Uutiset Tasa-arvo

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään

Etenkin Suomessa syntyneille ja kasvaneille somalitaustaisille miehille tyttöjen sukuelinten silpominen on vieras tapa, käy ilmi Ihmisoikeusliiton uudesta selvityksestä. Myös Suomen somalialaisten liiton varapuheenjohtajan Abdulrahman Abdi Ragen mukaan yleinen mielipide on nykyisin vahvasti silpomista vastaan.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta
Yli 200 miljoonaa naista maailmanlaajuisesti on kokenut sukuelinten silpomisen. (Kuva: The home of Fixers, Flickr.com / CC BY-ND 2.0)

Pääkaupunkiseudulla asuvien somalialaistaustaisten miesten asenteet tyttöjen sukuelinten silpomista kohtaan ovat kielteisiä, käy ilmi Ihmisoikeusliiton uudesta selvityksestä (pdf).

Selvitykseen haastateltiin 29:ää pääkaupunkiseudulla asuvaa somalialaistaustaista miestä, joista valtaosa oli 22–40-vuotiaita. Suurin osa heistä oli muuttanut Suomeen aikuisina, osa oli syntynyt tai kasvanut täällä.

Vain kaksi heistä ei vastustanut silpomisen lievintä muotoa, sunnaa, ja loput vastustivat kaikkia muotoja.

Somalit ovat suurin Suomessa oleva yhteisö, jossa silpomisen eli FGM:n (female genital mutilation) riskiä on, eikä Suomen somalitaustaisten miesten asenteita käytäntöä kohtaan ole aiemmin tutkittu, sanoo selvityksen toinen tekijä, sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn päällikkö Johanna Latvala Ihmisoikeusliitosta.

Selvityksestä käy ilmi, että Suomeen aikuisina muuttaneiden miesten asenteet silpomista kohtaan olivat muuttuneet kielteisemmiksi Suomessa asumisen aikana. Pääasiallisin syy oli, että miehet olivat saaneet tietoa sen terveyshaitoista.

Nuorille vieras asia

Selvitys osoittaa, että erityisesti Suomessa kasvaneille nuorille miehille perinne on vieras.

”He näkivät sen enemmän ihmisoikeuskysymyksenä ja naisiin kohdistuvana väkivaltana eivätkä ymmärtäneet, mitä järkeä tyttöjen sukuelinten silpomisessa on”, Latvala sanoo.

Latvalan mukaan oli jopa hieman yllättävää, miten vähän Suomessa kasvaneet somalialaistaustaiset miehet tiesivät silpomisesta.

”Ylirajaiset avioliitot ovat somalitaustaisten keskuudessa aika yleisiä, joten he saattavat mennä naimisiin sellaisen naisen kanssa, joka on käynyt läpi FGM:n. Se voi tulla eteen yllättävänä asiana, johon ei ole osannut valmistautua”, hän pohtii.

Tyttöjen sukuelinten silpomista perustellaan usein sillä, että se on avioliiton edellytys. Kansainvälisissä keskusteluissa on Latvalan mukaan noussut esiin huolta siitä, jääkö yksi lapsena ympärileikattujen tyttöjen sukupolvi väliinputoajiksi, joiden on vaikea löytää puolisoa, kun nuorten miesten asenteet tyttöjen sukuelinten silpomista kohtaan ovat muuttuneet kielteisemmiksi.

Ihmisoikeusliiton selvityksen perusteella näyttää siltä, että ainakin Suomen osalta huoli on aiheeton.

”Vaikka nuoret miehet sanovat toivovansa vaimoa, joka ei ole käynyt läpi sukuelinten silpomista, he eivät kuitenkaan pitäneet sitä esteenä, koska he ymmärtävät, ettei tytöllä itsellään ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa asiaan”, Latvala sanoo.

Haittaa myös miesten elämää

Selvityksen toinen tekijä on pitkään Suomessa asunut somalialaistaustainen tutkija Abdirizak Hassan Mohamed. Maailma.net ei tavoittanut Mohamedia haastattelua varten, sillä hän on siirtynyt toisiin tehtäviin ulkomaille.

Se, että tekijänä oli somaliyhteisöstä tuleva mies, helpotti haastateltavien löytämistä ja kysymysten muotoilua, Latvala sanoo. Silpomiseen ja ylipäätään seksuaalisuuteen liittyvät aiheet ovat herkkiä kysymyksiä, joista monen ei ole helppo puhua ulkopuolisille.

Positiivista Latvalan mukaan on, että selvityksen mukaan Suomessa aviopuolisot keskustelevat aiheesta keskenään. Perinteisesti ympärileikkausta on pidetty naisten päätösvaltaan kuuluvana asiana, johon miehet eivät puutu.

”Jos perheeseen syntyy tyttölapsi, viimeistään silloin käydään vaimon kanssa keskustelu siitä, halutaanko tyttö ympärileikata vai ei, ja suurin osa miehistä on ehdottomasti sitä vastaan.”

Selvityksessä kysyttiin myös tyttöjen sukuelinten silpomisen vaikutuksesta miesten elämään ja parisuhteeseen.

”Miehet kertoivat, että se vaikuttaa ensinnäkin psyykkisesti: tuntuu pahalta seurata vaikkapa vaimon terveysongelmia. Lisäksi seksi voi olla kivuliasta myös miehille, erityisesti jos nainen on käynyt läpi infibulaation.”

Infibulaatio eli faraoninen ympärileikkaus on pahin silpomisen muoto. Siinä naisen ulkoiset synnytyselimet poistetaan ja ommellaan pientä aukkoa lukuun ottamatta umpeen.

Huolena ”lievät” muodot

Vaikka silpomisesta puhuttaessa ajatellaan usein juuri infibulaatiota, globaalisti se muodostaa vain noin kymmenen prosenttia kaikista tyttöjen sukuelinten silpomisista, Latvala muistuttaa.

Huolestuttavaa Latvalan mukaan on, että selvityksen mukaan pieni osa pääkaupunkiseudun somalialaistaustaisista miehistä vaikuttaa hyväksyvän niin sanotun sunna-leikkauksen, jota pidetään silpomisen lievimpänä muotona.

Käytännössä sunnalla ei ole selkeää määritelmää, vaan se voi tarkoittaa mitä tahansa neulanpistosta tai viiltohaavasta leikkaukseen, jossa osa sukuelimistä poistetaan.

”Kaikki FGM:n muodot ja tyypit ovat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja yhtä tuomittavia”, Latvala korostaa.

Suomessa on viime aikoina keskusteltu siitä, pitäisikö naisten sukuelinten silpominen kieltää erillislailla, sillä myös Suomesta on viety tyttöjä ulkomaille silvottavaksi. Hiljattain eduskunnan lakivaliokunta ilmaisi osittaisen tukensa kansalaisaloitteelle, joka vaatii erillislakia.

Latvalan mielestä tärkeintä silpomisen vastaisessa työssä on asenteisiin vaikuttaminen ja ammattilaisten kouluttaminen. Hänen mukaansa viranomaiset eivät huolehdi riittävästi velvollisuuksista, joita heillä jo nyt on.

Näitä ovat muun muassa puheeksiottovelvollisuus vaikkapa neuvolakäyntien yhteydessä.

”Tytön vahvin voitto on, kun vanhemmat päättävät, että meidän perheessä ei ympärileikata.”

Somalialaisyhteisön sisällä asenteet muuttuneet

Suomen somalialaisten liiton varapuheenjohtaja Abdulrahman Abdi Rage pitää uskottavana selvityksen tulosta, jonka mukaan Suomessa asuvien somalialaistaustaisten miesten asenne tyttöjen ympärileikkauksia kohtaan on kielteinen.

”Minä olen sitä mieltä, että se ei ole hyväksyttävä tapa, ja suurin osa somalialaisista on tästä samaa mieltä. Nykyään sitä ei yleensä enää tehdä.”

Perinteen puolustajat ovat Ragen mukaan hyvin pieni vähemmistö. Asiasta keskusteltiin paljon vielä 1990-luvulla, mutta nykyään yleinen mielipide on niin vahvasti sitä vastaan, ettei keskustelua enää synny. Somaliassakin tapa on huomattavasti vähentynyt, Rage sanoo.

Syynä on Ragen mukaan valistus.

”Ihmiset ovat ymmärtäneet, että se ei ole oikein ja ettei sillä ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Valistusta ovat tehneet naisten asioiden ajajat, siihen ovat osallistuneet uskonoppineetkin ja koko yhteisö yhdessä.”

Sitä, onko sunna-tyypin leikkaus hyväksyttyä joidenkin somalialaistaustaisten miesten keskuudessa, Rage ei osaa sanoa.

”Aina on ihmisiä jotka tekevät väärin tai ajattelevat vanhakantaisesti. Mutta ainakin faraonista ympärileikkausta vastustetaan täysin.”

Ragen mukaan miehetkin voisivat osallistua ympärileikkausten vastaiseen työhön. Asiasta puhuminen ei kuitenkaan ole ollut somalialaisten miesten keskuudessa tapana, joten se voi tuntua vieraalta.

”Se että tyttöä ei ole ympärileikattu, ei ole nykyään mikään häpeä, toisin kuin aikaisemmin. Perheiden on helpompi tehdä päätös jättää leikkaamatta, koska ulkoiset tekijät eivät enää vaikuta siihen”, Rage sanoo.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvokulttuuriterveys SomaliaSuomi Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Autoja ja mopoja kadulla.

Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan

Sosiaalisessa mediassa kiertävä julma raiskausvideo on saanut bangladeshilaiset viime viikkoina kaduille vaatimaan puuttumista seksuaalirikollisuuteen. Kuolemanrangaistus on helppo ratkaisu – oikeusjärjestelmän uudistaminen vaatii enemmän työtä, toteaa Human Rights Watchin asiantuntija Meenakshi Ganguly.
Opiskelijoita pöytien ääressä riveissä.

Kuuban naiset jäävät työelämässä miesten jalkoihin, paljastaa selvitys – Osa miehistä kokee naisten työssäkäynnin uhkaavan arvovaltaansa

Kuuban politiikka on julistanut sukupuolten tasa-arvoa 60 vuotta,mutta se ei edelleenkään toteudu naisten työmahdollisuuksissa. ”Kuvittelemme, että asiat ovat kunnossa, kun kaikilla on oikeus koulutukseen ja terveydenhuoltoon, mutta asia ei ole niin”, sanoo psykologi Valia Solís.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla pensasaita.

Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö

Maailma.net aloittaa juttusarjan suomalaisista, jotka ovat päätyneet kansainvälisiin kehitys- ja ihmisoikeustehtäviin. Anna Autio on edistänyt Pohjois-Afrikan lehdistönvapautta, johtanut Maailmanpankin ihmisoikeusrahastoa ja tutkinut Kosovon ihmisoikeusloukkauksia. Hän on oppinut työssään realismia – mutta ei kyynisyyttä.
Sarvikuono kadulla ihmisten ympäröimänä.

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys

Nepal on onnistunut suojelemaan sarvikuonoja monilta uhilta, mutta uusi haaste ovat muun muassa tulvat ja kuivuus. Keväisin juomavettä on liian vähän, monsuuniaikana sarvikuonoja hukkuu jokiin. Lisäksi tulokaskasvit uhkaavat korvata niiden lempiruuan.
Muuri, jossa piirroksia.

Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”

Israelin armeija pidättää vuosittain satoja alaikäisiä. Lasten pidättäminen sotatilalain nojalla pitäisi lopettaa, sanoo Pelastakaa Lapset. Monelle lapselle kokemus on tuoreen selvityksen mukaan nöyryyttävä.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.

Tuoreimmat

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”