Sudanissa vakava ruokakriisi – Satoja tuhansia lapsia voi kuolla aliravitsemukseen, varoittaa Unicef | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sudanissa vakava ruokakriisi – Satoja tuhansia lapsia voi kuolla aliravitsemukseen, varoittaa Unicef

Sudan on vallankaappauksen, äärimmäisten sääilmiöiden ja konfliktien kurimuksessa. Jo kolmannes väestöstä kärsii nälästä.

Hirssinjyviä.

Perusruokakorin hinta on kasvanut 137 prosenttia Sudanissa. Kuva: Steven Jackson / CC BY 2.0.

Ainakin15 miljoonaa ihmistä, kolmannes koko väestöstä, kärsii nälästä Sudanissa. Määrä uhkaa nousta, ja etenkin lapset ovat hengenvaarassa, ellei apua saada lisää, varoittavat YK-järjestöt.

”650 000 lasta kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta. Jos heitä ei hoideta, noin puolet kuolee”, sanoi YK:n lastenjärjestön Unicefin Sudanin edustaja Mandeep O’Brien tiedotustilaisuudessa viime perjantaina.

Avun tarpeessa olevien määrä on kasvanut Sudanissa nopeasti. Nälästä kärsivien ihmisten määrä on noussut 50 prosenttia viime vuodesta. 

Kriisiin on monta syytä. Sudanissa tapahtui viime lokakuussa sotilasvallankaappaus, joka ajoi jo ennestään hauraan talouden syöksykierteeseen. Kansainväliset avunantajat vähensivät apuaan Sudanille, mikä johti joissakin tapauksissa jopa ruoka-apuannosten puolittamiseen. Vallankaappaus keskeytti myös hitaan demokratisoitumisprosessin, joka oli alkanut vuonna 2019 diktaattori Omar Al-Bashirin syrjäyttämisestä. 

Maa kärsii myös paikallisten yhteisöjen välisistä väkivaltaisista yhteenotoista, jotka ovat levinneet levottoman Darfurin alueen lisäksi myös muualle. Maassa on 3,7 miljoonaa sisäistä pakolaista sekä 1,1 miljoonaa kansainvälistä pakolaista, pääosin naapurimaa Etelä-Sudanista. Väkivalta vaikeuttaa myös pelloille pääsyä.

Myös sato on ollut kehno. Sudanin perusviljojen, hirssin ja durran, sadon odotetaan supistuvan tänä vuonna 37 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Vehnästä 87 prosenttia on aiemmin tuotu Ukrainasta ja Venäjältä, mikä vaikeuttaa ruokakriisiä. 

Globaali ruokakriisi heijastuu myös Sudaniin, ja perusruokakorin hinta on kasvanut 137 prosenttia vuoden aikana. Lähes kaikki perheet käyttävät yli kaksi kolmasosaa tuloistaan ruokaan, kertoo Maailman ruokaohjelma.

Elokuussa Sudaniin iskivät myös rankkasateet ja tulvat, jotka ovat YK:n mukaan vaikuttaneet lähes 350 000 ihmisen elämään. Toistasataa ihmistä on kuollut ja yli 5 000 hehtaaria maatalousmaata vahingoittunut.

Unicef vaati Sudanin viranomaisia suuntaamaan julkista rahoitusta sosiaalipalveluihin ja kansainvälistä yhteisöä lisäämään apua maahan. 

”Humanitaariset toimijat ovat saaneet vasta 34 prosenttia tarvitsemastaan rahoituksesta. -- Se, mikä on jo nyt kriisi Sudanin lapsille, tulee olemaan katastrofi, jos toimiin ei ryhdytä”, O’Brien vetosi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia