Selvitys: EU:n Palestiina-apu ei ole mennyt vääriin tarkoituksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: EU:n Palestiina-apu ei ole mennyt vääriin tarkoituksiin

EU:n kehitysyhteistyövaroja ei ole käytetty väärin Palestiinassa, vahvistaa komission selvitys. Kontrollimekanismeja aiotaan kuitenkin tiukentaa.

EU-lippuja rakennuksen edessä.

- Kuva: Thijs ter Haar / CC BY 2.0 DEED.

Euroopan komissio on saanut valmiiksi selvityksensä (pdf) siitä, onko EU:n palestiinalaisille osoittamia kehitysyhteistyövaroja käytetty vääriin tarkoituksiin, kuten terrorismin tukemiseen.

Eilen julkistetun selvityksen mukaan todisteita siitä, että rahaa olisi epäsuorasti käytetty vääriin tarkoituksiin, ei ole löytynyt ja suojatoimet sen estämiseksi ovat olleet riittäviä.

”Lokakuun 7. päivän hirvittävien tapahtumien jälkeen oli välttämätöntä tarkastella taloudellista apumme. Selvitys vahvistaa, että käytössä olevat suojatoimet ovat tehokkaita. Työ jatkuu nyt sillä, että suunnittelemme tulevaa tukeamme palestiinalaisille muuttuvassa ja kehittyvässä tilanteessa”, sanoo komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiedotteessa.

EU on Palestiinan suurin kansainvälinen avunantaja, ja vuosina 2021–2024 sen on määrä ohjata Palestiinalaisalueille vajaat 1,2 miljardia euroa kehitysyhteistyövaroja.

Selvitystyö varojen käytöstä aloitettiin sen jälkeen, kun Israelin saartamassa Gazassa valtaa pitävä äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin lokakuun 7. päivänä ja Israel käynnisti vastahyökkäyksen Gazaan. Tämänhetkisten tietojen mukaan väkivallassa on uollut noin 1 200 israelilaista ja runsaat 11 000 palestiinalaista.

Osa avunantajamaista on jäädyttänyt tukensa Palestiinalle Hamasin hyökkäyksen seurauksena. EU:kin ilmoitti alun perin maksatusten keskeyttämisestä, mutta ilmoitusta korjattiin myöhemmin. 

Myös Suomi on käynnistänyt selvityksen Palestiina-avusta. Tuloksia ei ole vielä julkistettu.

Komission selvitys tehtiin pyytämällä kehitysyhteistyötä tekeviltä kumppaneilta selvitys niiden kontrolli- ja suojamekanismeista. Tarkasteltavia sopimuksia oli toistasataa. Suurimpaan osaan selvityksistä ollaan tyytyväisiä, mutta osaan odotetaan vielä lisäselvityksiä, jotta rahoitusta voidaan jatkaa. Lisäksi kahdessa tapauksessa kumppaneita pyydetään kommentoimaan syytöksiä vihan lietsonnasta, komissio kertoo tiedotteessaan.

Kontrollimekanismeja aiotaan jatkossa myös tiukentaa ja sopimuksiin kirjata kielto vihanlietsonnasta.

Lisäksi selvityksessä tarkasteltiin, ovatko projektit toteuttamiskelpoisia nykytilanteessa. Tarkastelun seurauksena päätettiin ohjata 75,6 miljoonaa euroa toisiin tarkoituksiin. Kyse oli pääosin Gazassa toteutettavista infrastruktuuriprojekteista, joita ei voi toteuttaa pommitusten vuoksi, selvityksessä kerrotaan.

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia