Shell luopui yritysten ilmastonmuutosryhmän jäsenyydestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Shell luopui yritysten ilmastonmuutosryhmän jäsenyydestä

Uutislähteiden mukaan syynä on yhtiön Arktis-operaatioiden aiheuttama närä.

Öljy-yhtiö Shell ei ole enää jäsenenä Walesin prinssin johtamassa yritysten ilmastonmuutosryhmässä. Uutislähteiden mukaan syynä ovat yhtiön kyseenalaiset öljynetsintäoperaatiot Arktiksella.

Shell oli mukana perustamassa ratkaisuja ilmastonmuutokseen etsivää Prince of Wales Corporate Leaders Groupia vuonna 2005, mutta ryhmä tiedotti viime viikolla verkkosivuillaan, ettei Shell ole enää jäsen.

Syytä ei kerrottu, mutta esimerkiksi Guardian-lehden mukaan Shellin Arktis-operaatiot ovat herättäneet närää ryhmän muissa jäsenissä, johin kuuluvat muun muassa Unilever ja Tesco.

Myös Financial Times -lehden lähteiden mukaan öljy-yhtiön politiikka, mukaan lukien öljynporaus Arktiksella, teki jäsenyydestä yhä vaikeamman.

"Kun ryhmä aloitti kymmenen vuotta sitten, Shell näytti olevan yhtä innostunut kuin muutkin vähentämään päästöjä ja taltuttamaan ilmastonmuutosta. Sen toimet tervahiekan sekä Arktiksen suhteen ovat kuitenkin osoittaneet, että näin ei enää ole", eräs lähde sanoi.

Ympäristöjärjestö Greenpeace puolestaan sanoi Guardianin mukaan, että bisnesmaailma on alkanut vieroksua Shelliä, josta on tullut ilmastoasioissa johtajan sijaan "hylkiö".

Shell sai keväällä Yhdysvaltain viranomaisilta luvan aloittaa öljyn- ja kaasunporauksen uudelleen Tšuktšimerellä, joka sijaitsee Pohjoisella jäämerellä. Muun muassa ympäristöjärjestöt ovat pitkään kampanjoineet Arktiksella poraamista vastaan, sillä se on vaikeiden olosuhteiden vuoksi tavallistakin riskialttiimpaa ja alueen luonto erityisen herkkää.

Lisäksi asiantuntijoiden mukaan iso osa vielä hyödyntämättömistä fossiilisten polttoaineiden varoista pitäisi joka tapauksessa jättää käyttämättä ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia