaan EU:n pitäisi kuitenkin osoittaa selvemmin tukensa maan demokraattisesti valitulle hallitukselle, vaatia sotilasjunttaa vapauttamaan pidätetyt sekä kunnioittamaan ihmisten oikeutta protestoida rauhanomaisesti.

Myanmar on yksi Suomen kehitysavun tärkeimmistä kumppanimaista, ja siksi Suomella olisi tutkijoiden mukaan erityisen hyvät mahdollisuudet reagoida tilanteeseen ja painostaa myös EU:ta toimimaan konkreettisemmin.

Erityisen tärkeää olisi tutkijoiden mukaan tukea kansalaistoimijoita, jotka protestoivat parhaillaan kaduilla.

Tutkijat kritisoivat viime viikolla julkaistua Ulkopoliittisen instituutin kommenttia, jonka mukaan länsimaat saattavat joutua käymään Myanmarin sotilasjuntan kanssa vuoropuhelua ja toimimaan Myanmarin asiassa ”pragmaattisesti” Yhdysvaltain ja Kiinan kireiden välien vuoksi, jotta Myanmarin tulevaisuuteen voitaisiin vielä vaikuttaa.

”Eurosentrisen järkeilyn” sijasta tärkeämpää olisi kuitenkin nyt kuunnella ruohonjuuritasolta tulevia ääniä, tutkijat sanovat.

”Vaadimme kansainvälistä yhteisöä tukemaan kansalaisyhteiskunnan aloitteita kaikin mahdollisin tavoin. -- Kaikki mahdollinen vuoropuhelu vallan kaapanneiden upseerien kanssa pitäisi tiukasti rajoittaa siihen, miten palauttaa demokratia”, vetoomuksessa todetaan.

Tutkijoiden mukaan Myanmarin armeijalle pitäisi myös asettaa lisäpakotteita.

EU:lla ja Yhdysvalloilla oli Myanmariin kohdistettuja pakotteita voimassa jo ennen vallankaappausta. Yhdysvallat on vallankaappauksen seurauksena jo lisännyt pakotteita. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell on kertonut unionin harkitsevan pakotteita, mutta vielä niitä ei ole asetettu. EU:n kannoista on uutistoimisto Reutersin mukaan määrä keskustella ensi viikolla.

Myanmarin kehitys politiikkademokratiaEU Myanmar (Burma)Suomi

Lue myös

Maskilla suojautunut mies pitää kädessään kylttiä, jossa lukee We stand with the people of Myanmar: never again to military rule.

Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”

Yhdenkään hallituksen ei pitäisi myydä Myanmarin sotilasjuntalle yhtäkään luotia, vaatii yli 200 kansalaisjärjestöä. Turvallisuusneuvoston on kuitenkin vaikea ryhtyä voimakkaisiin toimiin Myanmaria vastaan etenkin Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.
Myyntitiskin äärellä oleva nainen takaapäin kuvattuna kadulla.

YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua

Koronakriisi ja vallankaappaus uhkaavat kumota Myanmarissa viime vuosina tapahtuneen edistyksen. Ensi vuoden alussa jo puolet maan väestöstä voi elää köyhyydessä, varoittaa UNDP.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Veneitä joen rannassa.

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”

Mosambikin Cabo Delgadon väkivaltaisuuksissa ei ole kyse vain uskonnosta vaan muun muassa etnisten ryhmien välisestä kyräilystä, luonnonvarojen epätasa-arvoisesta jakautumisesta ja ylipäätään syvästä eriarvoisuuden kokemuksesta, sanovat tutkijat.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”
Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”