Uutiset Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään

Etenkin Suomessa syntyneille ja kasvaneille somalitaustaisille miehille tyttöjen sukuelinten silpominen on vieras tapa, käy ilmi Ihmisoikeusliiton uudesta selvityksestä. Myös Suomen somalialaisten liiton varapuheenjohtajan Abdulrahman Abdi Ragen mukaan yleinen mielipide on nykyisin vahvasti silpomista vastaan.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta
Yli 200 miljoonaa naista maailmanlaajuisesti on kokenut sukuelinten silpomisen. (Kuva: The home of Fixers, Flickr.com / CC BY-ND 2.0)

Pääkaupunkiseudulla asuvien somalialaistaustaisten miesten asenteet tyttöjen sukuelinten silpomista kohtaan ovat kielteisiä, käy ilmi Ihmisoikeusliiton uudesta selvityksestä (pdf).

Selvitykseen haastateltiin 29:ää pääkaupunkiseudulla asuvaa somalialaistaustaista miestä, joista valtaosa oli 22–40-vuotiaita. Suurin osa heistä oli muuttanut Suomeen aikuisina, osa oli syntynyt tai kasvanut täällä.

Vain kaksi heistä ei vastustanut silpomisen lievintä muotoa, sunnaa, ja loput vastustivat kaikkia muotoja.

Somalit ovat suurin Suomessa oleva yhteisö, jossa silpomisen eli FGM:n (female genital mutilation) riskiä on, eikä Suomen somalitaustaisten miesten asenteita käytäntöä kohtaan ole aiemmin tutkittu, sanoo selvityksen toinen tekijä, sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn päällikkö Johanna Latvala Ihmisoikeusliitosta.

Selvityksestä käy ilmi, että Suomeen aikuisina muuttaneiden miesten asenteet silpomista kohtaan olivat muuttuneet kielteisemmiksi Suomessa asumisen aikana. Pääasiallisin syy oli, että miehet olivat saaneet tietoa sen terveyshaitoista.

Nuorille vieras asia

Selvitys osoittaa, että erityisesti Suomessa kasvaneille nuorille miehille perinne on vieras.

”He näkivät sen enemmän ihmisoikeuskysymyksenä ja naisiin kohdistuvana väkivaltana eivätkä ymmärtäneet, mitä järkeä tyttöjen sukuelinten silpomisessa on”, Latvala sanoo.

Latvalan mukaan oli jopa hieman yllättävää, miten vähän Suomessa kasvaneet somalialaistaustaiset miehet tiesivät silpomisesta.

”Ylirajaiset avioliitot ovat somalitaustaisten keskuudessa aika yleisiä, joten he saattavat mennä naimisiin sellaisen naisen kanssa, joka on käynyt läpi FGM:n. Se voi tulla eteen yllättävänä asiana, johon ei ole osannut valmistautua”, hän pohtii.

Tyttöjen sukuelinten silpomista perustellaan usein sillä, että se on avioliiton edellytys. Kansainvälisissä keskusteluissa on Latvalan mukaan noussut esiin huolta siitä, jääkö yksi lapsena ympärileikattujen tyttöjen sukupolvi väliinputoajiksi, joiden on vaikea löytää puolisoa, kun nuorten miesten asenteet tyttöjen sukuelinten silpomista kohtaan ovat muuttuneet kielteisemmiksi.

Ihmisoikeusliiton selvityksen perusteella näyttää siltä, että ainakin Suomen osalta huoli on aiheeton.

”Vaikka nuoret miehet sanovat toivovansa vaimoa, joka ei ole käynyt läpi sukuelinten silpomista, he eivät kuitenkaan pitäneet sitä esteenä, koska he ymmärtävät, ettei tytöllä itsellään ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa asiaan”, Latvala sanoo.

Haittaa myös miesten elämää

Selvityksen toinen tekijä on pitkään Suomessa asunut somalialaistaustainen tutkija Abdirizak Hassan Mohamed. Maailma.net ei tavoittanut Mohamedia haastattelua varten, sillä hän on siirtynyt toisiin tehtäviin ulkomaille.

Se, että tekijänä oli somaliyhteisöstä tuleva mies, helpotti haastateltavien löytämistä ja kysymysten muotoilua, Latvala sanoo. Silpomiseen ja ylipäätään seksuaalisuuteen liittyvät aiheet ovat herkkiä kysymyksiä, joista monen ei ole helppo puhua ulkopuolisille.

Positiivista Latvalan mukaan on, että selvityksen mukaan Suomessa aviopuolisot keskustelevat aiheesta keskenään. Perinteisesti ympärileikkausta on pidetty naisten päätösvaltaan kuuluvana asiana, johon miehet eivät puutu.

”Jos perheeseen syntyy tyttölapsi, viimeistään silloin käydään vaimon kanssa keskustelu siitä, halutaanko tyttö ympärileikata vai ei, ja suurin osa miehistä on ehdottomasti sitä vastaan.”

Selvityksessä kysyttiin myös tyttöjen sukuelinten silpomisen vaikutuksesta miesten elämään ja parisuhteeseen.

”Miehet kertoivat, että se vaikuttaa ensinnäkin psyykkisesti: tuntuu pahalta seurata vaikkapa vaimon terveysongelmia. Lisäksi seksi voi olla kivuliasta myös miehille, erityisesti jos nainen on käynyt läpi infibulaation.”

Infibulaatio eli faraoninen ympärileikkaus on pahin silpomisen muoto. Siinä naisen ulkoiset synnytyselimet poistetaan ja ommellaan pientä aukkoa lukuun ottamatta umpeen.

Huolena ”lievät” muodot

Vaikka silpomisesta puhuttaessa ajatellaan usein juuri infibulaatiota, globaalisti se muodostaa vain noin kymmenen prosenttia kaikista tyttöjen sukuelinten silpomisista, Latvala muistuttaa.

Huolestuttavaa Latvalan mukaan on, että selvityksen mukaan pieni osa pääkaupunkiseudun somalialaistaustaisista miehistä vaikuttaa hyväksyvän niin sanotun sunna-leikkauksen, jota pidetään silpomisen lievimpänä muotona.

Käytännössä sunnalla ei ole selkeää määritelmää, vaan se voi tarkoittaa mitä tahansa neulanpistosta tai viiltohaavasta leikkaukseen, jossa osa sukuelimistä poistetaan.

”Kaikki FGM:n muodot ja tyypit ovat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja yhtä tuomittavia”, Latvala korostaa.

Suomessa on viime aikoina keskusteltu siitä, pitäisikö naisten sukuelinten silpominen kieltää erillislailla, sillä myös Suomesta on viety tyttöjä ulkomaille silvottavaksi. Hiljattain eduskunnan lakivaliokunta ilmaisi osittaisen tukensa kansalaisaloitteelle, joka vaatii erillislakia.

Latvalan mielestä tärkeintä silpomisen vastaisessa työssä on asenteisiin vaikuttaminen ja ammattilaisten kouluttaminen. Hänen mukaansa viranomaiset eivät huolehdi riittävästi velvollisuuksista, joita heillä jo nyt on.

Näitä ovat muun muassa puheeksiottovelvollisuus vaikkapa neuvolakäyntien yhteydessä.

”Tytön vahvin voitto on, kun vanhemmat päättävät, että meidän perheessä ei ympärileikata.”

Somalialaisyhteisön sisällä asenteet muuttuneet

Suomen somalialaisten liiton varapuheenjohtaja Abdulrahman Abdi Rage pitää uskottavana selvityksen tulosta, jonka mukaan Suomessa asuvien somalialaistaustaisten miesten asenne tyttöjen ympärileikkauksia kohtaan on kielteinen.

”Minä olen sitä mieltä, että se ei ole hyväksyttävä tapa, ja suurin osa somalialaisista on tästä samaa mieltä. Nykyään sitä ei yleensä enää tehdä.”

Perinteen puolustajat ovat Ragen mukaan hyvin pieni vähemmistö. Asiasta keskusteltiin paljon vielä 1990-luvulla, mutta nykyään yleinen mielipide on niin vahvasti sitä vastaan, ettei keskustelua enää synny. Somaliassakin tapa on huomattavasti vähentynyt, Rage sanoo.

Syynä on Ragen mukaan valistus.

”Ihmiset ovat ymmärtäneet, että se ei ole oikein ja ettei sillä ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Valistusta ovat tehneet naisten asioiden ajajat, siihen ovat osallistuneet uskonoppineetkin ja koko yhteisö yhdessä.”

Sitä, onko sunna-tyypin leikkaus hyväksyttyä joidenkin somalialaistaustaisten miesten keskuudessa, Rage ei osaa sanoa.

”Aina on ihmisiä jotka tekevät väärin tai ajattelevat vanhakantaisesti. Mutta ainakin faraonista ympärileikkausta vastustetaan täysin.”

Ragen mukaan miehetkin voisivat osallistua ympärileikkausten vastaiseen työhön. Asiasta puhuminen ei kuitenkaan ole ollut somalialaisten miesten keskuudessa tapana, joten se voi tuntua vieraalta.

”Se että tyttöä ei ole ympärileikattu, ei ole nykyään mikään häpeä, toisin kuin aikaisemmin. Perheiden on helpompi tehdä päätös jättää leikkaamatta, koska ulkoiset tekijät eivät enää vaikuta siihen”, Rage sanoo.

Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen gendersukupuolten tasa-arvokulttuuriterveysnaisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen (FGM) SomaliaSuomi Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Intian lippu, taustalla puita.

Naisten sukuelinten silpominen on intialaisyhteisöissä tarkoin varjeltu salaisuus, josta on alettu puhua vasta viime aikoina

Naisten sukuelinten silpomista harjoitetaan etenkin Lähi-idän ja Afrikan maissa, mutta myös Intian dawoodi bohra -yhteisössä käytäntö on yleinen. Asiasta on alettu pikkuhiljaa keskustella avoimemmin.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Kysely: Asenteet tyttöjen sukuelinten silpomista kohtaan ovat muuttuneet nopeasti Somalimaassa – Anonyymi tutkimussovellus helpottaa tiedon keräämistä tabuna pidetystä aiheesta

Solidaarisuus-järjestön selvityksessä silpomisen haitat ymmärtävien vanhempien osuus nousi lyhyessä ajassa noin 80 prosenttiin. Muutos voi kertoa kehitysyhteistyön tehosta mutta ei välttämättä vielä johda konkreettiseen käyttäytymisen muutokseen, sanoo järjestön asiantuntija Maria Väkiparta.
Kolme tyttöä istuu aikuisen edessä tuoleilla.

Korona on lisännyt teiniraskauksia ja silpomista, mutta mistä se oikeastaan johtuu? – ”Kun koulut suljettiin, tytöt jäivät oman onnensa nojaan”, sanoo kenialainen asiantuntija Mary Momanyi

Kriisien aikoina naisten ja tyttöjen asema usein heikkenee, koska syvään juurtuneita sosiaalisia normeja on vaikeampi vastustaa. Keniassa korona-aika on johtanut muun muassa siihen, että tytöt suostuvat seurustelusuhteisiin vanhempien miesten kanssa saadakseen rahaa edes terveyssiteisiin, kertoo Solidaarisuuden asiantuntija Mary Momanyi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä