Suomalaisjärjestöt mukaan robottiaseiden vastaiseen kampanjaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisjärjestöt mukaan robottiaseiden vastaiseen kampanjaan

Sadankomitea ja Rauhanliitto pitävät ensisijaisen tärkeänä, että automaattiaseiden kieltoprosessi saadaan käyntiin jo niiden kehittelyn yhteydessä.

Sadankomitea ja Suomen Rauhanliitto ovat lähteneet mukaan yli 50 järjestön maailmanlaajuiseen Stop Killer Robots -kampanjaan, jonka tavoitteena on saada aikaan sääntelyä niin kutsutuille robottiaseille jo ennen niiden käyttöönottoa.

Robottiaseissa on kyse täysin itsenäisesti toimivista automaattiaseista, jotka pystyvät valitsemaan kohteensa ja iskemään ilman ihmisen vaikutusta. Tällaisia asejärjestelmiä on Stop Killer Robotsin mukaan kehitteillä muun muassa Yhdysvalloissa, Israelissa, Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Venäjällä.

Maailma.netin haastattelemat Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa ja Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius näkevät molemmat ensisijaisen tärkeänä, että automaattiaseiden kieltoprosessi saadaan käyntiin jo niiden kehittelyn yhteydessä.

"Reunaehtoja automaattiaseille on erityisen tärkeää miettiä nyt, kun niiden kehittämiseen on vielä mahdollista puuttua, ettei käy niin, että ensin käytetään valtavat määrät yhteisiä rahoja kehitykseen ja vasta sitten ryhdytään kieltoprosessiin", Aromaa toteaa.

Keskeisenä ongelmana robottiaseissa järjestöt näkevät sodankäynnin raaistumisen, sillä jo lennokkien käytön yhteydessä ollaan nähty, miten sodankäynnin ja vaarallisten iskujen kynnys on madaltunut, kun aseilla voidaan tappaa vihollisen puolelta rajattomasti ilman riskiä omille joukoille.

Koskettaa myös Suomea

Lodenius korostaa, että vaikka Suomella ei vielä ole käytössään robottiaseteknologiaa, niin kuitenkin Euroopan unionilla on ollut kiinnostusta teknologian kehittämiseen ja esimerkiksi Kemijärvellä sijaitsee kansainvälisen lennokkeja valmistavan yrityksen testausalue.

"Vaikka suomalaisen tavallisen ihmisen näkökulmasta kysymys robottiaseista tuntuu kauhean kaukaiselta ja joltain sellaiselta, mitä tapahtuu vain yhdysvaltalaisissa scifi-elokuvissa, niin itse asiassa Suomikin on osa maailmaa ja se mitä tapahtuu maailmalla tapahtuu myös täällä", hän toteaa.

Robottiaseiden ympärille käynnistyvä toiminta on Sadankomiteassa ja Rauhanliitossa vielä suunnitteluasteella, mutta järjestöt ovat vieneet kysymystä jo eduskunnan suuntaan osana niiden asevalvontaan ja aseistariisuntaan liittyvää vaikuttamistyötä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia