Sisäministeriö haluaa pakolaislapset lukkojen taakse jatkossakin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sisäministeriö haluaa pakolaislapset lukkojen taakse jatkossakin

Hallitus on syönyt sanansa, syyttää Amnesty International.

Suomen Amnesty International syyttää kovasanaisesti hallitusta sanojensa syömisestä, mitä tulee ulkomaalaisten lasten säilöönoton lopettamiseen. Järjestö jätti lausuntonsa sisäministeriön lasten säilöönoton edelleen mahdollistavaan lakiesitysluonnokseen viime viikolla.

Pääministeri Kataisen hallitusohjelmassa on kirjaus alaikäisten yksintulleiden turvapaikanhakijoiden säilöönoton kieltämisestä. Sisäministeriön lakiluonnoksessa lapsi voitaisiin ottaa säilöön jopa kuudeksi vuorokaudeksi sen jälkeen, kun hänelle on annettu kielteinen turvapaikkapäätös. Esitys mahdollistaisi myös lapsiperheiden säilöönoton vuodeksi. 

"Tämä on saivartelua ja auttaa hallitusta pysymään lupauksessaan vain sanojen tasolla. Nyt tarvitaan tiukkaa poliittista ohjausta ja ryhtiä, niin sisäministeriltä kuin muilta hallituspuolueilta. Jos jotain luvataan kieltää, sitä ei voi tällä tavalla kiertää", Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson toteaa.

Hallitusohjelmassa jo kesällä 2011 annettu lupaus ei ole Amnestyn mukaan myöskään vaikuttanut käytäntöihin sisäministeriön esittämällä tavalla lasten säilöönottoja vähentävästi. Esimerkiksi Metsälän säilöönottoyksikössä on pidetty yhteensä ainakin 67 lasta vuosina 2012 ja 2013.

Amnesty korostaa, että lasten säilöönotto pelkästään maahanmuutosta johtuvista syistä ei ole perusteltua. Paitsi että säilöönotto yleisesti loukkaa ihmisoikeuksia ja liikkumisen vapautta, tutkimukset ovat erityisesti osoittaneet lasten ja lapsiperheiden säilöönoton haitallisuuden, järjestö sanoo.

Erityisen tuomittavaa Amnestyn mukaan on, että sisäministeriön työryhmä ei ole etsinyt vaihtoehtoja säilöönotolle, vaan lähinnä lisäperusteita ulkomaalaisten säilöönotolle. Järjestö pitää tätä erityisen ongelmallisena sillä, että 40 hengelle mitoitetun Metsälän yksikön ollessa jatkuvasti täynnä ulkomaalaisia sijoitetaan toistuvasti putkaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia