Uutiset Tasa-arvo

Selvitys: Kolme neljäsosaa parlamenttien edustajista on edelleen miehiä – Suomi on ainutlaatuinen poikkeus

Maailmassa on enemmän naisministereitä kuin koskaan aiemmin. Kehitys on kuitenkin hidasta, sanovat YK:n tasa-arvojärjestö ja Parlamenttien välinen liitto.
Etiopian presidentti ja YK:n pääsihteeri kättelevät, taustalla Etiopian lippu ja YK:n logo
Nainen valtionpäämiehenä on yhä harvinaisuus. Kuvassa Etiopian pääministeri Sahle-Work Zewde sekä YK:n pääsihteeri António Guterres. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Naisten edustus päätöksenteossa kasvaa, mutta poliittinen valta on yhä selvästi miesten käsissä. Noin 24,9 prosenttia kansanedustajista globaalisti on naisia. Alle kymmenesosaa maista johtaa nainen, ja pääministereistä vain 6,2 prosenttia on naisia, selviää YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin ja kansainvälisen Parlamenttien välisen liiton (IPU) tuoreesta selvityksestä.

Suomi erottuu selvityksessä ainutlaatuisena maana: nainen johtaa hallitusta ja lisäksi ministereistä yli puolet on naisia.

“Missään ei ole vielä normi, että maan hallitusta johtaa viisi naista tai että johtajina olisi näin nuoria siinä määrin, mitä meillä on. -- Nyt on varmistettava, että poliittinen johtaminen voi olla tasa-arvoisesti mahdollista myös naisille ja nuorille. Tämä edellyttää, että naiset ja tytöt saavat tasa-arvoisesti koulutusta johtajuudesta ja syrjiviin käytäntöihin ja myös naispoliitikkoihin kohdistuvaan häirintään ja väkivaltaan puututaan”, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas tiedotteessa.

Suomen kansanedustajista naisia on edelleen vähemmistö, 46 prosenttia. Eniten naisparlamentaarikkoja on Ruandassa, Kuubassa, Boliviassa ja Arabiemiirikunnissa, vähintään puolet kaikissa. Nollilla taas ollaan Mikronesian liittovaltiossa, Papua-Uudessa-Guineassa ja Vanuatussa.

Tilastojen mukaan politiikan tasa-arvo on viime vuosina parantunut. Naispuolisten ministereiden osuus on noussut vuosina 2005–2020 14 prosentista 21:een ja on suurempi kuin koskaan aiemmin.

Vielä viime vuonna maita, joissa yli puolet ministereistä oli naisia, oli yhdeksän. Nyt tällaisia maita on jo 14. Niitä ovat Suomen lisäksi muun muassa Espanja, Nicaragua, Kolumbia ja Itävalta.

Samaan aikaan yhdessäkään arabivaltioiden alueen maassa ei ole ollut naista valtionjohtajana. Kehitys onkin IPU:n ja UN Womenin mukaan ollut liian hidasta.

“On mahdotonta ennustaa, milloin naisilla tulee olemaan yhtäläiset mahdollisuudet politiikassa, koska asian suhteen ei ole nähtävissä selvää kehitystä. Ehdottoman selvää kuitenkin on, että nykyiset ponnistelut eivät riitä”, IPU:n puheenjohtaja Gabriela Cuevas toteaa tiedotteessa.

Julkaisun ilmestyminen osuu samaan aikaan, kun arvioidaan sitä, miten YK-maiden vuonna 1995 antama niin sanottu Pekingin julistus toteutuu. Pekingin julistuksessa asetettiin kansainvälinen tavoite myös sukupuolten tasa-arvoisesta edustuksesta poliittisessa päätöksenteossa.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvopolitiikkahallinto UN Women Suomi

Lue myös

Silta joen yli Khartumissa Sudanissa.

Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion

Sudan tunnettiin aiemmin maana, jossa naiset eivät muun muassa saaneet käyttää housuja julkisella paikalla. Nyt maa ottaa tasa-arvoharppauksen, sillä väliaikainen hallitus on kieltämässä tyttöjen sukuelinten silpomisen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ihminen korkean puun vieressä, taustalla pakolaisleirin asumuksia.

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä

Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan unohdetuista kriiseistä ja konflikteista, joista kuullaan maailman medioissa harvoin. Yksi niistä on Keski-Sahelissa, jossa ihmiset pakenevat jihadistista väkivaltaa ja aseellisten ryhmien hyökkäyksiä. Aiemmin rauhallisessa Burkina Fasossa sisäisten pakolaisten määrä on kymmenkertaistunut lyhyessä ajassa.
Mies pitelee puuntainta kädessään.

Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa

Ruanda on kohonnut metsityksessä ja metsien ennallistamisessa maailmanmestariluokkaan. Syynä on muun muassa kansallinen puunsiemenkeskus, josta uskotaan tulevan alueellinen.
Kaksi kasvomaskein suojautunutta ihmistä liikenteen seassa.

Maailman haavoittuvimmat kärsivät koronaviruspandemiasta eniten – Ympäri maailman raportoidaan köyhimpiin kohdistuvia väkivallantekoja

Niin Nigeriassa, Intiassa, Filippiineillä kuin Etelä-Afrikassakin on raportoitu viranomaisten väkivallan kasvaneen koronaviruspandemian aikana. Kohteina ovat useimmiten köyhimmät, kirjoittaa Olli-Pekka Haavisto.
Mies seisoo rakennuksen raunioilla.

Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti

Jemenissä on todettu melko vähän tartuntoja, mutta järjestöjen tiedot viittaavat siihen, että tapauksia on paljon luultua enemmän. Terveydenhuoltojärjestelmä ei kykene hoitamaan heitä. ”Olemme kuulleet perheistä, jotka ovat menettäneet kaksi tai kolme läheistä viikossa”, kertoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Mohammed Alshamaa.
Kolme Bangladeshin lippua kerrostalon edustalla.

Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”

Jopa 180 kilometriä tunnissa puhaltavia tuulia mukanaan tuonut sykloni on tuhonnut taloja, katkonut sähköjä ja vienyt viljasatoa Intiassa ja Bangladeshissa. YK:n mukaan myrskyn tieltä ehdittiin kuitenkin evakuoida noin kolme miljoonaa ihmistä.

Tuoreimmat

Luetuimmat

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä
Voisiko vaatteita valmistaa ekologisesti ja ilman hikipajoja? – Siihen tähtää uusi tutkimushanke
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla
Kehitysyhteistyöstä tuli koronaviruksen torjuntaa – Moni suomalaisjärjestö jakaa nyt apua pandemian vaikutuksista kärsiville, mutta samalla pelätään lahjoitusten vähenemistä
Aavikkokulkusirkka on ”eloonjäämisen mestari”, jonka parvet voivat syödä päivässä 35 000 ihmisen ruuat – ”Ihmiset eivät uskalla viljellä, koska he tietävät, että ne ovat tulossa”, kertoo avustusjärjestön työntekijä Etiopiasta
”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo
Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty
Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion
Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”