Somalian pommi-iskut tuomittu laajasti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somalian pommi-iskut tuomittu laajasti

Maailman johtajat ovat esittäneet surunvalitteluja Somalialle, jossa yli 200 ihmistä kuoli viikonlopun pommi-iskuissa. Sosiaalisessa mediassa ihmetellään, miksi isku ei saa enempää huomiota.

Talon raunioita Mogadishussa pommi-iskun jäljiltä

Somalian pommi-isku teki laajaa tuhoa. Kuva: Tobin Jones / AMISOM Public Information / CC0 1.0.

Somalian lauantaiset pommi-iskut olivat pahin maassa tehty hyökkäys sen jälkeen, kun sisällissodan viimeisin vaihe alkoi kymmenen vuotta sitten. Kuolonuhrien tarkkaa määrää ei ole vahvistettu, mutta esimerkiksi brittilehti The Guardian kertoi sunnuntai-iltana, että heitä olisi ainakin 276.

Pommeista ensimmäinen räjähti rekassa vilkkaassa risteyksessä, jonka ympärillä oli muun muassa hallituksen rakennuksia, ravintoloita, hotelleja ja kioskeja. Toinen hyökkäys tapahtui pari tuntia myöhemmin Medinan kaupunginosassa.

”Juoksin paikalle pian hyökkäyksen jälkeen ja näin ruumiita kaikkialla, mukaan lukien pieniä lapsia. Olen tehnyt töitä kellon ympäri. Olen niin väsynyt, mutta olen myös surullinen, sillä menetin 19 sukulaista hyökkäyksessä”, kertoi eräs lääkäri ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchille.

Somaliaan on julistettu kolmen päivän suruaika, ja ihmisiä on kehotettu lahjoittamaan rahaa ja luovuttamaan verta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Mogadishun ainoa ilmainen ambulanssipalvelu Aamin Ambulance kertoi Twitterissä, ettei ole kymmenvuotisen historiansa aikana nähnyt koskaan mitään vastaavaa.

Valtioiden johtajat ympäri maailman ovat tuominneet iskun. YK:n pääsihteeri António Guterres on esittänyt surunvalittelunsa uhrien omaisille ja kiittänyt avustustyöntekijöitä. Hän vaati somaleita toimimaan yhteistyössä terrorismia vastaan.

Suomen ulkoministeriö twiittasi myös ulkoministeri Timo Soinin (sin) surunvalittelut.

FM #Soini: We condemn the attacks in #Mogadishu. Our thoughts are with the families of the victims.

— Ulkoministeriö (@Ulkoministerio) October 15, 2017

Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin keskusteltu myös siitä, miksi Somalian isku saa niin vähän mediahuomiota verrattuna länsimaissa tehtyihin iskuihin.

I'm baffled . Nearly 200 people die in a bomb blast in #Mogadishu #Somalia and we don't even seem aware in the UK. Geez if this was Paris ?

— Sheldon (@DamonTrott) October 15, 2017

”Miksei julkisiin rakennuksiin laiteta Somalian lipun värejä, kuten muidenkin maiden kohdalla tehtiin?” kysyi eräs twiittaaja.

Why ain't they displaying the Somalian flag on the popular landmarks across the world like they did for other nations? #Mogadishu pic.twitter.com/EhgOiLMaK0

— Alaweezy? (@alaweezy_) October 15, 2017

Mikään ryhmä ei ole vielä ottanut vastuuta iskusta, mutta hallitusta vastaan taisteleva ääriliike al-Shabaab on aiemmin tehnyt vastaavanlaisia iskuja. Ryhmä on taistellut hallitusta vastaan vuodesta 2007. Se on viime vuosina menettänyt jalansijaa hallituksen ja Afrikan unionin joukoille mutta tekee yhä iskuja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia