Sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseen menee vielä lähes 300 vuotta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseen menee vielä lähes 300 vuotta

YK-järjestöjen raportissa lasketaan, että esimerkiksi syrjivien lakien korjaaminen etenee niin hitaasti, että tasa-arvo on vielä vuosisatojen päässä.

Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Generation Equality -kampanjan Meksikossa maaliskuussa 2021. Kuva: Dzilam Méndez / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

Sukupuolten välinen tasa-arvo saavutetaan mahdollisesti vasta vajaan 300 vuoden kuluttua, jos kehitys on yhtä hidasta kuin tällä hetkellä, sanovat YK:n tasa-arvojärjestö UN Women ja YK:n talous- ja sosiaaliasiain osasto tuoreessa raportissaan (pdf)

Raportin mukaan sukupuolten välistä eriarvoisuutta pahentavat koronapandemia ja sen jälkiseuraukset, konfliktit, ilmastonmuutos sekä naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin kohdistuvat vastaiskut. 

Raportin laskelmien mukaan nykytahdilla kestää 286 vuotta korjata naisten oikeusturvaa liittyvät puutteet ja muuttaa syrjivät lait, jotka liittyvät esimerkiksi naisiin kohdistuvaan väkivaltaan sekä naisten oikeuteen periä. 

Poliittinen ja yhteiskunnallinen tasa-arvo saavutetaan kenties aiemmin: menee 140 vuotta ennen kuin naiset ovat tasavertaisesti edustettuina johtotehtävissä työpaikoilla ja 40 vuotta siihen, että parlamenttiedustus on tasa-arvoinen. 

 Pelkona on, että viime aikojen kriisit, kuten esimerkiksi ruuan hinnan nousu, heikentävät naisten asemaa lisää. Jo nyt äärimmäisessä köyhyydessä elää 15 miljoonaa tyttöä ja naista enemmän kuin poikia tai miehiä, raportissa muistutetaan.

”On ensiarvoisen tärkeää, että panostamme nyt naisiin ja tyttöihin, jotta edistystä voidaan vauhdittaa. Data osoittaa, että heidän elämässä on tapahtunut kiistattomia takaiskuja, joita maailmanlaajuiset kriisit ovat pahentaneet – tuloissa, turvallisuudessa, koulutuksessa ja terveydenhuollossa. Mitä kauemmin tämän suuntauksen kääntäminen kestää, sitä enemmän se maksaa meille kaikille”, sanoo UN Womenin pääjohtaja Sima Bahous tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia