Suklaafirmoja syytetään Afrikan metsäkadon vauhdittamisesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suklaafirmoja syytetään Afrikan metsäkadon vauhdittamisesta

Marsin ja Nestlén kaltaisten isojen suklaatehtaiden käyttämää kaakaota kasvatetaan laittomasti suojelualueilla ja kansallispuistoissa, paljastaa ympäristöjärjestön selvitys.

Pala suklaata

Suklaalla on likainen alkuperä, selviää tuoreesta raportista. Kuva: Ginny / Flickr.com / CC BY-SA 2.0.

Iso osa suurten suklaanvalmistajien kaakaosta on kasvatettu laittomasti luonnonpuistoissa ja suojelualueilla Norsunluurannikolla ja Ghanassa, kertoo kansainvälinen ympäristöjärjestö Mighty Earth tuoreessa selvityksessään (pdf).

Norsunluurannikko ja Ghana ovat maailman suurimmat kaakaontuottajat. Selvityksen mukaan Norsunluurannikolla monissa kansallispuistoissa ja suojelualueilla 90 prosenttia tai jopa enemmän maasta on muokattu kaakaonkasvatusta varten. Tutkijat kertoivat löytäneensä suojelualueilta valtavia kyliä, joissa eli jopa kymmeniä tuhansia kaakaonkasvattajia. 

Kaakaonkasvatus on johtanut metsäkatoon ja myös villieläinten häviämiseen, järjestö sanoo. Esimerkiksi Norsunluurannikosta enää alle neljä prosenttia on tiheästi metsän peitossa. Myös simpanssien elinalue on pienentynyt ja elefanttien määrä romahtanut.

Koska Länsi-Afrikan metsät on lähes käytetty, samaa mallia on alettu viedä myös Perun Amazoniaan, Kongojoen suistoon ja Kaakkois-Aasian metsiin.

Raportti syyttää muun muassa Marsia, Nestléä, Hershey’siä ja Godivaa siitä, että ne ostavat kaakaota välittäjiltä, jotka puolestaan hankkivat välikäsien kautta laittomasti kasvatettua kaakaota.

”Laajuus, jolla Marsin kaltaiset isot suklaabrändit ovat mukana kansallispuistojen ja suojelualueiden tuhoamisessa, on järkyttävä. Näiden yritysten on ryhdyttävä välittömiin toimiin metsien katoamisen lopettamiseksi kokonaan ja korjattava vahingot”, sanoo Mighty Earthin kampanjajohtaja Etelle Higonnet tiedotteessa.

Kasvattajien työolosuhteet ovat vaaralliset ja lapsityövoima on yleistä, raportissa kerrotaan. Kaakaon hinta on tällä hetkellä alhaalla, ja kasvattajat tienaavatkin vain noin 0,8 dollaria, eli noin 0,67 euroa, päivässä.

Ironista onkin, että kasvattajilla itsellään ei ole varaa esimerkiksi Mars-patukkaan, toteaa brittilehti The Guardian, joka julkaisi eilen oman, samoihin johtopäätöksiin tulleen artikkelinsa kaakaoteollisuudesta.

Useimmat The Guardianin haastattelemat suklaateollisuuden edustajat eivät kiistäneet, että niiden tuotantoketjussa on laitonta kaakaota. Ne kertoivat pyrkivänsä siitä eroon.

Aiemmin tänä vuonna suklaantuottajat kokoontuivat Englannin prinssi Charlesin johdolla ja lupasivat keksiä marraskuuhun mennessä suunnitelman metsäkadon lievittämiseksi.

Maailman suklaamarkkinoiden arvo oli vuonna 2015 noin 100 miljardia dollaria, eli noin 83 miljardia euroa. Suurin osa suklaasta kulutetaan ja tuotetaan Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia