Sri Lankan hallinto ryhtymässä läpinäkyväksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sri Lankan hallinto ryhtymässä läpinäkyväksi

Vallanvaihto vuoden 2015 alussa toi maahan lupauksen sananvapauden ja turvallisuuden paranemisesta. Nyt maahan odotetaan lakia oikeudesta informaatioon.

(IPS) -- Sri Lankan johto joutuu pian toimimaan "lasitalossa", eli maan hallinto muuttuu läpinäkyväksi. Näin käy, mikäli laki oikeudesta informaatioon tulee voimaan suunnitellusti helmikuun alussa.

Sri Lankassa on vuodesta 1992 lähtien tapettu 19 journalistia. Vallanvaihto vuoden 2015 alussa toi lupauksen sananvapauden ja turvallisuuden paranemisesta.

Uusi laki turvaa myös kansalaisten oikeuden saada tietoa, ja viestintäministeri Gayantha Karunathilaka kuvaa sitä päättäjien laittamiseksi lasitaloon. Hänen mielestään maan tiedonvälitys muuttuu ratkaisevasti, kun toimittajat voivat kuulopuheiden sijaan nojautua tarkistettuun tietoon.

Karunathilakan mukaan lailla on laajakantoiset vaikutukset koko maassa. "Ihmiset eivät tiedä tästä vielä paljon, mutta laki pakottaa päättäjät miettimään tekemisiään kahdesti, koska kansalaisilla on oikeus tarkistaa kaikki tiedot."

Viestintäministeriö on jo nimittänyt yli tuhat virkamiestä, jotka koulutetaan vastaamaan tietopyyntöihin. Asiantuntijoiden mukaan virkamieskunnalta vaaditaan jyrkkää asennemuutosta, kun siirrytään hämärästä läpinäkyvyyteen.

Valistusta tarvitsevat myös kansalaiset, sillä uuden lain toteutuminen edellyttää, että he alkavat vaatia tietoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia