Somalimaa antoi fatwan: Naisten sukuelinten silpominen kielletty | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somalimaa antoi fatwan: Naisten sukuelinten silpominen kielletty

Noin 98 prosenttia Somalimaan naisista on silvottu. Uskonnollinen ohje, joka kieltää silpomisen vakavimmat muodot, voi johtaa myös juridiseen kieltoon.

Katunäkymä Hargeisasta, Somalimaasta

Somalimaa on viime aikoina ottanut askelia naisten oikeuksien parantamisessa. Kuvassa katunäkymä maan pääkaupungista Hargeisasta. Kuva: Clay Gilliland / CC BY-SA 2.0.

Somalimaassa on annettu fatwa, eli uskonnollinen ohje, joka kieltää naisten sukuelinten silpomisen vakavimman muodon. Sen uskotaan helpottavan toimenpiteen kieltämistä myös juridisesti.

Asiasta kertoo muun muassa amerikkalainen Voice of America -kanava.

Noin 98 prosenttia Somalimaan naisista on kokenut sukuelinten silpomisen. Kielto koskee silpomisen vakavinta ja Somalimaassa yleisintä muotoa, jossa kaikki ulkoiset sukuelimet silvotaan ja nainen ommellaan kiinni.

Maan uskonnollisten asioiden ministeriö ja uskonoppineet julistivat fatwan tiistaina, jolloin vietettiin myös kansainvälistä silpomisen vastaista päivää.

Vielä on epäselvää, millaisia rangaistuksia silpomisesta langetetaan. Parlamentin odotetaan kuitenkin edistävän virallista kieltoa nyt, kun uskonnollinen kielto on langetettu, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Uskonnollisilla johtajilla on merkittävä asema Somalimaassa, jossa lähes kaikki ihmiset ovat muslimeja. Heidän mielipiteensä voi painaa ihmisten silmissä jopa enemmän kuin lainsäädäntö, kertoo suomalainen Solidaarisuus-järjestö, joka tekee Somalimaassa silpomisen vastaista työtä.

Somaliasta vuonna 1991 itsenäiseksi julistautunut Somalimaa on viime aikoina ottanut muutenkin askeleita naisten oikeuksien parantamisessa. Viime kuussa se kertoi kriminalisoivansa raiskauksen.

Yli 200 miljoonaa naista ympäri maailman on kokenut sukuelinten silpomisen. Islam ei edellytä silpomista vaan kyse on vanhemmasta käytännöstä. Toimenpidettä harjoitetaan etenkin Afrikan ja Lähi-idän maissa.

OIKAISU 8.2.2018: Silpomisen on kokenut yli 200 miljoonaa naista, ei yli 125 miljoonaa.
TÄSMENNYS 9.2.2018: Fatwa koskee sukuelinten silpomisen vakavinta muotoa, ei kaikkia muotoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia