Suola pilaa maailman viljelymaita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suola pilaa maailman viljelymaita

Maaperän suolaantuminen aiheuttaa vuosittain jopa 21 miljardin euron menetykset, kertoo tuore tutkimus.

Viljelysmaan suolaantuminen vaikeuttaa tulevaisuuden ruuantuotantoa ja aiheuttaa vuosittain miljardien eurojen kulut, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Kanadalaisen, YK-yliopistoon kuuluvan tutkimusinstituutin tutkimuksen mukaan noin 20 prosenttia kaikesta maailman kastellusta maasta on suolan pilaamaa, ja joka päivä pilaantunut alue kasvaa 2 000 hehtaaria.

Suolaantunutta maata on nyt noin 62 miljoonaa hehtaaria, Ranskan kokoinen alue, mikä on yli kolmanneksen enemmän kuin 1990-luvun alussa.

Suolaantumista tapahtuu kuivilla ja puolikuivilla alueilla, jossa sadetta on liian vähän, jotta vesi pystyisi suodattumaan maaperän läpi. Myös kastelujärjestelmien käyttäminen ilman kunnollista ojitusta pahentaa ongelmaa.

YK:n arvion mukaan ruuantuotannon on kasvettava vuoteen 2050 mennessä ainakin 70 prosenttia, joten maailmalla ei ole varaa olla palauttamatta suolan pilaamien maiden tuottavuutta, tutkijat muistuttavat. Se voidaan tehdä esimerkiksi puunistutuksella ja ojituksella.

Lisäksi suolaantumisen kustannukset ovat mittavat. Esimerkiksi Intiassa puuvillan sadonmenetys voi olla 63 prosenttia ja sokeriruo'on 48 prosenttia. Yhteensä viime vuonna satojen menetys maksoi noin 21 miljardia euroa, eikä siihen edes ole laskettu epäsuoria kustannuksia, tutkimuksessa kerrotaan.

Kommentit

Lähettänyt HeikkiPeltola1… (ei varmistettu) 22.12.2017 - 19:01

osa äskettäin julkaisemasta blogikirjoituksestani:
Akuutti hätä sipaisee melkoista osaa väestöstä. Toisaalta kuivuuden takia ja toisaalta mannerjäätiköiden sulamisesta johtuvasta vedenpinnan noususta. Yksittäinen temppu molempien ongelmien osittaiseksi ratkaisuksi saattaisi olla: Energiaa otetaan aurinkopaneeleilla kuivuusalueilla. Energialla pumpataan merivettä – joko putkisto tai ”päijänne-tunnelit” – kuivuusalueilla vallitsevien tuulien yläpuolelle, jotta merivesi saadaan sadevedeksi ja paikallisille yksi tulonlähde (merisuola) lisää. Tempulla ratkaistaan ongelmia kuivuusalueilta ja jossakin määrin vedenpinnan korkeuden suhteen, mutta voidaan saada aikaan kaasumaisen veden energiasta edelleen voimistuvia ”ääri-ilmiöitä”. Valintakysymys.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia