Ilmastopolitiikka

Sotilaiden vartioima öljykenttä Etelä-Sudanin Palougissa
Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä. Kuvassa sotilaiden vartioima öljykenttä Etelä-Sudanin Palougissa.
(Kuva:
Jared Ferrie
/
IPS
)

Öljyteollisuuden rooli ilmastoneuvotteluissa herättää kritiikkiä

Fossiilisia polttoaineita tuottavilla yhtiöillä on laaja edustus järjestöissä, jotka osallistuvat ilmastonmuutosta koskeviin neuvotteluihin. Näin ne ovat onnistuneet jarruttamaan monia päätöksiä, kerrotaan raportissa.
Mielenosoittajan kyltti "Fossil Fool" ilmastomarssilla Washington D.C:ssä huhtikuussa 2017.
Donald Trumpin ilmoitus Pariisin sopimuksesta vetäytymisestä ei tee ilmastotyöstä helppoa mutta ei myöskään lopeta sitä. Kuva ilmastomarssilta, joka järjestettiin Washington D.C:ssä huhtikuussa 2017.
(Kuva:
Sierra Club - GA
/
CC BY-NC 2.0
)

Trumpin päätös vetäytyä Pariisin sopimuksesta ei lopeta ilmastotyötä

Presidentti Donald Trump on ilmoittanut Yhdysvaltojen vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta. Positiivista on, että hän näyttää olevan mielipiteineen vähemmistössä.
(Kuva: Lei Han / CC BY-NC-ND 2.0)

Näkökulma: Kiina nousemassa ilmastopolitiikan johtajaksi?

Yhdysvaltain ilmastopolitiikan täyskäännös tarjoaa Kiinalle mahdollisuuden nousta maailmanpolitiikan johtajaksi. Ilmastotavoitteiden toteuttamisessa on kuitenkin paljon haasteita, ja osa niistä johtuu länsimaisista kuluttajista, kirjoittaa Sanna Kopra.
Intian Odishan osavaltiossa asuva nainen katselee tulvaveden armoille jäänyttä kotiaan. Ilmastonmuutos voimistaa äärimmäisiä sääilmiöitä kaikkialla maailmassa. (Kuva: Manipadma Jena / IPS)

Hiililaki nollaisi päästöt vuonna 2050

Hiilidioksidipäästöt pitää puolittaa jokaisella vuosikymmenellä. Se on mahdollista, sillä uusiutuvan energian osuus on viime vuosikymmenellä tuplaantunut 5,5 vuoden välein, sanovat tutkijat.
(Kuva: eltpics / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Vain kolme maata edistää Pariisin sopimuksen tavoitteita EU-neuvotteluissa

EU:ssa neuvotellaan parhaillaan ilmastotoimiin liittyvästä lainsäädännöstä. Järjestöverkosto Carbon Market Watch antaa kritiikkiä melkein kaikille jäsenmaille turhien porsaanreikien etsimisestä.
(Kuva: Miguel Virkkunen Carvalho / CC BY 2.0)

Näkökulma: Ilmastostrategian vaikutusten nieleskelyä

Suomen energia- ja ilmastostrategian arviointi osoittaa, että Suomen hiilipäästöjen ja -nielujen yhteisvaikutus ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen pysyy nykytasolla vuoteen 2030 asti, kirjoittaa tutkija Jari Lyytimäki.
Guyana on pidättynyt metsänhakkuista Norjan tukemassa ilmastohankkeessa, mutta kiusaus öljyvarantojen hyödyntämiseen on köyhälle maalle suuri. (Kuva: Desmond Brown / IPS.)

Guyanan öljylöytö on kaksiteräinen miekka

Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää fossiilisten polttoaineiden käytön reipasta vähentämistä, mutta kiusaus öljyvarojen hyödyntämiselle on köyhälle maalle suuri.
Merenpinnan nousu aiheuttaa eroosiota Papua-Uudessa-Guinessa, kuten muuallakin Tyynenmeren saarilla. Riskialueilla sijaitsevien rakennusten siirtäminen turvaan maksaisi miljardeja. (Kuva: Catherine Wilson / IPS)

Tyynenmeren saaret jäämässä säiden armoille

Tyynenmeren pienet saarivaltiot odottavat pelolla Donald Trumpin ilmastopolitiikkaa. Merenpinnan nousu, rantoja syövä eroosio ja äärisäät ovat jo nyt arkipäivää alueella.
Lippuja saloissa Marrakechin ilmastokokouksessa Marokossa. (Kuva: UN Photo/Evan Schneider)

Ilmastosopimuksen toimeenpano vauhtiin Marrakechissa, mutta "ainoa, mitä puuttuu, on aika"

Marokon Marrakechissa järjestetty ilmastokokous sitoutui Pariisin sopimuksen toteuttamiseen. Kansalaisjärjestöt ovat pettyneitä etenkin siihen, ettei köyhien maiden ilmastorahoituksessa juuri edetty.
(Kuva: Taryn / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Tutkijaryhmä ehdottaa eläinperäisille tuotteille päästöveroa

Jos liha- ja maitotuotteita verotettaisiin, voitaisiin säästää enemmän päästöjä kuin koko lentoliikenne luo, lasketaan tuoreessa tutkimuksessa.
(Kuva: Asian Development Bank / CC BY-NC-ND 2.0)
Malawissa pyöräily on usein hengenvaarallista. (Kuva: Mitchell Maher / International Food Policy Institute / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n ympäristöohjelma: Ihmiset etusijalle autojen sijaan

YK:n ympäristöohjelma vaatii lisäinvestointeja kävely- ja pyöräilyinfrastruktuuriin tieliikennekuolemien ja päästöjen vähentämiseksi.
(Kuva: Alan Levine / CC BY 2.0)

Naiset halutaan kehitysmaiden uusiutuvan energian buumin vetäjiksi

YK-järjestöjen uudessa ohjelmassa naisyrittäjät ansaitsevat elantonsa myymällä uusiutuvaa energiaa. "Naiset eivät ole uhreja", sanoo UN Womenin apulaispääjohtaja Yannick Glemarec.
(Kuva: Jovan J. / CC BY-NC-ND 2.0)

Ilmastonmuutos lautasella

Globaalin taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän ruokajärjestelmän ydinkysymys on lihan kulutuksen määrän lasku, kirjoittaa Antti Seppälä.
(Kuva: Björn Ohlsson / CC BY-NC-ND 2.0)

Budjettiehdotus kasvattaisi luonnolle haitallisia tukia

Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta haitalliset tuet kasvaisivat jopa 43 miljoonaa euroa samalla, kun luonnonsuojeluun ei ole luvassa lisärahoitusta. Viime vuonna luonnonsuojelulta leikattiin jopa 60 prosenttia.
(Kuva: Michael Gil / CC BY 2.0)
Bangladeshin 1960-luvulla rakennetut tulvavallit eivät kestä nykyisen myrskyjen voimaa, joten niitä on päätetty korottaa. (Kuva: Rafiqul Islam / IPS)
(Kuva: Amir Jina / CC BY-NC-ND 2.0)
(Kuva: Wisconsin Department of Natural Resources / CC BY-ND 2.0)

Jokainen suomalainen rahoittaa ilmastonmuutosta – tietämättään

Nykyiset eläkkeemme, henkivakuutuksemme ja kuntiemme sijoitussalkut pyörittävät myös fossiilisen energian koneistoa, kirjoittaa ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon juhli joulukuussa Pariisin ilmastosopimusta ilmastokokouksen johtajan Christiana Figueresin (vas.), Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiuksen ja presidentti François Hollanden (oik.) kanssa. (Kuva: UN Photo / Mark Garten)
Tilaa aihepiirin Ilmastopolitiikka RSS-syöte