Tutkimus: Yli 80 prosenttia hiilivarannoista jätettävä käyttämättä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Yli 80 prosenttia hiilivarannoista jätettävä käyttämättä

Päättäjien suunnitelmat hillitä ilmastonmuutosta ja hyödyntää fossiilisia polttoaineita ovat epäsuhdassa, sanovat tutkijat.

Noin kolmannes maapallon öljyvarannoista, puolet kaasusta ja yli neljä viidesosaa hiilestä pitää jättää käyttämättä vuoteen 2050 mennessä, mikäli ilmaston lämpeneminen halutaan pitää alle kahdessa asteessa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Fossiilisista polttoaineista luopumisen tärkeys on tiedetty ennenkin, mutta tänään julkaistun, brittiläisen ympäristöalan tutkimuskeskuksen UCL Institute for Sustainable Resourcesin tutkimuksessa on määritelty aiempaa konkreettisemmin, mitkä maapallon resurssit on jätettävä maaperään.

Esimerkiksi suurin osa Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltain hiilivarannoista pitäisi tutkimuksen jättää käyttämättä. Lähi-idän kaasusta yli 60 prosenttia on jätettävä maaperään, öljystä noin 260 miljardia barrelia, mikä vastaisi koko Saudi-Arabian öljyvarantoja. Myös Arktiksen resurssit on jätettävä rauhaan, Nature-lehden julkaisemassa tutkimuksessa kerrotaan.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC varoitti marraskuussa ilmestyneessä raportissaan, että fossiilisista polttoaineista on luovuttava vuoteen 2100 mennessä, mikäli maailma haluaa pysyä sitoumuksessaan rajoittaa ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen.

Tutkijoiden mukaan päättäjien tavoitteet hillitä ilmastonmuutosta ja käyttää fossiilisia polttoaineita ovat kuitenkin ristiriidassa keskenään.

"Päättäjien on ymmärrettävä, että maiden omien fossiilisten polttoaineiden reservien täysi hyödyntäminen on ristiriidassa kahteen asteeseen sitoutumisen kanssa. Jos he jatkavat niiden käyttöä, heiltä on kysyttävä, mitkä varannot pitää jättää käyttämättä, jotta hiilibudjetti ei ylittyisi", sanoo tutkimuksen johtava kirjoittaja, tohtori Christophe McClade.

Myös yritysten toiminta on epäsuhdassa tavoitteiden kanssa. Viime vuonna ne käyttivät yli 670 miljardia dollaria eli lähes 570 miljardia euroa uusien fossiilisten polttoaineiden lähteiden etsimiseen.

"Voisi kysyä miksi, kun maaperässä on enemmän polttoainetta kuin meillä on varaa polttaa", toteaa toinen tutkimuksen kirjoittaja, Paul Ekins Guardian-lehdelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia