Uutiset

Selvitys: Siviilejä kuolee yhä enemmän ilmaiskuissa – ”kun räjähdeaseita käytetään kaupungeissa, tulokset ovat väistämättömiä”

Räjähdeiskuissa kuolleiden siviilien määrä nousi viime vuonna rajusti. Kansalaisjärjestö AOAV syyttää noususta valtiollisia toimijoita, jotka tekevät ilmaiskuja asuinalueille.
Mielenosoittajia Lontoossa vuonna 2016
Syyrian siviiliuhrien määrä on kasvanut yli 50 prosenttia edellisvuodesta. Syyria-mielenosoittajia Lontoossa joulukuussa 2016. (Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-NC 2.0)

Erilaisissa räjähdeiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi viime vuonna 42 prosenttia edellisvuodesta. Vuoden 2017 11 ensimmäisen kuukauden aikana ainakin 15 399 siviiliä menetti henkensä, kertoo brittiläinen kansalaisjärjestö Action on Armed Violence (AOAV) tänään julkaistuissa tilastoissaan.

Järjestö laskee englanninkielisten mediaraporttien perusteella, miten paljon erilaiset räjähdeaseet ja -iskut ovat aiheuttaneet siviiliuhreja.

Järjestön mukaan viime vuodesta on tulossa pahin sitten vuoden 2011. Suurin syy on ilmaiskujen lisääntyminen. 58 prosenttia räjähdeiskuista kuolleista kuoli nimenomaan ilmaiskuissa, pääosin Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä. Yhteensä ilmaiskuissa kuolleiden ihmisten määrä nousi viime vuonna yli 80 prosenttia.

Järjestö kritisoi etenkin valtiollisia toimijoita, jotka yleensä ovat ilmaiskujen takana. Niiden on valvottava tarkasti sääntöjensä noudattamista, se vaatii.

”Nämä ovat karuja lukuja. Ne paljastavat valheen, jonka mukaan valtiollisten ilmavoimien käyttämät tarkkuusohjatut ohjukset eivät vahingoita siviilejä. Kun räjähdeaseita käytetään kaupungeissa, tulokset ovat väistämättömiä: viattomia lapsia, naisia ja miehiä kuolee”, sanoo AOAV:n johtaja Iain Overton tiedotteessa.

AOAV:n tilastojen mukaan kun räjähdeaseita käytetään asutuilla alueilla, yli 90 prosenttia kuolleista ja loukkaantuneista on siviilejä. Silti suurin osa räjähdeiskuista tehdään nimenomaan asutuilla alueilla.

Ilmaiskuista huolimatta eniten ihmishenkiä vei viime vuonna kaksinkertainen rekkapommi-isku Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Siinä kuoli 512 ihmistä.

aseet & armeijakonfliktiturvallisuus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.