Sotilaita läpsineelle palestiinalaisteinille 8 kuukauden vankeusrangaistus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sotilaita läpsineelle palestiinalaisteinille 8 kuukauden vankeusrangaistus

17-vuotiaan Ahed Tamimin oikeudenkäynti on herättänyt pahennusta ympäri maailman. Israelilainen ihmisoikeusjärjestö B'tselem muistuttaa, että samanlainen kohtalo on sadoilla muilla palestiinalaislapsilla vuosittain.

Mielenosoittajia Ahed Livre -kylttien kanssa

Ahed Tamimin tapaus on herättänyt kritiikkiä ympäri maailman. Kuva: Romerito Pontes / CC BY 2.0.

Israelilaissotilaita läpsinyt ja potkinut palestiinalaistyttö Ahed Tamimi on joutumassa kuukausiksi vankilaan. Kansainvälisten medioiden mukaan hän on hyväksynyt sopimuksen, jonka mukaan häntä vastaan nostettujen syytteiden määrää lasketaan ja hän saa kahdeksan kuukauden vankilatuomion.

Tamimin äiti kuvasi joulukuussa 2017 tämän läpsimässä ja potkimassa Israelin sotilaita perheen kotikylässä Nabi Salehissa Israelin miehittämällä Länsirannalla. Video levisi laajalti sosiaalisessa mediassa, ja Tamimin oikeudenkäyntiä sotilastuomioistuimessa on seurattu ympäri maailman.

Nabi Salehissa järjestetään säännöllisesti mielenosoituksia miehitystä vastaan. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kyseisessä mielenosoituksessa vastustettiin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöstä julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Järjestö muistuttaa, että kansainvälisen lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan alaikäisen vangitsemiseen pitää turvautua vasta viimeisenä keinona.

”Israelin viranomaisten on lopetettava pieniin tekoihin vastaaminen näin suhteettoman kovilla rangaistuksilla”, sanoo järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Magdalena Mughrabi tiedotteessa.

Tuomioon lasketaan jo mukaan se aika, jonka Tamimi on istunut tutkintavankeudessa. Lisäkisi hänet velvoitettiin maksamaan 5 000 shekelin, eli noin 1 160 euron sakot.  Brittilehti The Guardianin mukaan sotilastuomioistuimen pitää yhä hyväksyä tuomio.

Tamimi oli tekohetkellä 16-vuotias, ja hänen pidätyksensä ja oikeudenkäyntinsä sotilastuomioistuimessa on aiheuttanut pahennusta ympäri maailman. Israelissa taas on kritisoitu sotilaita, jotka eivät vastanneet Tamimin lyönteihin.

”Kun eurooppalaiset näkivät vaaleatukkaisen ja sinisilmäisen tyttäreni, he olivat järkyttyneitä, koska he näkivät omat lapsensa edessään. Se rikkoi stereotyyppisen kuvan palestiinalaisesta kansainvälisen yhteisön silmissä”, sanoi tytön isä Bassem Tamimi uutistoimisto Reutersille.

Alaikäisten palestiinalaisten pidätykset ovat Israelissa yleisiä, ja tuomiot esimerkiksi kivien heittelystä sotilaita vastaan voivat olla alaikäistenkin kohdalla kovia. Amnestyn mukaan tällä hetkellä noin 350 alaikäistä palestiinalaista on vangittuna tai pidätettynä.

Israelilaisen ihmisoikeusjärjestön B’tselemin mukaan lapsia viedään usein suoraan kaduilta kuulusteluihin ja he kokevat jopa fyysistä väkivaltaa. Yleensä he suostuvat Tamimin tavoin sopimukseen, koska tuomio on todennäköinen joka tapauksessa. Vaikka Israel on tehnyt järjestelmään teknisiä parannuksia, B'tselemin mukaan se ei ole muuttanut lasten asemaa.

”Ahed Tamimin tapaus on poikkeuksellinen vain siinä, että se keräsi erityistä mediahuomiota, mutta se ei oleellisesti eroa sadoista muista samanlaisista tapauksista joka vuosi”, järjestö toteaa tiedotteessaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia