Sudan kärsii rajuista tulvista – Niilin pinta korkeimmillaan sataan vuoteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sudan kärsii rajuista tulvista – Niilin pinta korkeimmillaan sataan vuoteen

Poikkeuksellisen raju sadekausi on vaikuttanut satojen tuhansien ihmisten elämään Sudanissa. Vaarana ovat etenkin likaisen veden mukana leviävät taudit. Myös koronaviruksen ehkäisy on vaikeutunut.

Silta joen yli Khartumissa Sudanissa.

Sadekausi on tuonut Sudaniin tuhoisia tulvia. Kuvassa pääkaupunki Khartumin rakennuksia vuonna 2017. Kuva: Christopher MIchel / CC BY 2.0.

Rankkasateiden aiheuttamat tulvat ovat vaikuttaneet yli 650 000 ihmisen elämään Sudanissa. Rakennuksia on tuhoutunut ja ihmiset ovat joutuneet pakenemaan, kun joet ovat tulvineet yli äyräidensä.

”Emme ole koskaan nähneet tulvia, jotka olisivat aiheuttaneet näin paljon tuhoa. Ne ovat pyyhkineet pois teitä, siltoja ja muuta infrastruktuuria ja tehneet pääsystä syrjäseuduille hyvin vaikeaa. Haavoittuvimmilla ihmisillä ei ole keinoa lähteä tulvan peittämistä yhteisöistään, joten heidän ainoa toivonsa on Concernin ja muiden avustustoimijoiden apu”, kertoo Sudanissa 35 vuotta toimineen irlantilaisen Concern-avustusjärjestön aluejohtaja Fiona Gannon tiedotteessa.

Tulvat alkoivat heinäkuussa. Maan viranomaisten mukaan syyskuun alussa Niilin pinta oli noussut korkeimmilleen sataan vuoteen. Tulvat ovat kurittaneet etenkin Khartumin, Sennarin ja Pohjois-Darfurin osavaltioita.

YK arvioi eilen, että yli 111 000 taloa on tuhoutunut tai vahingoittunut, 1 700 hehtaaria maatalousmaata on pilalla ja 5 500 karjaeläintä on kuollut. Myös terveysasemia ja kouluja on vaurioitunut.

Hygieniatilanne on huono, sillä tulvat ovat tuhonneet myös vessoja, mikä puolestaan saastuttaa vettä. Samalla myös koronaviruksen ehkäisy, kuten käsienpesu, on vaikeutunut.

Maan hallitus sekä avustusjärjestöt ovat pystyneet toimittamaan apua noin 200 000 ihmiselle, mutta paikoin vaarana on avustustarvikkeiden loppuminen. Tulvineiden teiden vuoksi apua on myös vaikea toimittaa kaikkein syrjäisimmille seuduille.

Monet tulvista kärsineistä ovat joko maan sisäisiä tai kansainvälisiä pakolaisia, joilla oli taloudellisia vaikeuksia jo aiemmin muun muassa koronavirukseen liittyvien rajoitusten takia. ”Nyt heidän on vaikea täyttää edes perustarpeitaan”, kertoi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja Shabia Mantoo syyskuun alussa.

Sudanin viranomaiset ovat julistaneet maahan kolme kuukautta kestävän hätätilan.

Sudanissa olisi normaalistikin meneillään sadekausi, ja tulviin oli myös osattu varautua. Tällä kertaa tulvista kärsivien ihmisten määrä on kuitenkin korkein ainakin seitsemään vuoteen. Kyseessä onkin jälleen uusi esimerkki ilmastonmuutoksen aiheuttamista riskeistä, varoitti uuden hätäapuvetoomuksen tilanteen vuoksi julkaissut Punainen Risti viime viikolla.

Tilanne voi lähipäivinä vielä pahentua, sillä osiin Sudania sekä naapurimaa Etiopiaan on ennustettu kovia sateita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia